Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Όταν στο Ρωμαϊκό Στάδιο είχαμε αγώνες μονομάχων- Τι γίνεται με την ανάδειξή του

Πάτρα: Όταν στο Ρωμαϊκό Στάδιο είχαμε αγ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Πώς προχωρούν οι απαλλοτριώσεις

Πολλά είναι τα… στάδια που απομένουν για την ανάδειξη ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας, του πολυσυζητημένου Ρωμαϊκού Σταδίου (κατ’ άλλους Αμφιθεάτρου) την εποχή της ακμής του πλημμύριζε από κόσμο που παρακολουθούσε θεατρικές-μουσικές παραστάσεις αλλά και αγώνες μονομάχων. Οι εργασίες για να έρθουν στην επιφάνεια τα υπολειπόμενα πολλά κομμάτια του Σταδίου έχουν παγώσει, καθώς καταφανώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, όπως όμως πληροφορείται το thebest.gr αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές προσπάθειες, σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να πάρουν και πάλι μπροστά οι διαδικασίες.

Στα δυτικά του Ωδείου και σε χαμηλότερο άνδηρο έχει αποκαλυφθεί μεγάλο τμήμα του Ρωμαϊκού Σταδίου, ή Αμφιθεάτρου, του οποίου έχει έλθει στο φως η βόρεια σφενδόνη. Το μνημείο είναι το αναφερόμενο από τον περιηγητή του 2ου αι. μ. Χ., Παυσανία, στο οποίο ελάμβαναν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, όχι μόνον θεατρικοί, ίσως και μουσικοί, καθώς και αγώνες μονομάχων.

Οι απαλλοτριώσεις των ακινήτων έχουν κατανεμηθεί σε τέσσερις φάσεις. Τα όρια της απαλλοτρίωσης είναι στα βόρεια η οδός Ερισσού, στα δυτικά η οδός Καραϊσκάκη, στα νότια η οδός Βότση, στα ανατολικά η οδός 25ης Μαρτίου. Τα κτήρια της πρώτης φάσης έχουν περατωθεί στο μεγαλύτερο μέρος και υπολείπονται μόνον τέσσερα εξ΄αυτών.

Για τα τέσσερα αυτά ακίνητα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας έχει ζητήσει στοιχεία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει πρόταση απαλλοτρίωσης εκ νέου. Όπως μας εξηγεί η προϊσταμένη της Εφορείας Ανίτα Κουμούση, έχει ζητηθεί, βάσει εγκεκριμένης μελέτης, να ενταχθεί η ολοκλήρωση της στερέωσης του αρχαιολογικού χώρου στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πατρέων. Προφανώς ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

 

 

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή το μνημείο είναι κατακερματισμένο σε τρία μέρη και η ανασκαφική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμεί η  ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων. Επιπλέον, επισημαίνει η κυρία Κουμούση, υπάρχουν απαλλοτριωμένα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί, όπως και άλλα που έχουν κατεδαφιστεί, αλλά δεν έχει γίνει ανασκαφική έρευνα.

Σχετικά με τα καταστήματα στην οδό Γεροκωστοπούλου και Ηφαίστου, βρίσκονται μέσα στον κηρυγμένο χώρο, όπου και το μνημείο, και μάλιστα στη Ζώνη απαλλοτρίωσης , έχουν ενταχθεί δε στην 4η φάση.

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Όπως αναφέρει η Αρχαιολόγος Ζωή Ασλαματζίδου, στο diazoma.gr κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατά την εποχή του αυτοκράτορα Δομιτιανού, για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας το 14 μ.Χ., δηλαδή περί το 86 μ.Χ. Μέσα σε κάποια από τα υπόγεια δωμάτια βρέθηκαν κεραμοσκεπείς χριστιανικοί τάφοι, αλλά δυστυχώς ακτέριστοι, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή προς το παρόν η χρονολόγηση της εγκατάλειψης του μνημείου.

Το στάδιο έχει επίμηκες σχήμα και διαθέτει δυο πέταλα ή σφενδόνες. Οι διαστάσεις του υπολογίζονται σε 200 μ. μήκος και 90 μ. πλάτος. Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί η μία από τις εισόδους στο βόρειο πέταλο και μια άλλη μνημειώδης στη δυτική μακρά πλευρά. Στην ανατολική μακρά πλευρά σώζονται τουλάχιστον δυο διαζώματα και κάτω από αυτά οι υπόγειοι διάδρομοι για την εξυπηρέτηση των αθλουμένων και των δρωμένων. Οι τοίχοι που είναι κτισμένοι κατά το opus reticulatum, φέρουν σε πολλά τμήματά τους διαμπερείς ρηγματώσεις που προέρχονται από σεισμούς.

Όπως τέλος διαβάζουμε στην el.wikipedia.org στο Στάδιο γίνονταν αθλητικοί αγώνες, τα Καισάρεια, όπου συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα. Έχουν βρεθεί επιγραφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για αθλητές που νίκησαν στους αγώνες. Μέρος των Καισαρείων εκτός τα αγωνίσματα ήταν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Από ψηφιδωτά και αγάλματα είναι επιβεβαιωμένο ότι στην ρωμαϊκή Πάτρα γίνονταν αγώνες μονομάχων και πιθανότερο είναι να γίνονταν στο στάδιο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight