Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΡΜΑΤΑ: ΠΟΣΟ ΠΙΑ… OUTLET; Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ, ΜΑΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ ΓΙΑ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΣΤΟΛΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΡΜΑΤΑ: ΠΟΣΟ ΠΙΑ… OUTLET;  Η ΝΕ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός

Φινάλε για τη μεγάλη γιορτή της πόλης, οπότε μπορούμε να σχολιάσουμε ό,τι είδαμε ή μάλλον δεν είδαμε. Υποτίθεται πως το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων αποτελεί το έμβλημα του καρναβαλιού μας και ένα από τα στοιχεία που μας διαφοροποιεί από τις άλλες διοργανώσεις λόγω καλλιτεχνικής υπεροχής και «προυπηρεσίας». Αυτό δίνει το σύνθημα της ανανέωσης της δημιουργικότητας κάθε χρόνο και βέβαια το παράδειγμα στα πληρώματα για υψηλών προδιαγραφών εικαστική προσέγγιση του θεσμού.

 

Φέτος όμως η παρουσία των αρμάτων έφθασε στο απροχώρητο της απαξίωσης. Με ελάχιστη πια παραγωγή στο Συνεργείο, είδαμε μόλις τρία καινούρια άρματα. Χωρίς το «διονυσιακό» στίγμα του φημισμένου τεχνίτη Πέτρου Βρυώνη, οι έμπειροι διάδοχοί του (Δημήτρης Ντζουμάνης, Νίκος Λιβάνης, Παντελής Χατζόπουλος) ετοίμασαν: τον «Βασιλιά» ως απελπισμένο άνεργο που τραβάει τα μαλλιά του, δηλαδή μια ριγέ, μακρουλή φιγούρα δίχως σύνθετη «ακολουθία» πέρα από έναν μικρό καρχαρία του κεφαλαίου και μια κυρία-σωσίβιο.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ 2018

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ 2018

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ 2018

Τη «Βασίλισσα» ως βάλτο με αμφίβια. Το παιδικό «Ζουζουνο-όχημα» που φτιάχθηκε για το Καρναβάλι των Μικρών. Μαζί τους οι Βασιλιάδες Καρνάβαλοι της περασμένης διετίας, ξεκάθαρα πιο επιβλητικά πλαισιωμένοι, ώστε ο κόσμος να μπερδεύεται με το ποιος είναι τελικά ο φετινός Βασιλιάς. Ναι, ακριβώς ήταν τα παλιά άρματα που κυκλοφόρησαν πάλι δίχως την παραμικρή δικαιολογία. Εχουμε συνηθίσει βέβαια τα τελευταία χρόνια τις επαναλήψεις αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Κρατούσαν στο Συνεργείο τα «προσχήματα» διατηρώντας κεφαλές στις οποίες γίνονταν κάποιες παραλλαγές, συν το ότι έφτιαχναν κάποια καινούρια σατιρικά άρματα ώστε να μη φθίνει το θέαμα. Τώρα το παράδειγμα που δίνεται στον κόσμο είναι «βγείτε στην παρέλαση με τις παλιές σας στολές είναι ο.κ.». Ας δούμε τα ίδια και τα ίδια, δεν βλάπτει.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ 2018

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ 2018

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ 2018

ΑΡΜΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 2018

ΑΡΜΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 2018

ΑΡΜΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 2018

ΒΑΣΙΛΙΑΣ 2016

ΒΑΣΙΛΙΑΣ 2016

ΒΑΣΙΛΙΑΣ 2016

ΒΑΣΙΛΙΑΣ 2017

ΒΑΣΙΛΙΑΣ 2017

ΒΑΣΙΛΙΑΣ 2017

Στο Καρναβάλι των Μικρών έχουμε πια συμβιβαστεί να βλέπουμε ξανά και ξανά, το λύκο, τον τραγουδιστή, το πειρατικό καράβι χρόνια τώρα… Το αποδεχθήκαμε σαν εσωτερικό «μυστικό» με την ελπίδα πως θα τηρηθούν οι αρχές της δημιουργικότητας το τελευταίο σαββατοκύριακο των επισκεπτών. Όμως χρόνο με το χρόνο, τα άρματα λιγοστεύουν και επανεμφανίζονται σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Στις παιδικές καρναβαλουπόλεις τα στοιχεία του Συνεργείου είναι σχεδόν ανύπαρκτα, δηλαδή καταστρατηγείται ο στόχος για τον οποίο ξεκίνησαν: πόλεις από κατασκευές με διαδραστική επιρροή στα παιδιά, κάτι σαν προάγγελος της carnival land που συζητούσαμε παλιά ως το πιο ελπιδοφόρο αξιοθέατο της πόλης. Φέτος είδαμε στα Ψηλαλώνια ένα πατάρι για σκετς σχολείων και face painting, ό,τι κάνουν σε αθηναικές συνοικίες, δίχως κατασκευές, ούτε σόου όπως παλιά. Αποδεχθήκαμε και πάλι μια τελετή έναρξης δίχως άρμα. Υπομένουμε την καταθλιπτική, προπαγανδιστική θεματική. Είδαμε την τελευταία Κυριακή πληρώματα να υποκαθιστούν το Δήμο ακόμα και στις κατασκευές δρόμου, ως φυσική κατάληξη ενός απόλυτα διεκπεραιωτικού προγράμματος δίχως καμία εκδήλωση-πρόταση. Μήπως το Πατρινό Καρναβάλι δεν είναι πια …Πατρινό; Μήπως να ξεχάσουμε όσα ξέραμε; Αναρρωτιόμαστε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View