Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Στρώνουμε σαρακοστιανό τραπέζι

Στρώνουμε σαρακοστιανό τραπέζι

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η εορτή που σηματοδοτεί την λήξη της καρναβαλικής περιόδου και την αρχή της νηστείας της Σαρακοστής. Εορτάζεται με διαφορετικά έθιμα σ΄όλη την Ελλάδα με κυρίαρχο του πέταμα του χαρταετού αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες. Καθαρά Δευτέρα ίσον Κούλουμα, τι σημαίνει όμως η λέξη Κούλουμα και γιατί την χρησιμοποιούμε μόνο την Καθαρά Δευτέρα.

Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, μελετητή της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαρής Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για αρχαία προέλευση της γιορτής, η παράδοση λέει ότι οι Αθηναίοι πριν από τον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι στους βράχους, μέχρι τη δύση του ηλίου.

Αμέσως μετά, έρχονται οι πληροφορίες που λένε ότι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες, οι οποίοι ζούσαν στην Αθήνα, έστηναν τσάμικο χορό, στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στις «κουλώνες», όπως έλεγαν με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους.

Τα πιάτα  της ημέρας περιλαμβάνουν  νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Λαγάνα, η οποία είναι άζυμο  ψωμί και την παρασκεύαζαν οι φούρνοι παραδοσιακά μόνο την Καθαρά Δευτέρα, ταραμά, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, χαλβά  και άλλα καλούδια απλώνονταν στα τραπεζομάντιλα στις εξοχές όπου συνήθως  εξέδραμαν παρέες με συγγενείς και φίλους.

Νηστήσιμα είναι και τα σημερινά πιάτα μας αλλά με έναν αέρα κοσμοπολίτικο. Οι συνταγές μας είναι από την Ιταλία, η παραδοσιακή Al Vongole, γαρίδες μαγειρεμένες, όχι σαγανάκι αλλά με μέλι και δενδρολίβανο, βασισμένη σε μια γαλλική συνταγή  και ένας αφρός ταραμά, με αρώματα εσπεριδοειδών, ελληνικότατος και πατρινός γιατί είναι μια δική μου συνταγή.

Και όσο για το τι θα πιούμε, εάν δεν θέλουμε τσίπουρο, ούζο η κάποιο άλλο απόσταγμα, που είναι πασπαρτού γι αυτήν την ημέρα ,δύσκολα ένα κρασί τα βγάζει πέρα με τα φαγητά της Καθαρής Δευτέρας. Θα σας πρότεινα μια Ρετσίνα νέας γενιάς, η οπoια με την υψηλή οξύτητα της, και τα διακριτικά αρώματα θα βγει νικήτρια στον άνισο αυτό αγώνα. Η δική μας εκδοχή από την Αιγιάλεια, οινοποιημένη σε αμφορείς, του  οινοποιείου Τετράμυθου η το Δάκρυ του Πεύκου από τον Κεχρή ή του Παπαγιαννάκου.

Αλλά και η Κεφαλονιά μας, έλκουμε οικογενειακώς  την καταγωγή, μας  προσφέρει την αρωματική  Ρομπόλα ένα  κιτρινοπράσινο, φρέσκο κρασί, με αρώματα κίτρου και grapefruit και επίγευση μεγάλης διάρκειας με τους Gentilini,  Μελισσινό και Συνεταιρισμό να διαθέτουν υψηλή  ποιότητα.

Γεμίστε τα ποτήρια σας  και ας ευχηθούμε και του χρόνου , Χρόνια μας Πολλά !!!

ΑΦΡΟΣ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑΣ με εσπεριδοειδη

Χρόνος  Προετοιμασίας: 30 ′- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ)

•     200 γρ. Ταραμάς Λευκός

•     100γρ. ψωμί λευκό αφράτο χωρίς κόρα

•     ½ lt ελαιόλαδο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

•     Χυμός  και ξύσμα  από 1 λεμόνι λάιμ και 1 γρέιπφρουτ ( μεγάλα )

•    5 φρέσκα κρεμμυδάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και μετά το στύβουμε καλά.

Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και προσθέτουμε τον ταραμά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες.

Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο –λίγο το ψωμί και λίγο –λίγο το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας να το χτυπάμε. Δοκιμάζουμε  το λάδι μπορεί να πάρει και λίγο λιγότερο.

Τέλος ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα των εσπεριδοειδών  και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας ώστε να έχουμε μια αφράτη κρέμα.

TIP

Πρέπει να χτυπάμε την ταραμοσαλάτα σε πολύ  μεγάλη ταχύτητα στο μίξερ , και να ρίχνουμε το λάδι σαν κορδόνι σιγά-σιγά, για να αφρατέψει.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ ΣΚΟΡΔΟΥ

Χρόνος  Προετοιμασίας: 20 ′-  Μαγείρεμα : 10’-15’-Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)

  • 24-30 μεγάλες γαρίδες
  • 8 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες στην μέση
  • 2 κ.σ. δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκος μαϊντανος ψιλοκομμένος
  • 2/3 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2κ.σ πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες ή πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 1 κ.γ μέλι
  • Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια  μέτρια βιολογικά
  • 2 κ.σ μουστάρδα dijonnaise (κρέμα μουστάρδας )
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το μαϊντανό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι (5’-6’), χωρίς όμως να βράσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το ελαιόλαδο να κρυώσει και να πάρει τα αρώματα από τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσουμε τόσο πιο καλά θα αρωματιστεί το λάδι. Στην συνέχεια το περνάμε από σινουά  (λεπτό σουρωτήρι) και το βάζουμε σε ένα μπολάκι.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το μαϊντανό. Σε ένα άλλο μπολ ενώνουμε την μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και την πάπρικα ανακατεύοντας πολύ καλά.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη, αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι, αλλά κρατάμε   τα κεφάλια και το κέλυφος της ουράς.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το αρωματικό ελαιόλαδο που έχουμε ήδη παρασκευάσει και μόλις κάψει ρίχνουμε τις γαρίδες. Τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές και μόλις ροδίσουν προσθέτουμε το πολτοποιημένο μείγμα του σκόρδου με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μείγμα με την μουστάρδα, την πάπρικα, το λεμόνι και το μέλι.

Φροντίζουμε ώστε να πάει παντού η σάλτσα μας και το βγάζουμε από την φωτιά μετά από 2’-3’.

Πασπαλίζουμε με το ξύσμα του λεμονιού και σερβίρουμε.

ΤIP

Mε τα κελύφη αφού τα σωτάρουμε σε λάδι μπορούμε να φτιάξουμε ζωμό και να τον χρησιμοποιήσουμε σε ριζότο η μακαρονάδα.

ΣΠΑΓΓΕΤΙ VONGOLE

Χρόνος  Προετοιμασίας: 20 ′- Aναμονή 2 ώρες - Μαγείρεμα : 15’

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 5-6 ΑΤΟΜΑ)

  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 1000 γρ. αχιβαδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανος ψιλοκομμένος
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί κρασί ( προτιμήστε μια νέου τύπου ρετσίνα)
  • 70 ml  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼  κ.σ μπούκοβο η 1 μικρό πεπεροντσίνι
  • 1 κ.σ φρυγανιά τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα αχιβαδάκια πολλές φορές  σε σουρωτήρι για να φύγει η άμμος και τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα  χωρίς όμως να τα στραγγίξουμε εντελώς.

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό για 2’ λιγότερο από τον αναγραφόμενο στην συσκευασία χρόνο.

Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι η σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Σωτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο για 30΄΄, για να αρωματισθεί το λάδι .

Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 3-4΄να εξατμιστεί  και στην συνέχεια προσθέτουμε τις αχιβάδες. Σκεπάζουμε το σκεύος μας και σοτάρουμε για 3΄ λεπτά σε  δυνατή φωτιά κουνώντας τα ώστε να ανοίξουν. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Προσθέτουμε τον μαιντανό ψιλοκομμένο και μερικές κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια. Ρίχνουμε τα σπαγγέτι από την κατσαρόλα που έβρασαν στο τηγάνι, με την πιρούνα χωρίς να τα σουρώσουμε.

Ανακατεύουμε για 1’ -2’ λεπτά ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι γιατί οι αχιβάδες όταν ανοίξουν θα απελευθερώσουν θαλασσινό νερό.

Σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Mπορούμε να φτιάξουμε την ίδια συνταγή και με γυαλιστερές. Επίσης να χρησιμοποιήσουμε αρκετές  μικρές αχιβάδες για το ζουμί τους και μεγάλες για την σάρκα τους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life