Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τρεις παραστάσεις με θέμα τον έρωτα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα

Τρεις παραστάσεις με θέμα τον έρωτα στο ...

Είναι "Η Βοσκοπούλα", ο "Ορφέας & Ευρυδίκη" και το "Heisenberg"

Η καρδιά του έρωτα χτυπά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, με 3 δυνατές ιστορίες αγάπης. Από την Κεντρική Σκηνή μέχρι το Δώμα, το Θέατρο του Νέου Κόσμου φιλοξενεί τρεις παραστάσεις («Η Βοσκοπούλα», «Ορφέας & Ευρυδίκη», «Heisenberg») με κοινό άξονα τον έρωτα, οι οποίες εξετάζουν από διαφορετική σκοπιά το πιο τρυφερό και καταστροφικό συναίσθημα της ανθρώπινης φύσης.

«Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ» από την Ομάδα Elephas tiliensis

(Δώμα- μέχρι 01.04.2018)

Ένα έργο για μια εποχή που οι βοσκοπούλες είναι ασπροντυμένες, οι Έρωτες κρατούν τόξα, οι ερωτευμένοι αναστενάζουν, οι σπηλιές είναι ειδυλλιακές, η αγάπη εύκολη και ο θάνατος εύκολος. Ένα γκόθικ παραμύθι, σκοτεινό και φωτεινό, βασισμένο «σε ρομαντικόν επεισόδιον συνταράξαν την νήσον Κρήτην», «ωφέλιμο για όποιον θέλει να αποφύγει τον έρωτα και τα πάθη της σαρκός».

Η Βοσκοπούλα θεωρήθηκε αυθόρμητο δημιούργημα της λαϊκής ζωής της Κρήτης, ένα τραγούδι των βοσκών, σαν δημοτικό τραγούδι, ενώ αργότερα αναγνωρίστηκε ο έντεχνος χαρακτήρας της και η λογοτεχνική της αξία. Σύγχρονη της Ερωφίλης και του Κατζούρμπου, γραμμένη σε κρητική διάλεκτο, είναι το μοναδικό δείγμα του είδους της που έφτασε ως τις μέρες μας και το σημαντικότερο αντίστοιχο στην ελληνική γραμματεία και στην ευρωπαϊκή ποιμενική ποίηση της εποχής. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1627.

«Με μια γλώσσα παλιά που λάμπει σαν καινούρια, ανακαλύπτουμε τους πρώτους ήχους. Με όχημα τη φωνή και τη μουσικότητα μιλάμε για το πρώτο αίσθημα, την απολυτότητα του συναισθήματος, λίγο καιρό πριν η ψυχή εμπλακεί με την ψυχολογία, για την πρώτη αγάπη που συνορεύει με τον θάνατο, για την επιστροφή στην απλότητα που επιβάλλει το σώμα» σημειώνουν οι συντελεστές.

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπανδρέου, Πηνελόπη Τσιλίκα.

«ΟΡΦΕΑΣ & ΕΥΡΥΔΙΚΗ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου

(Δώμα- μέχρι 03.04.2018)

Το απαρηγόρητο love story όλων των εποχών ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος αναπαριστά έναν «άλλον κόσμο», που διατηρεί με καθαρότητα και ευαισθησία το παραμυθένιο και συγκινησιακό φορτίο του μύθου των διαχρονικών εραστών, αλλά ταυτόχρονα στέκει ωμά στο σήμερα. Η βία και το απροσδόκητο επανεξετάζονται μέσω μίας διάφανης, λιτής, απογυμνωμένης οπτικής, άλλοτε τρυφερής κι άλλοτε άγριας και θνητής, παρασέρνοντας τον θεατή στο σκοτεινό ταξίδι του ανυπόμονου αοιδού, που με την Αγάπη του κερδίζει για λίγο τον Άδη και με τον Άδη του χάνει για πάντα την Αγάπη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ευθαλία Παπακώστα.

«HEISENBERG» του Σάιμον Στήβενς σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

(Κεντρική Σκηνή- μέχρι 01.04.2018)

Δεν χρειάζονται πολλές γνώσεις φυσικής για να αναλύσει κανείς το έργο του Σάιμον Στήβενς, «Ηeisenberg». H αρχή της απροσδιοριστίας που διατυπώθηκε το 1927 από τον μεγάλο φυσικό Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, λέει ότι είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια η θέση και η ορμή ενός σωματιδίου. Ωστόσο ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στήβενς, παλιός γνώριμος τού Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Με το έργο του «Μotortown» γιόρτασε, το 2007, ο Β. Θεοδωρόπουλος τα 10 χρόνια του Θεάτρου), ενδιαφέρεται για το πώς μπορείς να παρατηρήσεις αυτή την αρχή στις ανθρώπινες σχέσεις.

Πιστεύει ότι η αντίληψή μας για τους ανθρώπους αλλάζει ανάλογα με το τι ξέρουμε γι' αυτούς, τι βλέπουμε και από ποια σκοπιά το βλέπουμε.

Τα πρόσωπα στο «Ηeisenberg» είναι ο Άλεξ και η Τζόρτζι. Η Τζόρτζι, Αμερικάνα που ζει στο Λονδίνο, είναι πληθωρική και η αλήθεια της είναι γεμάτη ψέματα. Μιλάει πολύ, γελάει, βρίζει, διεκδικεί. Έχει ένα γιο 19 χρονών, που εδώ και δυο χρόνια έφυγε στην Αμερική κι έριξε μαύρη πέτρα πίσω του. Ο Άλεξ, Ιρλανδός, είναι λιγομίλητος, κρατάει μια ζωή ημερολόγιο, αγαπάει τη μουσική, είναι περιπατητής, πενθεί ακόμα την πρώτη του αγάπη, διατηρεί ένα χασάπικο που δεν πάει καλά. Είναι κι δυο τους μόνοι. Εκείνη σαραντάρα, εκείνος πάνω από 70.

Τι μπορεί να βγει από μια τέτοια συνάντηση; Πότε κλείνει ο ερωτικός κύκλος της ζωής των ανθρώπων; Κλείνει ποτέ οριστικά; Πώς το αναπόφευκτο τέλος φωτίζεται από λάμψεις εφηβικές; Ένα έργο συγκινητικό, αισιόδοξο, με χιούμορ, που είναι ταγμένο στο θαύμα της ζωής, ακόμα και όταν στο βάθος βλέπει τον άγγελο του θανάτου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Περικλής Μουστάκης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture