Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένας από τους «φύλακες άγγελους» των μεταναστών μιλά στο thebest.gr: Τα μέτρα ελέγχου στο λιμάνι της Πάτρας ανεβάζουν το κασέ των διακινητών

Ένας από τους «φύλακες άγγελους» των μετ...

Ο Νίκος Παπαγεωργίου από την Κίνηση Υπεράσπισης τοποθετείται χωρίς περιστροφές

Είναι ένας από τους πολλούς «φύλακες άγγελους» των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Πάτρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς η δράση τους δεν περιορίζεται στα σύνορα της Αχαΐας. Ο Νίκος Παπαγεωργίου, όπως λέει ο ίδιος μιλώντας στο thebest.gr δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει και να κοιτάξει «τη δουλειά» καθώς θεωρεί ότι η υπεράσπιση προσφύγω και μεταναστών είναι καθήκον, όχι μόνο ουμανιστικό αλλά ταυτόχρονα ταξικό και διεθνιστικό.

Το περιστατικό που τον έκανε να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα και να γίνει μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών ήταν η δίκη με τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας.

«Θεωρώ ότι αν νικηθεί το όνειρό τους, αν χαθεί η ελπίδα τους τότε θα έχουμε ηττηθεί κ εμείς», αναφέρει μεταξύ άλλων σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών όσο και για τα κυκλώματα που λειτουργούν στην περιοχή κι εκμεταλλεύονται το όνειρο των μεταναστών.

 

Στον

Θάνο Χριστακόπουλο

 

-Πώς είναι σήμερα η κατάσταση των μεταναστών που διαμένουν στην Πάτρα σε Αβέξ και Λαδόπουλου; Πόσοι είναι περίπου και ποιες είναι οι συνθήκες της διαβίωσης τους;

Στην πόλη μας διαμένουν, στα παλαιά εργοστάσια Αβεξ, Λαδόπουλος και στο παλαιό τελωνείο περίπου 400 πρόσφυγες/μετανάστες. Οι συνθήκες διαβίωσης τους προσδιορίζονται από το γεγονός ότι οι χώροι αυτοί είναι ανοικτοί, γεμάτοι σκουπίδια, λύματα κλπ με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και σε συνθήκες πού απέχουν πάρα πολύ από το να χαρακτηριστούν υγιεινές. Αυτό σε συνδυασμό με ότι δεν υπαρχουν, για τις συνθήκες τού χειμώνα, χώροι για ντους κλπ αυξάνουν τον κίνδυνο για την υγεία τους στο μέγιστο βαθμό.

Έφτασαν εδώ, στην Πάτρα αφού περπάτησαν χιλιάδες χιλιόμετρα από Ιραν, Τουρκία, και πέρασαν το Αιγαίο. Ουσιαστικά είναι τα "απόνερα" της Ευρωτουρκικής συμφωνίας, αφού αποκλείστηκαν από το άσυλο επειδή οι χώρες τους, Αφγανιστάν και Πακιστάν δεν θεωρούνται εμπόλεμες ζώνες. Στις χώρες τους όμως αντιμετώπιζαν διώξεις, τις βόμβες των Ταλιμπάν κ τις επιθέσεις "αυτοκτονίας" τού Isis, πού αποτελούν όργανα κ το μακρύ χέρι τού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Γι' αυτό το λόγο σαν Κίνηση θεωρούμε την Ευρωτουρκική συμφωνία πού υπηρετεί με σθένος η κυβέρνηση, ότι είναι απάνθρωπη και ρατσιστική, αφού εξαιρεί κατατρεγμένους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ από κάθε δικαίωμα, από κάθε νομική υπόσταση.

 

-Πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Τι τρώνε; Πώς (αν) φροντίζουν την καθημερινή τους υγιεινή;

Οι άνθρωποι αυτοί, οι μουσαφεράτ=ταξιδιώτες του ονείρου για μια άλλη ζωή, σιτίζονται χάρις στην εθελοντική και καθημερινή προσπάθεια ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ.!!

Εκατοντάδες άνθρωποι της πόλης αλλά κ δίκτυα αλληλέγγυων από την Ευρώπη συνδράμουν στην συλλογή τροφίμων, ρούχων, ειδών υγιεινής κλπ.

Ένα χρόνο τώρα η εθελοντές της foodkind μαγειρεύουν καθημερνά για όλους αυτούς τούς ανθρώπους, πρωινό κ ένα γεύμα.

Κάθε Δευτ-Τετ-Παρασκευήή ο Δήμος της Πάτρας μέσω τού Κοδηπ, προσφέρει στο Λαδόπουλο φαγητό, γάλα κ φρούτα.

Να  αναφέρω εδώ τήν συμβολή της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο άλλος άνθρωπος» και των εθελοντών της πού για μήνες κάθε Σάββατο μαγείρευε για τούς πρόσφυγες.

Πολλοί σύλλογοι έκαναν τις δικές τους δράσεις συλλέγοντας τρόφιμα, ρούχα κλπ. Ενδεικτικά αναφέρω την Α'Ελμε, τον ΑΣΤΟ, τον σύλλογο Συμβολαιογράφων, τού Praxis κλπ αλλά και δράσεις πού στήθηκαν σε Λύκεια της πόλης.

Στην δράση πού τρέχει αυτό το διάστημα για το πρωινό των προσφύγων, είχαμε την θερμή ανταπόκριση και στήριξη της Μητρόπολης Πατρών.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η αλληλεγγύη σε όλες τις εκφράσεις της είναι αυτή πού έλυσε στοιχειωδώς το τεράστιο θέμα της επιβίωσης τους, αφού ήταν κ είναι παντελής η απουσία τού κράτους ,ούτε καν στα όρια της ελεημοσύνης για ένα πιάτο φαγητό. Η κυβέρνηση λέει, διά στόματος τού κ. Μπαλαφα: δεν έχουν το "προφίλ τού πρόσφυγα".

Εμείς λέμε: ποιός τούς το αφαίρεσε; ποιές πολιτικές; Και άραγε, το προφίλ τού ΑΝΘΡΩΠΟΥ το έχουν;

 

-Υπάρχει μέριμνα για ιατρική πρόληψη και περίθαλψη;

Στην Αλληλεγγύη εθελοντών ,στηρίζεται κ ή ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Καθημερινά η docmobile, ομάδες εθελοντών απ' όλο τον κόσμο(!), πού εναλλάσσονται, ασχολούνται με προβλήματα υγείας των προσφύγων, με την συνδρομή και στήριξη των γιατρών εθελοντών της Ε.Ι.Ν.Α.. Σημαντική ήταν η στήριξη του Δήμου μαζί με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, τον ΔΟΜ, των Γιατρών τού Κόσμου αλλά κ τού ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της ψώρας καθώς κ για τον εμβολιασμό πού οργανώθηκε. Από όλα τα παραπάνω, φαίνεται μια τεράστια προσπάθεια που καταβάλαμε ως Κίνηση ώστε να στηθούν "γέφυρες Αλληλεγγύης" μεταξύ της πόλης μας κ της "συνοικίας των προσφύγων".

 

-Ποιος είναι ο στόχος τους; Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μείνουν στην Πάτρα;

Γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Πάτρα; Εδώ έφτασαν αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν θα έχουν την δυνατότητα ασύλου. Έχουν επίγνωση της κατάστασης κ επέλεξαν την ταχτική να φύγουν μέσω τού λιμανιού.

Ο στόχος τους είναι να πάνε σε χώρες της ΕΕ, όπου θέλουν μαζί με συγγενικά πρόσωπα πού έχουν εκεί, να κυνηγήσουν το όνειρό τους για μιά ζωή αξιοπρεπή.

 

-Υπάρχουν κυκλώματα που εκμεταλλεύονται το όνειρό τους να φύγουν προς την Ευρώπη; Αν ναι με ποιον τρόπο; Πόσα χρήματα τους ζητούν;

- Φυσικά υπάρχουν κυκλώματα διακινητών πού "ρυθμίζουν" το "ταξιδι" τους. Και φυσικά το αντίτιμο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας, ο οποίος συναρτάται από την σκλήρυνση των μέτρων κ από την καταστολή!! Το μόνο πού καταφέρνουν τα μέτρα ελέγχου στο λιμάνι είναι να ανεβάζουν το κασέ των διακινητών (..πρέπει να δίνουν σε πολλούς το "αντίδωρο"), αλλά κ να ανεβάζουν το βαθμό απελπισίας στην μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων πού ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ χρήματα πια!!

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν συνθήκες εγκατάλειψης, απελπισίας κ εγκλωβισμού, όταν καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν τότε εύκολα μπορούν να βγουν από την κανονικότητα του πολιτισμού. Ανοίγει "το κουτί της Πανδώρας" κ έχουμε βίαια περιστατικά μεταξύ τους, που έχουν να κάνουν με ανταγωνισμούς ομάδων διαφορετικών συμφερόντων, διακινητών κλπ. Ας δούμε τις ΑΙΤΙΕΣ λοιπόν που βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής εγκλεισμού κ ομηρίας, την πολιτική της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ πού είναι ή πεμπτουσία της προσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης γι’ αυτήν την κατηγορία των προσφύγων.

Σήμερα η  πλειοψηφία τους, μπροστά στα αδιέξοδα πού υπάρχουν θέλουν να έχουν χαρτιά παραμονής κ να αναζητήσουν εργασία. Όλα τελικά πού τούς αφορούν, λειτουργούν αποτρεπτικά..., μέ μια βασανιστική αβεβαιότητα, μια κατάσταση χαοτική.

 

-Ορισμένοι λένε ότι εάν ους δημιουργήσουμε καλές συνθήκες διαμονής στην Πάτρα θα έρθουν κι άλλοι και το πρόβλημα θα μεγιστοποιηθεί. Τι απαντάτε σε αυτό;

Θα μπορούσαν να έχουν "καλύτερες" συνθήκες διαμονής από αυτό πού είναι τώρα, που;... Στα καμπ;... Μήπως τους έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία τις παροχές πού έχουν οι άλλοι κ τις αρνήθηκαν;

Αυτό πού ζητάνε είναι να έχουν άδειες παραμονής, να δουλέψουν, να αμειφτούν κ να έχουν το εργόσημο για την ασφάλειά τους.

 

-Έχετε καταγράψει ρατσιστικά περιστατικά εναντίον τους;

Όλα τα περιστατικά πού έχουν καταγγελθεί σε εμάς από τούς πρόσφυγες για βιαιοπραγίες, τα θεωρούμε περιστατικά ρατσιστικής βίας, είτε προέρχονται από τις δυνάμεις καταστολής τού λιμανιού, είτε από τούς φορτηγατζήδες, είτε από τούς φύλακες των πλοίων.

 

-Σε μια χώρα που περνάει κρίση, λέει μερίδα της δεξιάς στην Ελλάδα, θα έπρεπε να συντρέξουμε πρώτα τους συμπατριώτες μας. Διαφωνείτε;

Σε μία χώρα που περνάει κρίση, πρόσφυγες κ συμπατριώτες μας βιώνουν τις ίδιες πολιτικές, στέρησης δικαιωμάτων κ αγαθών, την ίδια αγωνία για επιβίωση. Οι πρόσφυγες δε στον χειρότερο βαθμό!! Οι απολαβές που έχουν κάποιες κατηγορίες προσφύγων είναι με χρήματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕΡ κ όχι με χρήματα τού δημόσιου ταμείου.

Επομένως το επιχείρημα αυτό υπηρετεί το ακροδεξιό αφήγημα πού ορίζει σαν έσχατο κακό τον "ξεριζωμένο"!

 

-Οι Πατρινοί ανταποκρίνονται στα καλέσματα που απευθύνετε για βοήθεια;

Είπα κ πιο πάνω ότι οι Πατρινοί ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ στα καλέσματα για βοήθεια. Αν θυμηθούμε από το 2016 έως σήμερα, έχουν φύγει ( κυριολεκτικά!!) φορτηγά με τρόφιμα κ ρούχα προς κάθε κατεύθυνση! Ακόμα δε κ προς τις δημοτικές ιματιοθήκες στην Πάτρα αλλά κυρίως στην Ανδραβίδα. Στο στέκι έχουν βρει βοήθεια οικογένειες συμπολιτών μας (τρόφιμα και ρούχα), κ κάθε Πέμπτη γίνεται διανομή φαγητού κ φρούτων για 140 ανθρώπους, συμπολίτες μας. Αυτό δείχνει ότι με πρωτοβουλίες πού μπορούν να ενεργοποιηθούν, μπορεί να στηθεί ένα δίκτυο (υπό την αιγίδα τού Δήμου), πού να δώσει λύση στο διατροφικό πρόβλημα κ να καλύπτει όλους ντόπιους κ πρόσφυγες.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να σταθεί αλληλεγγυος. Αρκεί να σκεφθεί ότι "κοινή είναι η μοίρα κ το μέλλον αόρατο. "Και σ’ αυτό συνήθως το συμπέρασμα φθάνουν όσοι από εμάς "μετράμε τα ρέστα μας να βγει ο μήνας" που λέει το τραγούδι!!

 

-Εσείς προσωπικά πότε και πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το θέμα και να συνδράμετε τους μετανάστες που μένουν στην Πάτρα;

-Η επαφή μου με την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων κ Μεταναστών ξεκίνησε την εποχή της δίκης για τις "ματωμένες φράουλες". Στα υπέρ της απόφασής μου να ενταχθώ, είναι το γεγονός  ότι είναι μια οριζόντια συλλογικότητα, δίχως "ιεραρχίες" κλπ κατάλοιπα πού έχουν άλλες ομάδες-μετωπικές πολιτικών οργανώσεων. Οι αποφάσεις παίρνονται από τούς συμμετέχοντες στην ταχτική εβδομαδιαία συνέλευση. Εκεί ό καθένας έρχεται, λειτουργεί κ προσφέρει την διαθεσιμότητα του. Το μέτωπό μας είναι αριστερά, εναντία στο σύστημα τού καπιταλισμού, ενάντια στις βιοπολιτικές πού κανοναρχούν τις ζωές των ανθρώπων.

 

-Σε προσωπικό επίπεδο θα μπορούσατε να «γυρίσετε το κεφάλι» και να ασχοληθείτε με την ζωής σας κάνοντας ότι δεν βλέπετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί δεν το κάνατε;

Όχι δεν θα μπορούσα να αδιαφορήσω! Το "κοίταζε την δουλειά σου" είναι έξω από την λογική κ την πορεία μου στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως το αντιλαμβάνομαι.

Θεωρώ την υπεράσπιση των προσφύγων κ μεταναστών ένα καθήκον, όχι απλά ουμανιστικό, αλλά ταξικό κ διεθνιστικό!!

Θεωρώ ότι αν νικηθεί το όνειρό τους, αν χαθεί η ελπίδα τους τότε θα έχουμε ηττηθεί κ εμείς.

Όσα μέτρα κ να πάρουν ,το πρόβλημα είναι ένα κ παραμένει:

Άσυλο, έγγραφα παραμονής, ακύρωση της απάνθρωπης Ευρωτουρκικής συμφωνίας είναι η ΛΥΣΗ κ όχι ο αποκλεισμός, ο εγκλωβισμός κ ο βασανισμός κατατρεγμένων ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

-Όποιος θέλει να βρεθεί στο πλευρό σας τι πρέπει να κάνει;

Χρειαζόμαστε δίπλα μας πολλούς ανθρώπους με πάθος κ πείσμα. Είναι πολλά όσα πρέπει καθημερινά να γίνονται, για να ανταποκριθούμε στα ζητήματα της επιβίωσής τους.

Αυτό πού πρέπει να κάνει όποιος θέλει να συνδράμει είναι να μας συναντήσει. (ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 19,απο τις 7.30μμ έως 8.30μμ κ στο τηλ 6950654775)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις