Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα κέρινα αυγά και ο σοκολατοπόλεμος στα κέντρα - Πότε οι Πατρινοί πέταξαν κομφετί πρώτη φορά

Τα κέρινα αυγά και ο σοκολατοπόλεμος στα...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Αναδρομή

Στην κορύφωσή του πλησιάζει το Πατρινό Καρναβάλι του 2018, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται η νυχτερινή ποδαράτη και η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Στο τέλος της μεγάλης παρέλασης θα εμφανιστούν, όπως κάθε χρόνο και οι σοκολατορίχτες, οι οποίοι δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο Πατρινό Καρναβάλι.

Ο σοκολατοπόλεμος όμως εδώ και χρόνια δεν περιορίζεται στις παρελάσεις μόνο, μια και την περίοδο της αποκριάς, σοκολάτες, σερπατίνες και κέρινα αυγά, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του σκηνικού, που επικρατούσε στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 στα νυχτερινά κέντρα.

Ο γνώστης του χώρου της διασκέδασης στην Πάτρα, Στέφανος Οικονόμου,  θυμάται τον σοκολατοπόλεμο που γινόταν μεταξύ των θαμώνων, όχι μόνο στη διάρκεια χοροεσπερίδων, αλλά και τις άλλες βραδιές τις αποκριάς. "Τα μαγαζιά ήταν στρωμένα με χιλιάδες σοκολάτες, οι οποίες ήταν γάλακτος , στενόμακρες και ελαφριές".

Το σκηνικό συμπλήρωναν οι σερπαντίνες αλλά και τα κέρινα αυγά , που περιείχαν κομφετί. Αυτά τα προμηθεύονταν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και τα πωλούσαν, στους θαμώνες κι αυτό ήταν ένα μεγάλο έσοδο, μας λέει ο κ. Οικονόμου. Μάλιστα η κατασκευή των κέρινων αυγών γινόταν από οικοτεχνίες , τα οποία τα τοποθετούσαν σε κουτιά με άχυρα λόγω του εύθραυστου της κατασκευής τους.

 

1894  Χαρτοπόλεμος στους χορούς

Σύμφωνα με το βιβλίο του Νίκου Πολίτη «Το Καρναβάλι της Πάτρας» για πρώτη φορά οι Πατρινοί πέταξαν χαρτοπόλεμο στους χορούς το 1894 και είναι άγνωστο πώς η επινόηση ενός 14χρονου, του Εττόρε Φέντερλ, στην Τεργέστη το 1876, πέρασε στους καρναβαλικούς χορούς. Το παιδί κάποια μέρα έκοψε χαρτιά σε μικρά ακανονίστου σχήματος κομμάτια. Έτσι ο χαρτοπόλεμος διαδόθηκε στην Ιταλία και από εκεί σε όλο τον κόσμο. Δέκα περίπου χρόνια χρειάστηκε για να φτάσει στην Πάτρα. Αρχικά έβαζαν χαρτοπόλεμο μόνο σε κέρινα αυγά. Από το 1894 άρχισαν να πετούν χαρτοπόλεμο και χύμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Έγινε του... σοκολατοπόλεμου στην κοπή της πίτας των σοκολατοριχτών! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

"Εις την κεντρικήν οδόν Μαιζώνος κόσμος πολύς συνωθείτο αλληλοκτυπούμενος με κομφετί και σερπαντέν"

Γλυκιά «έφοδος» από τους σοκολατορίχτες στο thebest.gr! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις