Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Παραδοσιακές Πίτες από την Ήπειρο… μέχρι την Καισάρεια

Παραδοσιακές Πίτες από την Ήπειρο… μέχρι...

Με την επιμέλεια της Ανδριάνας Φοή

Μπλατσάρα Ηπειρώτικη, η vegan μαγειρική αιώνες πριν, μία πιτούλα από τον θησαυρό της γαστρονομίας μας, βασισμένη σε συνταγή της αείμνηστης συλλέκτριας της μαγειρικής μας παράδοσης Εύης Βουτσινά.

Χωρίς φύλλο, με χυλό από καλαμπόκι και ότι φρέσκο χορταράκι εποχής βρούμε.

Δεν έχει φύλλο να πανιάζει και άρα διατηρείται για αρκετές ημέρες και βέβαια προσφέρεται για αυτοσχεδιασμού στην γέμιση.

Και αν η μία πίτα μας έλκει την καταγωγή της από την Ήπειρο, η άλλη μας ταξιδεύει σε αρχέγονες ρίζες του ελληνισμού στην Καισάρεια.

Η περιοχή ήταν και είναι διάσημη για τα περίφημα βούτυρα που παράγει και καθότι εμπορικό σταυροδρόμι διακινούσε τον περίφημο παστουρμά καμήλας.

Σήμερα ο παστουρμάς που πωλείται παράγεται κυρίως από μοσχάρι.

Και οι δύο πίτες χρειάζονται πολύ λίγα υλικά, είναι εύκολες στην παρασκευή τους, πολύ-πολύ νόστιμες αλλά και ασυνήθιστες.

Μαγειρέψτε τες για το Κυριακάτικο τραπέζι σας!

Καλή επιτυχία & καλή σας όρεξη!!

ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ

Χρόνος Προετοιμασίας 35’–Χρόνος Ψησίματος:  1 ώρα περίπου- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 5-6 άτομα)

Για την γέμιση

  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 χούφτα σπανάκι
  • 1 kg ανάμεικτα χορταρικά για πίτα (  καυκαλήθρες, παπαρούνες, σέκουλα, λάπατα κλπ.)
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • Λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό
  • 1 κ.σ. ρύζι
  • ½ τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Φέτα θρυμματισμένη προαιρετικά

 

Για το κουρκούτι

  • 350 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 1 γιαούρτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Λίγο νερό χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την Γέμιση:

Καθαρίζουμε τα χόρτα μας. Κόβουμε τους μίσχους από τα λάπατα, τα σέκουλα και το σπανάκι.

Πλένουμε τα χόρτα μας καλά μαζί και με τα κρεμμυδάκια και στην συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.

 

Τα σουρώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να έχουν στραγγίξει καλά.

Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να μειωθεί ο όγκος τους.

Εάν έχουν ακόμα πολλά ζουμιά τα στραγγίζουμε χρησιμοποιώντας ένα άλλο σκεύος. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα χορταρικά μας για 4’-5’.

Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

Για το Κουρκούτι:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αυγό, το γιαούρτι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και το χτυπάμε.

Το κουρκούτι  μας πρέπει  να είναι πηχτό σαν παχύρευστο μέλι.

 

Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί και απλώνουμε το κουρκούτι στην βάση του. Προσοχή, δεν πρέπει να είναι παχύτερο από 1 δάχτυλο. Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου το μισό από το κουρκούτι.

Βάζουμε λίγα- λίγα μέσα τα χόρτα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια από το κουρκούτι. Πατάμε τα χόρτα ελαφρά, ώστε να ισιώσουμε την επιφάνεια.

Αραιώνουμε το κουρκούτι μας με 3-4 κουταλιές νερό, έτσι ώστε να είναι αρκετά ρευστό και το ρίχνουμε επάνω στα χόρτα μέχρι να καλυφθούν εντελώς.

Εδώ χρειάζεται να δώσουμε λίγη προσοχή ώστε να καλυφθεί εντελώς η επιφάνεια με το κουρκούτι, αλλιώς θα καούν όσα χόρτα μείνουν εκτεθειμένα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κουταλιές νερό και ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε στην κάτω αντίσταση του φούρνου στους 180oC για 15’ μέχρι να ροδίσει η πίτα μας από κάτω. Συνεχίζουμε το ψήσιμο με τον αέρα για άλλα περίπου 15’ μέχρι η πίτα μας να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Tip

Αντί για αλεύρι καλαμποκιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μείγμα ½ καλαμποκιού και ½ σίτου.

Με το αλεύρι καλαμποκιού γίνεται πιο τραγανιστή.

ΠΙΤΑ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ

Χρόνος  Προετοιμασίας: 15 ′-   Ψήσιμο: 30′- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)

•     6 φύλλα χωριάτικα χοντρά

  • 20 φέτες παστουρμά καλής ποιότητας
  • 500 γρ. κασέρι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • Κύμινο
  • Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνουμε το ταψί μας ή το πυρέξ μας και στρώνουμε ένα –ένα τα πρώτα τρία φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε και μεταξύ τους.

Στρώνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας τις μισές φέτες κασέρι. Απλώνουμε τις φέτες παστουρμά και από πάνω τις φέτες της ντομάτας.

Προσέχουμε οι ντομάτες να μην εξέχουν από την στρώση του παστουρμά. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με κύμινο και στρώνουμε με τις υπόλοιπες φέτες κασέρι.

Στρώνουμε και τα υπόλοιπα τρία φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα –ένα. Κλείνουμε περιμετρικά τα φύλλα σε κορδόνι.

Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε στους 180oC, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου για 10’.

Ανεβάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Tips

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας και ότι τυρί κίτρινο επιθυμείτε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life