Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Εκεί που κακογουστιά, τέχνη και "λαϊκή φιλοσοφία" συνυπάρχουν -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Εκεί που κακογουστιά, τέχνη και &...
Χριστακόπουλος Θάνος

Σε λίγα τετραγωνικά

Διερωτάστε πώς μπορεί η τέχνη του δρόμου, η λαϊκή φιλοσοφία και η κακογουστιά-βανδαλισμός, μπορούν να συνυπάρξουν σε λίγα τετραγωνικά μέτρα; Σε μια πόλη αντιφάσεων όπως είναι η Πάτρα που είναι ικανή για το καλύτερο ή το χειρότερο, όλα είναι πιθανά.

Άλλωστε μια γρήγορη βόλτα μέχρι της σκάλες της Παντανάσσης και την υπερκείμενη οδό 25ης Μαρτίου μπορεί να πείσει και τους πιο δύσπιστους. Εκεί στην κυριολεξία δίπλα-δίπλα μπορεί να δει όλα τα παραπάνω γι’ αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το σημείο αποτυπώνει μια συνολικότερη εικόνα της πόλης. Μιας πόλης που, δίπλα σε υπέροχα νεοκλασικά, ανύψωσε κακόγουστες πολυκατοικίες ή που σε απόσταση αναπνοής από το Ρωμαϊκό Ωδείο διασκεδάζει σε σύγχρονα… σκυλάδικα.

Η εικόνα πάντως που παρουσιάζουν οι σκάλες της Παντανάσσης και η τοίχοι της οδού 25ης Μαρτίου που αποτελούν την φυσική τους συνέχεια, είναι αποκαρδιωτική αλλά κι αισιόδοξη μαζί.

Αποκαρδιωτική γιατί ορισμένοι νεαροί αποφάσισαν να βανδαλίσουν την περιοχή με κακόγουστες, αποκρουστικές κι εκνευριστικές στο μάτι μουντζούρες που ίσως οι ίδιοι αποκαλούν εκτόνωση ή ακόμα και τέχνη.

 

Όμως την ίδια ώρα θα τολμούσε να πει κανείς κι αισιόδοξη γιατί κάποιοι άλλοι νεαροί (ίσως και οι ίδιοι εδώ που τα λέμε) σε μια «αναλαμπή» ξέκλεψαν ένα κομμάτι από τους τοίχους για να κάνουν με τα σπρέι τους τέχνη και να μας θυμίσουν ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέραν την πεζής μας πραγματικότητας.

 

 

Είναι όμως και μια Τρίτη κατηγορία «θαμώνων» που κοντοστάθηκε για λίγο σκέφτηκε κι έγραψε στον τοίχο αλλά και τις σκάλες κάτι όμορφο κάτι διαφορετικό. Κάτι που, αν του δώσει λίγα λεπτά, θα μπορούσε ακόμα και να σε προβληματίσει.

Γιατί η «φιλοσοφία του δρόμου» μπορεί κάποιες φορές (ίσως τις περισσότερες) να είναι κοινότυπη, μπορεί όμως, κάποιες άλλες μπορεί να σου πει:

«Κάθε καλλιτέχνης ζει τη δική του τραγωδία», ή «δεν βρίσκω νότες ν΄ ακολουθήσω την μυστήρια μελωδία σου», ή «έρχεται κατά κύματα, κλείνω τα μάτια μου, κρατάω την αναπνοή μου και το αφήνω να με ενταφιάσει» και να σε ξαφνιάσει ευχάριστα.

Αυτή είναι μέσες-άκρες η «ιστορία» αυτού του διαφορετικού σημείου της πόλης. Θα πείτε, μακάρι να κρατούσαμε μόνο τα ωραία και να εξαφανίζαμε, δια μαγείας, τις μουτζούρες που μας χαλούν την αισθητική. Αυτά δεν γίνονται όμως έτσι ξαφνικά μ’ ένα μαγικό ραβδάκι θέλει δουλειά πολύ… στο πρακτικό κομμάτι κυρίως από το Δήμο που δείχνει να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight