Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Υποψήφιο για Όσκαρ το "Loving Vincent" όπου δούλεψε η Πατρινή Πολίνα Μαυρικάκη

Υποψήφιο για Όσκαρ το "Loving Vince...

Είχε η ίδια από την Πάτρα ευχηθεί το Νοέμβριο, η ταινία να έφτανε έως τα Όσκαρ

Η Πατρινή εικαστικός Πολίνα Μαυρικάκη το είχε πει εδώ στη γενέτειρα της, την Πάτρα όταν είχε έρθει αρχές Νοεμβρίου του 2017 για την προβολή του εξαιρετικού, ζωγραφισμένου στο χέρι, animation φιλμ «Loving Vincent – Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ» των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν, στην 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Γούναρη. Μας είχε πει ότι μπορεί η ταινία να έχει καλή τύχη και να φτάσει έως τα βραβεία Όσκαρ και πράγματι έτσι έγινε και στην αναγγελία των υποψηφιοτήτων την Τρίτη 23/1/2018 των 90ων Όσκαρ, το «Loving Vincent» κατάφερε να είναι στην 5άδα των καλύτερων animation φιλμ του 2017.

Συνυποψήφια φιλμ στην συγκεκριμένη έντονα ανταγωνιστική κατηγορία είναι τα «The Boss Baby», «Coco» της Ντίσνει που είναι και το φαβορί, «Ferdinand» του Carlos Saldanha και το «The Breadwinner». Υποψήφιοι για το «Loving Vincent είναι οι Dorota Kobiela, Hugh Welchman & Ivan Mactaggart.

Η Πολίνα Μαυρικάκη, όπως είχαμε γράψει στο thebest.gr, πήγε σχολείο στο πρώην Πολυκλαδικό λύκειο στην Πάτρα και κατόπιν σπούδασε νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα στο εργαστήρι του Χρόνη Μπότσογλου και του Γιώργου Λαζόγκα. Έχει εργαστεί και στο John F. Kennedy International School στην Ελβετία.

Η συμπαθής καλλιτέχνιδα απαντώντας σε ερωτήσεις του Πατρινού κοινού είχε πει πως η ίδια μαζί με άλλους 20 Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς επιλέχθηκαν αφού είχαν στείλει portfolio της δουλειάς τους για να ζωγραφίσουν καρέ της ταινίας, η οποία γυρίστηκε πρώτα κανονικά με τη συμμετοχή ηθοποιών σε green screen και μετά ζωγραφίστηκε όλη στο χέρι από συνολικά 120 ζωγράφους.

Η Πολίνα Μαυρικάκη που ζωγράφισε με την τεχνική του Βαν Γκονγκ και στην πλατεία Γεωργίου Α’ εκπλήσσοντας ευχάριστα τους περαστικούς, ζωγράφισε ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερα από 700 frame - καρέ της ταινίας (ο κάθε ζωγράφος πληρωνόταν με το frame) ενώ όπως αποκάλυψε, χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1300 λίτρα λάδια (μπογιά).

Το εντυπωσιακό φιλμ αναφέρεται στον περίφημο Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ με τη δράση να επικεντρώνεται το 1891, ένα χρόνο μετά το θάνατο του ζωγράφου όταν ο Αρμάν Ρουλέν, γιος ενός ταχυδρόμου αναζητά τον Τεό, αδελφό του διάσημου ζωγράφου για να του δώσει την τελευταία επιστολή που έγραψε ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ.

Η ταινία θεωρήθηκε ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ ταινιών animation του Ανσί – Annecy στη Γαλλία και στο Ελληνικό Φεστιβάλ Animasyros.

*Η πρόταση ώστε ένα κομμάτι της ταινίας να δουλευτεί από Έλληνες ζωγράφους, απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών έγινε από τον παραγωγό Κωνσταντίνο Βασίλαρο και οι 20 που επιλέχθηκαν, εργάστηκαν για περίπου 9 μήνες σε στούντιο στο Κορωπί Αττικής.

«Δουλεύαμε καθημερινά για 9-10 ώρες. Προσωπικά δεν είχα πρόβλημα με την επανάληψη που απαιτούσε η σκηνοθεσία καθώς κάθε καρέ που ζωγραφίζαμε, το φωτογραφίζαμε, το στέλναμε να το δουν οι σκηνοθέτες και εφόσον εγκρινόταν, μετά το σβήναμε και το ξαναφτιάχναμε ώστε καρέ με το καρέ να δημιουργηθεί η κίνηση που απαιτούνταν. Εγώ κυρίως δούλεψα frames του Αρμάν Ρουλέν (τον υποδύεται στην ταινία ο γοητευτικός Ντάγκλας Μπουθ). Είναι τα πάντα δουλεμένα στο χέρι ενώ το ζητούμενο ήταν να αντιγράψουμε το φως και τα χρώματα και να ακολουθήσουμε πιστά το ύφος του Βαν Γκονγκ.

Ο Βαν Γκονγκ είχε έναν τρόπο γρήγορο και ελεύθερο με παχιές, ελεύθερες πινελιές ενώ από εμάς ζητούσαν το ζωγραφικό αποτέλεσμα να είναι σφιχτό, πιο στιλιζαρισμένο αλλά και συνάμα ελεύθερο», είχε εξηγήσει στο thebest.gr η Πολίνα Μαυρικάκη. Η έδρα της παραγωγής της ταινίας ήταν στην Πολωνία ενώ παρά τους εκατό και πλέον διαφορετικούς ζωγράφους, το αποτέλεσμα στο τέλος ήταν ενιαίο και οι μορφές των ηθοποιών και των κάδρων είχαν συνοχή και σχεδόν δεν φαινόταν πότε έμπαινε ο ένας ζωγράφος και πότε ο άλλος.

Η ταινία είχε και εμπορική επιτυχία στις Ελληνικές αίθουσες ενώ καλά τα πήγε και στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight