Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κινητές Μονάδες Αιμοδοσίας

Κινητές Μονάδες Αιμοδοσίας

Του Σπύρου Καπράλου, Περιφερειακού Συμβούλου Δ. Ελλάδας

H αγορά σύγχρονων κινητών μονάδων για την κάλυψη των αιμοδοσιών των τριών νομών της περιφέρειάς μας αποτελεί ανάγκη και αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορεων.

Τα νοσοκομεία των μεγάλων κέντρων αδημονούν χρόνια τώρα για την κάλυψη των αναγκών και την ενίσχυσή τους, τόσο σε έμψυχο οσο και σε άψυχο υλικό με στόχο τη διάδοση του εθελοντισμού αλλά και την κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών σε αίμα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απο την πρώτη στιγμή και με πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων στήριξε έμπρακτα το θεσμό των εθελοντικών αιμοδοσιών. Με σειρά εκδηλώσεων και ημερίδων στοχεύει να διευρύνει το κίνημα εθελοντισμού που τουλάχιστον στην περιφέρειά μας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχουν συμβάλει καθοριστικά οι μεγάλοι και οι αρχαιότεροι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών της χώρας.

Η  αγορά των σύγχρονων αυτών κινητών μονάδων προυποθέτει εκτός από  πολιτική βούληση και θέληση και συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες. Συγκεκριμένα, η αγορά μικρών και ευέλικτων αυτοκινήτων με 2 καρέκλες αιμοδοσίας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Είναι δυσλειτουργικές, τόσο για το προσωπικό, όσο για τον αιμοδότη που θα χρειαστεί να περιμένει και ώρες για να αιμοδοτήσει.

Η αγορά σύγχρονων αυτοκινήτων που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες πρέπει να διαθέτει τουάχιστον 4 καρέκλες αιμοδοσίας, ικανούς χώρους για το νοσηλευτικό προσωπικό και αποθηκευτικούς χώρους για φάρμακα και εργαλεία που χρησιμεύουν κατά τη διάρκεια κάθε αιμοδοσίας.

Ως εκ τούτου, επειδή η αγορά αυτών των οχημάτων θα συνοδεύει τις αιμοδοσίες των νομών  για τα επόμενα 15-20 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες σε αίμα και σίγουρα την κατεύθυνση της περιφερειακής αρχής, στην ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, απευθύνω έκκληση για τροποποίηση της απόφασης του Π.Σ.

Να αγοράσουμε αυτοκίνητα που θα ανταποκρίνονται στι πραγματικες ανάγκες με προδιαγραφές που θα συζητήσουμε με τα μεγάλα νοσοκομεία και τα κέντρα Αιμοδοσίων της περιοχής μας, ώστε το σποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.

Σε διαφορετική περίπτωση απλά θα έχουμε 2 άχρηστα αυτοκίνητα με κατασπατάληση πολλών χρημάτων και ουσιαστικά θα έχουμε χάσει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των εθελοντικων αιμοδοσιών της περιφέρειας μας.

Καπράλος Σπύρος

Περιφερειακός Σύμβουλος Δ.Ελλάδος

Ιατρός Βιοπαθολόγος-Αιμοδοσία ΓΝΠ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις