Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Το φιλμ "Dealer" προβάλλει ο "Γυμνός Οφθαλμός" στις 24 Ιανουαρίου

Πάτρα: Το φιλμ "Dealer" προβάλ...

Στις 21.45 στη 2η αίθουσα του Πάνθεον

Η σινεφίλ παρέα του "Γυμνού Οφθαλμού" επιστρέφει στο μικρό Πάνθεον (την 2η αίθουσα που λειτουργεί ως αμιγώς κινηματογραφική) μετά από δύο και πλέον μήνες, με την προβολή του φιλμ «Dealer»  σε σκηνοθεσία Benedek "Bence" Fliegauf. Πρόκειται για ένα δραματικό φιλμ από την Ουγγαρία, διάρκειας 136 λεπτών, παραγωγής του 2004.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του «Γυμνού Οφθαλμού» του Νίκου Καββαδία, πάνε, περίπου, δεκατέσσερα χρόνια από τότε, που στις "Νύχτες Πρεμιέρας" του περιοδικού "Σινεμά" "έπεσα" πάνω στο "Dealer", αυτό το μοναχικό κινηματογραφικό διαμάντι.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω το σοκ, που υπέστη από εκείνη την πρώτη, αλλά, ευτυχώς, όχι τελευταία συνάντηση. Δεν πρόκειται για ακόμα μια εξαιρετική ταινία. Η θέασή της είναι μια μοναδική εμπειρία, που αργά, μα διόλου βασανιστικά, οδηγεί στην κάθαρση.

Είμαι ευτυχισμένος, που θα μοιραστώ μαζί σας, και μάλιστα στο αγαπημένο μικροΠΑΝΘΕΟΝ, μια ταινία, που λατρεύω.

Τόσο πολύ, που εάν ερχόταν ο Χάροντας και με άφηνε, πριν το μεγάλο ταξίδι, να διαλέξω και να μοιραστώ μια τελευταία ταινία με τους (κινηματογραφο)φίλους μου, αυτή θα ήταν το "Dealer".

Οι λόγοι είναι, κυρίως, κινηματογραφικοί, αλλά και, σε μεγάλο μέρος, προσωπικοί. Κι έχουν να κάνουν με τον πατέρα κι όχι τον κινηματογραφόφιλο.

Τον Φεβρουάριο ο "Γυμνός οφθαλμός" θα προβάλλει δύο εξαιρετικές ταινίες: στις 7 Φεβρουαρίου, παραμονή ΤσικνοΠέμπτης την ταινία "Του Θεού η Χώρα" του Francis Lee και στις 21 Φεβρουαρίου το "Zama" της Lucrecία Martel.

Η προβολή του «Dealer» θα πραγματοποιηθεί στο μικρό Πάνθεον στη Γούναρη 34, στην Πάτρα (τηλ.: 2610-325778) την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 στις 21.45 το βράδυ.

Εισιτήριο: 3 ευρώ γενική είσοδος.

Διοργανωτής: "γυμνός οφθαλμός"

Υποστηρίζουν την προβολή: Η Κατσαρόλα της Τούλας / Μασασούρας / ΜεζεδοΤεχνείον / Σούσουρο / Φουνταριστοί / το Χασομέρι / Canto.

DEALER του Benedek "Bence" Fliegauf (Ουγγαρία)

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένας ντήλερ ξεκινά νωρίς το πρωί για μιά τυπική ημέρα διανομής σε μιά σειρά από πελάτες, που ξεκινούν από έναν καθολικό ιερέα και φτάνουν μέχρι έναν ετοιμοθάνατο ασθενή, που αναζητά την μοιραία δόση και την λύτρωση μετά από ένα φριχτό ατύχημα.

Στο διάστημα ενός εικοσιτετραώρου ένα μωσαϊκό από χαρακτήρες και καταστάσεις, πολλές βγαλμένες από τις πραγματικές εμπειρίες φίλων του σκηνοθέτη, ξεδιπλώνουν ένα αλλόκοτο κι, όμως, αναγνωρίσιμα καθημερινό σύμπαν, που ακροβατεί ανάμεσα στην παραίσθηση και τον πιο ωμό ρεαλισμό.

Ο Φλιγκάουφ χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά και την κουλτούρα τους ως ιδανική αφετηρία για να καταγράψει τελικά μέσα από μακρόσυρτα, τελετουργικά, κιαροσκούρα μονοπλάνα την καθοδική, Ντοστογιεφσκικών διαστάσεων, υπαρξιακή πορεία ενός καταραμένου μέχρι τις πιο σκοτεινές ψυχές της ανθρώπινης φύσης...

Παίζουν οι: Felicián Keresztes, Barbara Thurzó, Anikó Szigeti, Edina Balogh, Lajos Szakács.

Σενάριο: Benedek Fliegauf

Φωτογραφία: Péter Szatmári

Μοντάζ: Károly Szalai

Μουσική: Raptors‘ Kollektiva.

BENEDEK "BENCE" FLIEGAUF / ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

2016  Lily Lane

2012 Just the Wind / Άνεμος Ψυχής

2010 The Womb

2007  Milky Way

2004 The Dealer

2003  Forest / Το Δάσος.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Montevideo International Film Festival of Uruguay - 2005

FIPRESCI Prize

Pula Film Festival - 2005

International Film Critics' Jury's Award

Budapest Hungarian Film Week – 2004, βραβεία καλύτερου σκηνοθέτη - Benedek Fliegauf, σεναρίου και ήχου.

Η ταινία έχει λάβει πολλές διακρίσεις, ανάμεσα τους και το Grand Prix στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το 2004.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

κριτική του Παντελή Φραντζή - http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=2971

αποσπάσματα από συνεντεύξεις του σκηνοθέτη - http://www.cinephilia.gr/index.php/prosopa/europa/2428-benedek-fliegauf

συνέντευξη στον John Bradburn: https://www.closeupfilmcentre.com/vertigo_magazine/volume-4-issue-1-autumn-winter-2008/attention-benedek-fliegauf-milky-way-and-a-cinema-of-meditation/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture