Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι… διαρροές των Σκοπιανών για την ονομασία- ΔΕΙΤΕ τις «προτάσεις» Νίμιτς

Οι… διαρροές των Σκοπιανών για την ονομα...

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι

Το διάστημα της μιας ώρας που διήρκεσε η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το όνομα των Σκοπίων, ήταν αρκετό για να παρουσιάσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τις προτάσεις του για το όνομα της γειτονικής μας χώρας. Ήδη από σήμερα άρχισαν οι διαρροές εκ μέρους των Σκοπιανών που προφανώς επιθυμούν να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Τα πέντε ονόματα που, σύμφωνα με τη σκοπιανή ιστοσελίδα mkd.mk προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας [Σκόπια])

Η συντομογραφία των ονομάτων που προτείνεται είναι:

Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)

Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)

Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)

Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη)

Makedonija (Skopje)

Τίποτα καινούργιο

Πρόκειται ουσιαστικά για συνδυασμό παλιότερων προτάσεων που είχε κάνει ο Μάθιου Νίμιτς. Άλλωστε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, με τους κ.κ. Βασιλάκη και Ναμουμόφσκι δίπλα του, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ρεαλιστική η λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία».

Όσον αφορά τη γλώσσα, προτείνεται η «makedonski ή αλλιώς «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας (ή Βόρειας ή Άνω ή του Βαρδάρη) Μακεδονίας.

Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και στο θέμα της υπηκοότητας. Να ισχύσει δηλαδή η σλαβική γραφή «makedonska» ή η περιγραφική «εθνικότητα της Δημοκρατίας…».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι προτάσεις του Νίμιτς ικανοποιούν έναν όρο που η Ελλάδα δεν διατίθεται να παραβεί. Το λεγόμενο erga omnes. Ό,τι αποφασιστεί δηλαδή να ισχύει διεθνώς, τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και σε διεθνείς οργανισμούς.

«Σκοτωμός» (;) στην ΠΓΔΜ

Παιχνίδια των Σκοπιανών ή πραγματική διάσταση απόψεων; Λίγες ώρες αφού ο Βάσκο Ναουμόφσκι όχι μόνο έκανε λόγο για αναξιοπρεπείς προτάσεις από τον Νίμιτς και επέμεινε πως «έχουμε όνομα και αυτό είναι Μακεδονία», η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πήρε αποστάσεις.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων φρόντισε να εκδώσει ανακοίνωση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για να… «μαζέψει» τις προκλητικές δηλώσεις του Βάσκο Ναουμόφσκι. Εκτίμησε ότι η συνάντηση της Τετάρτης (17.01.2018) του Μάθιου Νίμιτς με τους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόσφκι δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Όπως και η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, τονίστηκε.

 

Πηγή: newsit.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις