Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Λεμονάκι Μυρωδάτο!

Λεμονάκι Μυρωδάτο!

Με την επιμέλεια της Ανδριάνας Φοή

Υπάρχει μια αγγλική παροιμία που λέει «όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα», εγώ σας λέω δημιουργήστε, εκτός από τις κλασσικές συνταγές ακόμα πιο ευφάνταστες με βάση τα λεμόνια!

Μπορούν άλλωστε, άνετα να συγκαταλέγονται στην  λίστα των super foods, αφού προάγουν την υγεία του σώματος και του μυαλού.

Είναι ιδανικό για κάθε εποχή και ταιριάζει τόσο σε αλμυρά πιάτα όσο και σε γλυκά. Δένει αρμονικά με την ζάχαρη και λόγω της ξινής τους έντονης γεύσης προσφέρει ισορροπημένη απόλαυση.

Για σήμερα σας προτείνω μια κλασσική Αγγλική συνταγή, την Lemon Curd, η οποία είναι μια κρέμα από λεμόνι που μπορεί να διατηρηθεί πολύ καιρό σε βάζο στο ψυγείο και μπορείτε να κάνετε πολλά και διάφορα μ’ αυτήν, όπως ένα φανταστικό συμπλήρωμα για cheesecake ή σε κάθε λογής κέικ και τάρτες. Στο δεύτερο ταξίδι μου σαν έφηβη στην Αγγλία, ανακάλυψα τη Lemon Curd, θαμπώθηκα και την έτρωγα με το κουταλάκι αντί να την αλείφω στα scones, τα ψωμάκια που συνόδευαν το απογευματινό τσάι !  Είναι διαφορετική από μία κλασσική μαρμελάδα και για τους Άγγλους θεωρείται βασικό συστατικό του traditional five o’ clock tea!!

Επίσης, ένα ιδιαίτερο πιάτο που σας προτείνω είναι το κλασσικό κοτόπουλο λεμονάτο με παραλλαγή το φρέσκο τζίντζερ, του οποίου η γεύση είναι τόσο έντονη που κάνει την διαφορά. Ένα άλλο «μυστικό» αυτού του πιάτου είναι ότι μαγειρεύεται με ολόκληρο το κεφάλι από το σκόρδο.

Καλή επιτυχία!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ & ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Χρόνος Προετοιμασίας 20’–Χρόνος Μαγειρέματος 1 ώρα περίπου- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 άτομα)

  • 1 μικρό κοτόπουλο (1 kg περίπου) ή δύο στήθη κοτόπουλου

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 πατάτες κομμένες σε φέτες

  • ½ kg μανιτάρια λευκά

  • 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε φέτες

  • 2 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο.

  • 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο

  • 1 κ.γ πάπρικα γλυκιά

  • 1/3 του φλιτζ. τσαγιού λεμόνι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Το πλένουμε πολύ καλά και το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα ρηχή και φαρδιά, χωρίς να το στεγνώσουμε σε μέτρια φωτιά. Το μαγειρεύουμε σκέτο, για περίπου 10’. Εάν έχει βγάλει πολλά υγρά το σουρώνουμε.

Δυναμώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε αφήνοντας το να σωταριστεί για λίγο.

Τα μανιτάρια τα σκουπίζουμε πάρα πολύ καλά με βρεγμένη πετσέτα και κόβουμε τα ποδαράκια.

Αφού το κοτόπουλο αποκτήσει ρόδινο χρώμα προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πατάτα ανακατεύοντας τα καλά για να πάρουν και αυτά χρώμα.

Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, εκτός από το σκόρδο, ρίχνοντας ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό τόσο όσο να σκεπαστεί το κοτόπουλο.

Πριν προσθέσουμε το σκόρδο τρίβουμε με τα χέρια μας για να φύγουν τα εξωτερικά φύλλα και καθαρίζουμε τα «μουστάκια» του κεφαλιού. Αφού το πλύνουμε το ρίχνουμε στο κέντρο της κατσαρόλας.

Όταν το φαγητό μας μείνει με την σάλτσα του αφαιρούμε από την φωτιά και  πιέζουμε το σκόρδο, με την κουτάλα ώστε να αφήσει τα ζουμιά του ή αφήνουμε τα κεφαλάκια ολόκληρα.

Tip

Πολύ νόστιμη η συνταγή αυτή γίνεται αντί για κοτόπουλο εάν επιλέξετε ψαρονέφρι.

Τι πίνουμε;

Πολύ ωραία ταιριάζει ένα Μοσχοφίλερο με αρωματική ένταση και οξύτητα από ορεινό αμπελώνα, όπως το «Μαντινεία», Νασιάκου.

ΛΕΜΟΝΟΚΡΕΜΑ (LEMON CURD)

Χρόνος Προετοιμασίας 30’–40’- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 2 βάζα των 200ml)

  • Χυμός από 4 λεμόνια βιολογικά ή από υπαίθρια λεμόνια
  • 300γρ. ζάχαρη άχνη
  • 8 αυγά βιολογικά
  • Βούτυρο αγελαδινό μαλακωμένο (όχι μαργαρίνη)
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεταλλικό μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα έως ότου ενωθούν.

Βάζουμε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και τοποθετούμε το μπολ με την κρέμα επάνω και την αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μπεν μαρί έως ότου πήξει, ανακατεύοντας συχνά με το σύρμα

Όταν πήξει η κρέμα την περνάμε από το σινουά και γεμίζουμε τα γυάλινα βαζάκια, αφού πρώτα τα έχουμε αποστειρώσει.

Αφού κρυώσει εντελώς, τότε την φυλάμε στο ψυγείο.

TIPS

- Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι και εκδοχή light

- Μπορείτε να σερβίρετε την λεμονόκρεμα γεμίζοντας ατομικά ταρτάκια φρέσκα από το ζαχαροπλαστείο ή μία μεγάλη τάρτα. Και για περισσότερη απόλαυση, μπορείτε να ετοιμάσετε μαρέγκα να καλύψετε την κρέμα και αφού την ψήσετε να  σερβίρετε μία λαχταριστή lemon pie.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life