Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει απόψε στην Πάτρα τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς- ΦΩΤΟ

Κοινωνία

Στις 18:00

13/01/2018 08:48

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Πρ. Παυλόπουλος από Πάτρα: "Αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία αποπνέουν αλυτρωτισμό" -ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ
Η νέα τρέλα των Αμερικάνων λέγεται... "ωμό νερό"
Διαβάστε επίσης
Αν έχετε αυτό το επίθετο είστε γόνος μιας από τις πρώτες Πατραϊκές οικογένειες! Λίστα με 150 ονόματα...Οι ... φατρίες της πόλης από το 1828 και μετά
Αν έχετε αυτό το επίθετο είστε γόνος μιας από τις πρώτες Πατραϊκές οικογένειες! Λίστα με 150 ονόματα...
Αυτός είναι ο «καθηγητής» ψυχολογίας που διώκεται για απάτη – Έδινε διαλέξεις και στην ΠάτραΤα στοιχεία του δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία
Αυτός είναι ο «καθηγητής» ψυχολογίας που διώκεται για απάτη – Έδινε διαλέξεις και στην Πάτρα
Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του Ηρακλή Καραθανάση- Δε θα ακουστεί ξανά το μπαγλαμαδάκι του Το μήνυμα της Σίας Αναγνωστοπούλου
Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του Ηρακλή Καραθανάση- Δε θα ακουστεί ξανά το μπαγλαμαδάκι του
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει απόψε στην Πάτρα τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς- ΦΩΤΟ Στις 18:00
 

Εγκαινιάζεται απόψε στις 18:00 από τον Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» που δημιουργήθηκε στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μας ποιητής το 1859 και βρίσκεται στην οδό Κορίνθο. Στο πλαίσιο των εγκαινίων διοργανώνεται επίσης επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Πάτρα του Παλαμά», οι εργασίες του οποίου θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αχαικής πρωτεύουσας στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2018.

Η συνεδρία του Σαββάτου 13/1 (ώρες 9.00 π.μ. - 12.30 μ.μ.) έχει τον θεματικό άξονα «Η Πάτρα του Παλαμά», ενώ το πρωί της Κυριακής, 14/1 (ώρες 10.00 – 12.00) θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Δεδομένα και Ζητούμενα της Παλαμαϊκής Φιλοσοφίας». Στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου θα δοθεί και συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς.

Η πατρική οικία του Κωστή Παλαμά, αποτέλεσε για χρόνια ένα «αγκάθι» στη συλλογική μνήμη της Πάτρας. Το σπίτι, ένα διώροφο νεοκλασικό του 1840 στην οδό Κορίνθου 241, παράμενε ερειπωμένο και ακατοίκητο επί χρόνια. Μέχρι που το 2014 ένας ομογενής επιχειρηματίας της Καλιφόρνιας, ο Αθανάσιος Δ. Στεφανόπουλος, αποφάσισε να το αγοράσει, να χρηματοδοτήσει την πλήρη ανακατασκευή και αναπαλαίωσή του.

Ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος

Γεννημένος και αυτός στην Πάτρα, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος, έφυγε σε νεαρή ηλικία για τις ΗΠΑ, αρχικά για να σπουδάσει και στη συνέχεια να διαπρέψει στην Καλιφόρνια, στον επιχειρηματικό τομέα.

Αν και έφυγε νωρίς από την Πάτρα, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος δεν ξέχασε ποτέ την Πάτρα. Έρχεται, αθόρυβα πάντα, στη γενέτειρα του τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο και εκτιμάται ότι έχει κάνει πάνω από 120 ταξίδια στην Ελλάδα, αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο εξωτερικό. Εξάλλου, ο ίδιος ποτέ δεν έχει αποκοπεί από τις ρίζες του. Από τους συγγενείς του, τους φίλους του, τη γειτονιά που μεγάλωσε στα Μποζαίτικα.

Ο ίδιος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και προτιμά να μιλά με τα έργα του, τα οποία όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, δεν περιορίζονται μόνο στην υπόθεση με το σπίτι του Παλαμά. Για αυτό και αποφεύγει να δώσει συνεντεύξεις.

Μια σπάνια φορά όπου ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος μίλησε και μάλιστα εκ βαθέων, ήταν στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών στην Πάτρα, την περασμένη Τρίτη 9 Ιανουαρίου, ενόψει των εγκαινίων της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά.

Εμφανώς συγκινημένος, ο ομογενής δωρητής μίλησε για την αγάπη του και την ευαισθησία του προς τον Κωστή Παλαμά. Μάλιστα, όταν ήταν έφηβος ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος είχε μελετήσει το έργο του ποιητή και είχε σκιτσάρει το πορτρέτο του.

«Στην εφηβεία μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τη ζωή και το έργο του ποιητή. Όταν λοιπόν έμαθα, πριν από κάποιο καιρό, ότι το πατρικό του σπίτι έμενε κλειστό και παραμελημένο δεν χρειάστηκε πολύ για να πάρω τις αποφάσεις μου. Το εφηβικό συναίσθημα, το απωθημένο, αφυπνίστηκε μέσα μου ως χρέος», εξομολογήθηκε στη συνέντευξη ο ομογενής.

Ωστόσο, ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος δεν έμεινε μόνο στην αγορά και στην ανακαίνιση του νεοκλασικού και διατηρητέου μνημείου, που ανέλαβαν ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης και ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Δεμαρτίνος που είναι μέλη του Δ.Σ. της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς».

Όπως είπε ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος:

«Με τη συνεργασία άξιων και ευαίσθητων ανθρώπων αναστηλώσαμε το οίκημα και του δώσαμε μια δεύτερη ζωή. Σκεφτήκαμε πως το εγχείρημά μας δεν πρέπει να αρχίζει και να σταματά στον ποιητή αλλά να αποκτήσει ευρύτερο περιεχόμενο. Aλλωστε, ο ίδιος ο Παλαμάς συνομιλούσε με τους πνευματικούς ανθρώπους του καιρού του, μετείχε στα πράγματα της χώρας, ήταν ανοιχτός σε ιδέες, ρεύματα και γεγονότα. Εκτιμήσαμε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και με το σπίτι του. Να είναι ανοιχτό στους ανθρώπους, στις ιδέες και στο μέλλον να αποτελέσει καταλύτη για αναζητήσεις και πραγματική πρόοδο. Εκείνη που θα επιτρέψει στη γενέτειρα πόλη του και ιδιαίτερα στους νέους να κάνουν ένα βήμα μπροστά, ένα τεράστιο άλμα προς τον κόσμο που πρόκειται να ζήσουν».

Αποψη από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου θα λειτουργήσει το ψηφιακό μουσείο

Ξενάγηση στο χώρο

Για το λόγο αυτό, η Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, που εγκαινιάζεται στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι απλώς ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του ποιητή.

Στο ισόγειο βρίσκονται το εκθετήριο και η προτομή τού Κωστή Παλαμά. Υπάρχουν μια μόνιμη έκθεση της ιστορίας του κτιρίου, διάφορα χειρόγραφα του ποιητή και μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο ποιητής, ενώ στο ενιαίο μεγάλο δωμάτιο θα λειτουργήσει ψηφιακό μουσείο. Στο πίσω μέρος του σπιτιού είναι το καθημερινό καθιστικό της οικογένειας Παλαμά.

Ένα από τα δωμάτια έχει διαμορφωθεί σε βιβλιοθήκη, στο οποίο ήδη έχουν τοποθετηθεί εκδόσεις του Ιδρύματος «Κωστή Παλαμά» και εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μελέτης του έργου του ποιητή.

Ήδη το thebest.gr, είχε παρουσιάσει το εσωτερικό του χώρου από το Φεβρουάριο του 2017, ο οποίος χώρος εντυπωσιάζει εξαιτίας της λιτής του αισθητικής. Μάλιστα, η ανακατασκευή του έγινε «κατ’ εικόνα και ομοίωση» του αρχικού κτιρίου όπου είδε το πρώτο φως της ημέρας ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Δείτε φωτογραφίες του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου:

Εξωτερική άποψη του κτιρίου όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς
Ο διάδρομος στο ισόγειο του κτιρίου. Στο βάθος διακρίνεται η ξύλινη πόρτα εισόδου
Άποψη από το ισόγειο του σπιτιού
Άποψη από το ισόγειο του σπιτιού
Οι μαρμάρινες σκάλες οδηγούν στον πρώτο όροφο
Το μικρό σαλόνι στο δεύτερο όροφο, στο οποίο δεσπόζει το τζάκι του 1840 με μάρμαρο Χίου
Το πιάνο είναι μάρκας Pokorny και έχει κατασκευαστεί στα 1880 στη Βιέννη
Φωταγωγός στο β' όροφο του κτιρίου
Λεπτομέρεια από τις γύψινες διακοσμήσεις στο ταβάνι της κεντρικής αίθουσας
Το αίθριο στο ισόγειο του κτιρίου. Συμβολικά έχει φυτευτεί μια λεμονιά
Εξωτερική άποψη από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
Βιβλιοθήκες με εκδόσεις του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 13/01/2018 08:48

Τυπώθηκε: 15/12/2018 05:06

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/471789

thebest.gr © 2018


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αν έχετε αυτό το επίθετο είστε γόνος μιας από τις πρώτες Πατραϊκές οικογένειες! Λίστα με 150 ονόματα... Αν έχετε αυτό το επίθετο είστε γόνος μιας από τις πρώτες Πατραϊκές οικογένειες! Λίστα με 150 ονόματα...
Αυτός είναι ο «καθηγητής» ψυχολογίας που διώκεται για απάτη – Έδινε διαλέξεις και στην Πάτρα Αυτός είναι ο «καθηγητής» ψυχολογίας που διώκεται για απάτη – Έδινε διαλέξεις και στην Πάτρα
Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του Ηρακλή Καραθανάση- Δε θα ακουστεί ξανά το μπαγλαμαδάκι του Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του Ηρακλή Καραθανάση- Δε θα ακουστεί ξανά το μπαγλαμαδάκι του
Πάτρα: Συγκίνηση για την Έφη Ροδοπούλου που έφυγε στα 73 της χρόνια Πάτρα: Συγκίνηση για την Έφη Ροδοπούλου που έφυγε στα 73 της χρόνια
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018
Θλίψη στο τοπικό ποδόσφαιρο του Αγρινίου για το θάνατο του 28χρονου Χρήστου Σιβρήκα Θλίψη στο τοπικό ποδόσφαιρο του Αγρινίου για το θάνατο του 28χρονου Χρήστου Σιβρήκα
Αυτό είναι το οριστικό χρονοδιάγραμμα για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα - Πότε θα φτάσει στην Κ. Αχαΐα  Αυτό είναι το οριστικό χρονοδιάγραμμα για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα - Πότε θα φτάσει στην Κ. Αχαΐα
Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή η κόρη της Μαρίας Μασσαρά, Θεοδώρα Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή η κόρη της Μαρίας Μασσαρά, Θεοδώρα
"Ήμουν δίπλα του, μέσα σε μια λίμνη αίματος" - Συνεχίζεται η δίκη για τον θάνατο του 14χρονου Πάνου Τζαβάρα "Ήμουν δίπλα του, μέσα σε μια λίμνη αίματος" - Συνεχίζεται η δίκη για τον θάνατο του 14χρονου Πάνου Τζαβάρα