Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΕΒΟ Αιγίου: Στα σκαριά πρόγραμμα για παραγωγή νέου ελληνικού όπλου

ΕΒΟ Αιγίου: Στα σκαριά πρόγραμμα για παρ...

Εκτελούνται 14 συμβάσεις για τις ελληνικές και ξένες ένοπλες δυνάμεις

Σε νέα τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής, μετά από «εγκατάλειψη» αρκετών ετών, έχει μπει το εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο, με 14 συμβάσεις για παραγγελίες που ήδη εκτελούνται για τις ελληνικές και ξένες ένοπλες δυνάμεις αλλά και με δύο νέα μεγάλα προγράμματα στα σκαριά, αυτό της αναβάθμισης του G3 και αυτό της παραγωγής νέου ελληνικού όπλου στον βασικό επιχειρηματικό σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες, που θα σημάνουν μεγάλη ώθηση και δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τις εξαγγελίες αυτές πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, Ναύαρχος κ. Γιώργος Ροΐδης, ο αιγιαλέας διευθύνων σύμβουλος κ. Θεόφιλος Βασιλείου και ο διευθυντής του εργοστασίου του Αιγίου κ. Γιώργος Μαντζαβίνος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Πέμπτης, την πρώτη ανοιχτή συνέντευξη στους χώρους του εργοστασίου μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

«Το εργοστάσιο πέρασε δύσκολες στιγμές και μέχρι πριν από λίγους μήνες ουσιαστικά δεν υπήρχε στη διεθνή αγορά. Η κατάσταση όμως αυτή αλλάζει και αλλάζει θετικά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ειδικότερα για το εργοστάσιο του Αιγίου» σημείωσε στην εισαγωγή του ο κ. Βασιλείου, συνεχίζοντας: «Η κίνηση που ουσιαστικά έδωσε τη μεγάλη ώθηση, αποτελεί και αμετακίνητη πολιτική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης για ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και αφορά στην κεφαλαιοποίηση των χρεών των ετών 2003-2014 που έφταναν το 1,261 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για μια σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία προοπτικής, η οποία βασίζεται επίσης στη διαλειτουργικότητα των τεσσάρων εργοστασίων των ΕΑΣ, επιτυγχάνοντας σήμερα τη μέγιστη και βέλτιστη συνεργασία που στο παρελθόν δεν υπήρχε. Πλέον δεν είμαστε «εγώ» αλλά «εμείς», έχουμε άριστες σχέσεις με τους εργαζομένους και τα σωματεία τους, συζητάμε, τους ακούμε και μαζί προχωρούμε για το λαμπρό μέλλον των εργοστασίων».

Οι σημαντικές ειδήσεις που βγήκαν πάντως από τη συνέντευξη, αφορούν τόσο στο υπό συμφωνία πρόγραμμα για την αναβάθμιση των G3 στο εργοστάσιο του Αιγίου (αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες στα τέλη Φεβρουαρίου), όπως και η υπό συζήτηση συνεργασία με την Ελληνικών συμφερόντων αμερικανική εταιρεία ADCOR DEFENCE, που μαζί με τα ΕΑΣ σχεδιάζουν την παραγωγή του νέου Ελληνικού όπλου. Οι δύο εταιρείες έχουν υπογράψει MOU 6 μηνών και βάσει αυτού τα ΕΑΣ απέστειλαν πυρομαχικά για τις δοκιμές ενώ αναμένεται η παραλαβή 6 όπλων για δοκιμές από την ΓΔΑΕΕ για λογαριασμό των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων.

«Οι τεχνολογικές δυνατότητες του εργοστασίου του Αιγίου είναι σπάνιες σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την αξιοποίησή τους και παράλληλα με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με τον βέλτιστο τρόπο, προχωρούμε αισιόδοξα. Πλέον μετά από απραξία ετών, τα ΕΑΣ βρίσκονται σε εξαιρετικό δρόμο» κατέληξε ο κ. Βασιλείου.
Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν για τις 14 συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (8 εξαγωγικές και 6 για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις), έγιναν επιγραμματικά και οι εξής αναφορές: 

•    Η παραγγελία του minimi που είχε «κολλήσει» από το 2006 εξελίσσεται σε γρήγορους ρυθμούς και από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 550 από τα 2200.
•    Τα προγράμματα των πυρομαχικών 40×53 και 30 χιλιοστών εκτελούνται κανονικά.
•    Τα προγράμματα για την Ινδία τα πυρομαχικά των 12,7 χιλιοστών είναι προ υπογραφών, ενώ το πρόγραμμα των τηλεχειριζόμενων πυργίσκων Α30 ύψους 230 εκ. δολλαρίων είναι στην τελική φάση του διαγωνισμού, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2018 και εάν κατοχυρωθεί στην σύμπραξη που συμμετέχουν τα ΕΑΣ, τότε η εταιρεία θα εισπράξει περίπου 100 εκ. δολλάρια.
•    Η παραγγελία της αμερικανικής αεροπορίας για τα πυρομαχικά 40L60 μετά από έναν επανασχεδιασμό που χρειάστηκε από την πλευρά των ΕΑΣ για να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια που προέκυψαν, εξελίσσεται κανονικά και μόλις πριν λίγες μέρες η εταιρεία εισέπραξε 500.000 δολλάρια ως μέρος της αποπληρωμής του προγράμματος.
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του έτους για το Δ.Σ. των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ενώ διοίκηση και εργαζόμενοι έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους λίγο πριν υποδεχτούν τους δημοσιογράφους για τη συνέντευξη.

 

πηγή: filodimos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις