Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στα 8.100 εισιτήρια πανελλαδικά το ξεκίνημα του «Μικρόκοσμος – Downsizing» του Αλ. Πέιν στις Ελληνικές αίθουσες

Στα 8.100 εισιτήρια πανελλαδικά το ξεκίν...

Μία ταινία με πανέξυπνο σενάριο, ωραία εφέ, μηνύματα και αδύναμο τελευταίο μέρος

Φαίνεται να «ζορίζεται» εμπορικά η νέα ταινία του 57χρονου Ελληνοαμερικανού με καταγωγή από το Αίγιο, Αλεξάντερ Πέιν με τίτλο «Μικρόκοσμος – Downsizing» που από τις 4 Ιανουαρίου 2018 έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας σε διανομή της UIP. Στις ΗΠΑ το φιλόδοξο και καλογυρισμένο αυτό φιλμ επιστημονικής φαντασίας με στοιχεία κοινωνικά, όσο και σάτιρας και κωμωδίας τα έχει πάει συμπαθητικά, έχοντας φτάσει σε 3 εβδομάδες προβολής τα 23 εκατομμύρια δολάρια σε 2.000 αίθουσες.

Η ταινία βέβαια, η ακριβότερη ως τώρα στην καριέρα του Πέιν, κόστισε σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 68 εκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα εισιτήρια του τετραημέρου 4-7 Ιανουαρίου 2018, το «Downsizing» έκοψε σε 46 αίθουσες σε όλη τη χώρα πάνω από 8.100 εισιτήρια. Στην Πάτρα στα Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε όπου προβάλλεται, όπως είπε στο thebest.gr ο Αλέξης Μπιτούνης, ο «Μικρόκοσμος» προσέλκυσε το τετραήμερο της πρεμιέρας του κοντά στους 400 με 450 σινεφίλ, ένα νούμερο απλώς ικανοποιητικό.

Η ταινία διάρκειας περίπου 135 λεπτών στηρίζεται σε ένα ευφυές σενάριο που μάλιστα ο Πέιν είχε στα σκαριά από το 2007. Το συνυπογράφει με τον Τζιμ Τέιλορ και μιλά για ένα μελλοντικό κόσμο όπου ένας Νορβηγός επιστήμονας έχει καταφέρει με μία πρωτοποριακή μέθοδο να μικραίνει σε μέγεθος την ανθρώπινη μάζα στις διαστάσεις μόλις 13 εκατοστών. Ο κεντρικός ήρωας του φιλμ, ο Πολ (ο 47χρονος Ματ Ντέιμον για άλλη μία φορά ήταν πολύ καλός) πείθεται λόγω και της οικονομικής ανάγκης να αλλάξει ζωή και…διαστάσεις αλλά η γυναίκα του τελευταία στιγμή και ενώ ο ίδιος έχει ήδη μικρύνει και ξεκινά τη ζωή του στην προστατευμένη μικροπολιτεία Leisureland, θα κάνει πίσω και θα χωρίσουν.

Μία νέα περιπέτεια θα ξεκινήσει για τον Πολ που στο διάβα της θα του φέρει μέχρι μία Βιετναμέζα ακτιβίστρια που έχει χάσει το ένα της πόδι από το γόνατο και κάτω (στο ρόλο ο Χονγκ Τσάου που ήταν υποψήφια για την Χρυσή Σφαίρα β’ ρόλου και έχει δύο πολύ δυνατές σκηνές).

Τα καλύτερα σημεία του φιλμ είναι εκεί που ο Πολ μπαίνει στη διαδικασία της σμίκρυνσης (πιστευτά και τα ειδικά εφέ), του πάρτι στο διαμέρισμα του Σέρβου Ντουσάν (Κριστόφ Βαλτς) αλλά και εκεί που ο Πολ πηγαίνει μαζί με την Βιετναμέζα ακτιβίστρια Ngoc Lan Tran, στο σπίτι της που βρίσκεται στην άκρη της πλούσιας Leisureland, σε μία παλιά πελώρια πολυκατοικία όπου ζουν οι…απόκληροι και φτωχοί της κοινωνίας που έχουν σμικρυνθεί. Ακόμα δηλαδή και στην πιο μικρών διαστάσεων ζωή που υποτίθεται ότι έχει οφέλη οικονομικά και περιβαλλοντικά, δεν σταματούν οι ανισότητες.

Ο Αλεξάντερ Πέιν στο τελευταίο κομμάτι του φιλμ που υποτίθεται εκτυλίσσεται σε μία μικροκοινωνία σε φυσικό περιβάλλον στα φιόρδ της Νορβηγίας, προσπαθεί να το πάει και παρακάτω αντλώντας έμπνευση από την…Κιβωτό του Νώε και τη θρησκεία. Μπορεί προς το φινάλε το ενδιαφέρον να μειώνεται ωστόσο οι γενικά καλές εντυπώσεις δεν χάνονται αν και συμπερασματικά πρόκειται για ένα φιλμ που είναι κατώτερο των συγκινητικών «The Descendants – Οι Απόγονοι» του 2011 με τον Τζορτζ Κλούνει και της επίσης πολύ συγκινητικής «Νεμπράσκα» το 2013 με τον Μπρους Ντερν.

Στο «Downsizing» τη σύζυγο του Πολ υποδύεται η Κρίστεν Γουίγκ, εμφανίζονται και οι Λόρα Ντερν, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τζέισον Σουντέικις, ο 73χρονος Γερμανός Udo Kier και ο 62χρονος Σουηδός ηθοποιός Rolf Holger Lassgård ενώ η 38χρονη Χονγκ Τσάου προτάθηκε και για το βραβείο καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου στα Critics Choice Awards.

*Τέλος η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Ελληνικής καταγωγής Φαίδων Παπαμιχαήλ ενώ στη σκηνή του πάρτι εμφανίζεται για λίγα λεπτά και η Αιγιώτισσα σύζυγος του Αλεξάντερ Πέιν, Μαρία Κόντου.

Στους τίτλους τέλους διακρίναμε πολλούς Ελληνικής καταγωγής συνεργάτες στην ταινία όπως την Kay Georgiou που επιμελήθηκε τα μαλλιά του Ματ Ντέιμον.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture