Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ανησυχία σε εκατομμύρια χρήστες H/Y από τις κερκόπορτες σε επεξεργαστές INTEL, AMD, ARD

Ανησυχία σε εκατομμύρια χρήστες H/Y από ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Τι λένε οι ειδικοί

Τεράστια κενά στην ασφάλεια υπολογιστών κινητών και tablet αποκάλυψε η Google, και οι εταιρείες τρέχουν να κάνουν αναβαθμίσεις. Τι αναφέρουν οι εταιρείες κολοσσοί αλλά και ειδικοί στον χώρο της τεχνολογίας για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων. Σύμφωνα με ερευνητές στο χώρο της τεχνολογίας πρόκειται πιθανώς για το σοβαρότερη κερκόπορτα που έχει βρεθεί ποτέ σε κεντρικες μονάδες επεξεργασίας υπολογιστικών συστημάτων.

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο. Ερευνητές της Google, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας σχεδόν σε όλους τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και στις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές!

Ο πατρινός ειδικός σε θέματα υπολογιστικών συστημάτων και hardware Αλέξανδρος Στραβοδήμος, εξήγησε στο thebest.gr πως οι χρήστες Η/Υ δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Οι εταιρείες ήταν ενήμερες και με ένα αναβαθμισμένο πρωτόκολο και στους επεξεργαστές, εκτιμάται οτι θα κλείσουν την τρύπα που διαπιστώθηκε.

Τα δύο κενά Meltdown και Spectre, που δίνουν τη δυνατότητα στους χάκερ να μπουν στη μνήμη του υπολογιστή του tablet ή ακόμη και του κινητού σας και να “ξεκλειδώουν” κωδικούς ασφαλείας, αφορούν τσιπ των πιο γνωστών εταιρειών κατασκευής επεξεργαστών όπως της Intel, της AMD και της ARD.

Η Google αποκάλυψε ότι το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό στις κατασκευάστριες εταιρείες από το καλοκαίρι του 2017. Αλλά μόλις τώρα διέρρευσε από ανώνυμους προγραμματιστές και έγινε ευρύτερα γνωστό. Οι εταιρείες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ισχυρίσθηκαν ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με λάθος σχεδιασμού στο υλικό τους και ότι αντιμετωπίζεται εφόσον οι χρήστες εγκαταστήσουν νέες αναβαθμίσεις ασφαλείας στο λογισμικό των συσκευών τους.

Πάντως σύμφωνα και με τον κο Στραβοδήμο, τετοιες εξελίξεις - που αφορούν σε ένα τόσο μεγάλο εύρος υπολογιστικών συστημάτων - απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες και αυτές είναι που θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Η αλήθεια βέβαια είναι, πως ενδεχόμενη παραβίαση της ασφάλειας μεγάλων εταιρειών, μπορεί να εκθέσει δεδομένα χρηστών και να διαρρεύσει λογαριασμούς, κάτι που εκτιμάται επίσης ανησυχητικό για τον μέσο χρήστη του διαδικτύου.

Οι εταιρείες παραγωγής των επεξεργαστών δήλωσαν πως εργάζονται εσπευσμένα για να διορθώσουν τις «κερκόπορτες». Κάποιες αναβαθμίσεις λογισμικού θα είναι διαθέσιμες μέσα στις επόμενες μέρες, δήλωσε η Intel, η οποία τροφοδoτεί με επεξεργαστές το 80% περίπου των προσωπικών επιτραπέζιων υπολογιστών διεθνώς και το 90% των λαπτοπ.

Μεγάλοι ερευνητές στον χώρο της τεχνολογίας δηλώνουν πως «πρόκειται πιθανώς για το χειρότερο πρόβλημα σε κεντρική μονάδα επεξεργασίας που έχει ποτέ βρεθεί». Ωστόσο καθησυχάζουν πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με το κατάλληλο «μπάλωμα» στο λογισμικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις