Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Άλλαξε το έτος κι ακόμα… περιμένουν τον ΕΛΓΑ για το χαλάζι οι αγρότες- Τι φοβούνται

Αχαΐα: Άλλαξε το έτος κι ακόμα… περιμένο...

Σχεδόν δύο μήνες μετά την καταστροφή

Στο… περίμενε για τους ελέγχους του ΕΛΓΑ στις καλλιέργειές τους που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου βρίσκονται ακόμα δεκάδες αγρότες της Δυτικής Αχαΐας. Παρά τις υποσχέσεις για άμεσους ελέγχους και τάχιστες διαδικασίες αποζημίωσης ο μηχανισμός της πολιτείας δείχνει να μην έχει πάρει ακόμα μπροστά με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ανησυχούν ότι οι υπεύθυνοι τους έχουν ξεχάσει παντελώς.

Το χαλάζι που έπεσε στα μέσα του Νοέμβρη έπληξε πάνω από 2.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως ελιάς στις περιοχής ανάμεσα στο Μαζαράκι και την Μιτόπολη. Από την έντονη κακοκαιρία έχουν πληγεί και περιοχές όπως τα Άνω Σουδεναίικα, την Κώμη, το Χαϊκάλη και ο οικισμός Κατσαϊτέικα. Όπως αναφέρουν αγρότες που μίλησαν στο thebest.gr η σφοδρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και το μισό της παραγωγής της, με άλλα λόγια, τόνοι ελιάς χάθηκαν λίγο πριν την συγκομιδή. Επίσης υπάρχουν αναφορές και δέντρα που «έκαψε» το χαλάζι, κυρίως στο Μαζαράκι.

Πάρα όμως τις εξαγγελίες σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχουν περάσει ακόμα, σχεδόν δύο μήνες μετά, οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους παραγωγούς καθώς οι ίδιοι στο μεταξύ υποχρεώθηκαν να μαζέψουν τις ελιές που είχαν απομείνει στα δέντρα, να τα κλαδέψουν και να τρέξουν όλες τις εργασίες που προβλέπονται κατά την συγκομιδή. Όλο τούτο μπορεί να αποτελέσει, μας λένε, όταν θα γίνει οι καταγραφή των ζημιών καθώς μπορεί να λειτουργήσει σαν «άλλοθι» εκ μέρους του ΕΛΓΑ και να μην αναγνωρίσει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Όπως μας εξηγούν οι παραγωγοί φέτος, που σε άλλες περιοχές ήταν μια καλή χρονιά για την ελιά, στα συγκεκριμένα χωριά της δυτικής Αχαΐας προέκυψε η απρόσμενη χαλαζόπτωση που τους έχει φέρει στα όρια της καταστροφής. Ελπίζουν, τώρα που τελειώνει η περίοδος των εορτών, να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να μην αδικηθούν λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται.

 

Έσωσε την παρτίδα ο "θησαυρός" της Αχαΐας- Πόσο θα πληρώσουμε φέτος το λάδι μας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις