Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Τα γενέθλια της Ολυμπιάδας Πατρών (έγινε 56 ετών)

Τα γενέθλια της Ολυμπιάδας Πατρών (έγινε 56 ετών)
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Ιδρύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1961

Τα 56 χρόνια ζωής με συνέπεια στην προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό συμπληρώνει φέτος η Ολυμπιάδα. Πέρασαν 50 χρόνια από το 1961 όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος ύστερα από πρωτοβουλία του Βασίλη Λάβδα.

Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1960, ο αείμνηστος πρωταθλητής στίβου (σημ. πέθανε παρακολουθώντας αγώνα ποδοσφαίρου της Παναχαϊκή) σκέφτηκε πως κάτι πρέπει να γίνει για το καλό του πατραϊκού αθλητισμού. Ηταν τότε προπονητής της Παναχαϊκής και παλαιότερα πρωταθλητής της στο άλμα επί κοντώ και στα 1.500 μέτρα.

Μια μέρα κάλεσε τον Ανδρέα Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Καρκάτσα, τον Κώστα Φιλιππάτο, το Βασίλη Μακρυγέννη και τον Δημήτρη Ζαχαράτο προτείνοντάς τους την ίδρυση ένα νέου σωματείο στίβου. Οι ανωτέρω υπήρξαν αθλητές τη δεκαετία του 1950 της Παναχαϊκής με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Η νέα προσπάθεια ξεκίνησε δειλά - δειλά ενώ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Υπήρξε αντίδραση από το Δ.Σ. της ΠΓΕ που δεν ήθελε άλλο σωματείο στην περιοχή, αντίθετα οι παλιοί αθλητές πίστευαν πως ο ανταγωνισμός θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα όπως και έγινε. Στο διάστημα αυτό υπήρξε κινητοποίηση και από άλλα άτομα, λάτρεις του στίβου.

Γραφεία δεν υπήρχαν και οι συναντήσεις γίνοντας δύο - τρεις φορές την εβδομάδα στην ταβέρνα των αδελφών Μπίρμπα επί της Ασημάκη Φωτήλα και Μεσολογγίου. Για καλή τους τύχη, τους κάλεσε ο τότε πρόεδρος του τοπικού ΣΕΓΑΣ κ. Χαλικιόπουλος, εκτιμώντας την προσπάθεια τους, και τους είπε: “Σας ανακοινώνω ότι, σας παραχωρώ ένα δωμάτιο να συνεδριάζετε και από εδώ και πέρα θα με έχετε δίπλα σας”. Αυτό το κτίριο ήταν στη διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Φιλοποίμενος, στον δεύτερο όροφο. Σιγά - σιγά τους πλαισίωναν πολλά άτομα με υπόληψη στην κοινωνία των Πατρών. Πρώτος ο Χαράλαμπος Πολυμερόπουλος, διευθυντής στην οινοποιία Σπηλιόπουλου, ο οποίος εκλέχθηκε και πρώτος πρόεδρος της Ολυμπιάδας. Μαζί και ο Παναγιώτης Κόρπας, διευθυντής της τεχνικής σχολής "Λεύκιππος", ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος, τραπεζικός, ο Γεώργιος Μπακέας, έμπορος, ο Ανδρέας Μπίρμπας, έμπορος, ο Ανδρέας Σωτηρόπουλος, αθλητής της Παναχαϊκής, ο Λουκάς Καραγκούνης, κλωστοϋφαντουργός και ο Παναγιώτης Καββαδίας, συνταξιούχος. Γενικός Διευθυντής σωματικής αγωγής ήταν ο κ. Λιάπης ο οποίος καθυστέρησε να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα για την αναγνώριση του σωματίου, αλλά με τη μεσολάβηση του δικηγόρου Γεωργίου Παπαγιάβη όλα τελείωσαν.

Η πρώτη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής έλαβε χώρα στις 26 Δεκεμβρίου 1961, ενώ στις 15 Απριλίου 1962 είχαμε την πρώτη Γενική Συνέλευση και εκλογή του πρώτου Δ.Σ. του συλλόγου (πρώτα τμήματα που λειτούργησαν ήταν στίβου, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδηλασίας, τα τρία πρώτα συνεχίζουν σήμερα). Μεγάλη βοήθεια είχαν από τον συντοπίτη Υπουργό Παιδείας Αχιλλέα Γεροκωοτόπουλο ενώ από εγγραφές μελών υπήρξε σημαντική οικονομική ενίσχυση.

Ο χώρος που έκαναν προπόνηση τις απογευματινές ώρες οι αθλητές ήταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”. Στο χώρο αυτό, στο επάνω μέρος, ήταν η κατοικία της οικογένειας Κολοκυθά που τους βοήθησε πολύ, παραχωρώντας μέρος της κατοικίας για αποθήκη, ενώ όλα τα παιδιά της οικογένειας υπήρξαν αθλητές της Ολυμπιάδας. Ενας από αυτούς, ο Βασίλης Κολοκυθάς, υπήρξε μεγάλο ταλέντο, ανεδείχθη πανελληνιονίκης στην κατηγορία παίδων στο άλμα εις ύψος και στη συνέχεια στο δέκαθλο με μεγάλες επιτυχίες, ενώ αργότερα υπήρξε μέλος της μεγάλης ομάδας του μπάσκετ.

Το 1962 φτιάχτηκε ενα μικρό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ και ένα γραφείο συνεδριάσεων στη γωνία των οδών Πατρέως και Αγ. Ανδρέου. Μετά από δύο χρόνια η Ολυμπιάδα μεταφέρθηκε στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Αγ. Ανδρέου σε μεγαλύτερο γήπεδο, κανονικών διαστάσεων με μεταλλικές κερκίδες. Στο γήπεδο αυτό διαξάγονταν οι αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων μπάσκετ και βόλεϊ. Στο μπάσκετ, αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες ομάδες της Πάτρας, Απόλλωνα, ΕΑΠ, Σκαγιοπούλειο, Παναχαϊκή, Εθνικό, κατάφερε να κερδίσει πολλά πρωταθλήματα. Αθλητές της μεγάλης ομάδας μπάσκετ ήταν οι Δεσυνιώτης, Παυλάκης, Κολοκυθάς, Μπάρλος, Δημόπουλος, Αταριάν, Μπαλτάς, Ζήκος, Καπετανάκης (ο τελευταίος και στον στίβο). Ο στίβος της Ολυμπιάδας, από το ξεκίνημά του κιόλας, είχε μεγάλες επιτυχίες στα τοπικά, περιφερειακά και πανελλήνια πρωταθλήματα καθώς και στους Βαλκανικούς Αγώνες. Κορυφαία στιγμή η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980, του Νίκου Αγγελόπουλου.

Αθλητές που διακρίθηκαν ήταν οι Λίτσας, Αγγελόπουλος, Γρηγορόπουλος, Δημητρόπουλος, Μυλωνάς, Ξανθάκης, Βασιλακόπουλος, Γελάσιος, Δρώσος, Κονιδάρης, Μπούσιας. Αθλητής ορόσημο για την Ολυμπιάδα ήταν ο Ξενοφώντας Φραντζής, που υπήρξε μεγάλο ταλέντο με πλούσια προσόντα. Τον Φραντζή, μαζί με τους άλλους δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων τους προπονούσε ο Δημήτρης Ζαχαράτος, σαν παλαιότερος πρωταθλητής αυτών των αποστάσεων (ο Λάβδας προπονούσε τους αθλητές των άλλων αγωνισμάτων).

Στην πρώτη συμμετοχή της Ολυμπιάδας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου εφήβων 5.000 μέτρων που έγινε τον Μάρτιο του 1962 στους Αγίους Αναργύρους, με πλήρη ομάδα με τους Φραντζή, Γρηγορόπουλο, Βασιλακόπουλο, Σπυρόπουλο και Αντωνόπουλο, ο Ξενοφώντας Φραντζής κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο τερματίζοντας τρίτος σε σύνολο 150 αθλητών. Ηταν το πρώτο μετάλλιο της Ολυμπιάδας στην ιστορία της στον στίβο! Η καλή απόδοση και των υπόλοιπων αθλητών της έδωσε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία από τα επαρχιακά σωματεία. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Η ομάδα μπάσκετ έφτασε μέχρι την Α1 και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως επίσης και η ομάδα βόλεϊ έπαιξε πρώτη στην Α1.

Το τμήμα στίβου έφτασε να συγκαταλέγεται πολλές χρονιές στα καλύτερα της Ελλάδας, μέχρι μάλιστα τη 2η θέση πανελλεδικά στην αξιολόγηση, έχοντας αναδείξει δεκάδες πρωταθλητές Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: "ΑΕΠ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, Στίβος 1961-2014, η ιστορία"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports