Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας συζητά το βιβλίο «To κακό» του Ισλανδού Νόρδνταλ

Πάτρα: Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας συζ...

Στο Πολύεδρο την Τρίτη 19/12 στις 19.00

Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας που λειτουργεί στο Πολύεδρο, στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα, αυτή την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 7 το απόγευμα, συζητάει το βιβλίο «Το κακό», του Ισλανδού συγγραφέα Έιρικουρ Ερτν Νόρδνταλ που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις.

Η Άγκνες, νεαρή ιστορικός, γράφει τη διπλωματική της με αντικείμενο την άνοδο των ακροδεξιών ρευμάτων στην Ισλανδία και την Ευρώπη. Για τις ανάγκες της έρευνάς της, συναντά τον Άρνορ, έναν νεοναζί διανοούμενο, και τον ερωτεύεται, παρά τη λιθουανοεβραϊκή της καταγωγή. Ο σύντροφός της, ο Όμαρ βάζει φωτιά στο σπίτι τους, όταν διαπιστώνει την απιστία της Άγκνες.

Θα μπορούσε να είναι ένα συνηθισμένο ερωτικό τρίγωνο, κάπως προκλητικό ίσως (Eβραία συνάπτει ερωτική σχέση με ναζί).

Το "Illska" (Το Κακό ) είναι, όμως, κάτι πολύ περισσότερο. Κάνει μια βουτιά στην ιστορική μνήμη, στην κατάκτηση της Λιθουανίας από τους Γερμανούς και τη μαζική εξόντωση των Εβραίων της χώρας, που διεξάγεται με την ενεργό συνεργασία μερίδας του ντόπιου πληθυσμού (ανάμεσά τους και οι χριστιανοί πρόγονοι της Άγκνες, από την πλευρά του πατέρα της, που σκότωσαν τους Εβραίους, από την πλευρά της μητέρας της, προγόνους της), για να περάσει στο επικίνδυνο σήμερα.

Κύριο θέμα αυτής της αριστοτεχνικής, ιλιγγιώδους, πολυφωνικής και πολυπρισματικής αφήγησης είναι το Ολοκαύτωμα και το επίμονο ερώτημα που θέτει: Πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό το απόλυτο κακό; Πώς δεν θα επαναληφθεί; Πώς ο σύγχρονος φασισμός, ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε "κανονικό" φαινόμενο, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί;

Πρόκειται για ένα τρομακτικό και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα, ηπίως μεταμοντέρνο, διακριτικά «χιπστερικό», πολιτικά πειστικό και αφηγηματικά «εκμαυλιστικό».

Ο Έιρικουρ Ερτν Νόρδνταλ έχει γεννηθεί στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας το 1978. Έζησε στο Βερολίνο, σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ιδίως τη Φινλανδία, και στο Βιετνάμ. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, πέντε μυθιστορήματα και δύο συλλογές δοκιμίων. Έχει, επίσης, εργαστεί ως μεταφραστής. Το βιβλίο του Illska (που στα ισλανδικά σημαίνει Κακό) τιμήθηκε με το Βραβείο Ισλανδικής Λογοτεχνίας και το Βραβείο των Βιβλιοπωλών της Ισλανδίας.

Μετάφραση στα ελληνικά: Ρούλα Γεωργακοπούλου

*Επίσης τα μέλη της Λέσχης θα προτείνουν μία λίστα με αγαπημένους τίτλους βιβλίων, νέες ή παλαιότερες εκδόσεις που έχουν διαβάσει. Πεζό ή ποίηση, αστυνομικό μυθιστόρημα ή ιστορικό, διήγημα, νουβέλα ή δοκίμιο, για να διαλέξουμε, είτε για δώρο, είτε για να μας συντροφεύει τις μέρες των γιορτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture