Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Άγγελος Τσιγκρής για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης

Ο Άγγελος Τσιγκρής για την Παγκόσμια Ημέ...

Στις 18 Δεκεμβρίου

Ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης (18 Δεκεμβρίου)- έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι μετανάστες -και ειδικότερα οι γυναίκες και τα απροστάτευτα παιδιά-συνήθως δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Αποτελούν θύματα σωματικής, ψυχολογικής, και σεξουαλικής κακοποίησης.

Εμποδίζεται η επανασύνδεση με τις οικογένειές τους, ενώ συλλαμβάνονται και κρατούνται σε συνθήκες και όρους που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, καθιστώντας τους έτσι τρωτούς στα δίκτυα της λαθραίας διακίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κάθε χρόνο μεταναστεύουν περίπου 175 εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτούς περίπου 159 εκατομμύρια κρίνονται ως διεθνείς μετανάστες, ενώ 16 εκατομμύρια αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών δεν είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση της κυριαρχίας των κρατών, αλλά ούτε και με την πρακτική εφαρμογή της εθνικής ασφάλειας.

Αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν πρόσφατα τη βαθιά τους ανησυχία για τους αριθμούς - ρεκόρ των απελπισμένων προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν που φτάνουν στο ελληνικό νησί της Λέσβου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανακοίνωσε επίσημα πρόσφατα ότι στα ελληνικά νησιά φτάνουν περίπου 600 πρόσφυγες τη μέρα, με τους μισούς να καταλήγουν στη Λέσβο, που αδυνατεί να χειριστεί αυτήν την έντονη και χωρίς έλεγχο μεταναστευτική ροή.

Οι αφίξεις στην Λέσβο αυξάνονται σταθερά μήνα με το μήνα: Από 737 τον Ιανουάριο έφτασαν τις 7.200 τον Μάιο ενώ, όπως επισημαίνει η ΎπατηΑρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγε, οι νέες αφίξεις ασκούν σημαντική πίεση στις υπηρεσίες και τους πόρους του νησιού.

Η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να αναχαιτίσει τις στρατιές των εξαθλιωμένων μεταναστών που περνούν από τα ανατολικά -χερσαία καιθαλάσσια- σύνορά μας.

Η χώρα μας θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι: 1) η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση, 2) απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει, 3) η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και 4) να ενισχυθεί -με προσωπικό και μέσα- η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex).»._

____________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις