Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τα ΕΣΠΑ … “κοινωνικής αλληλεγγύης” του Δημάρχου Πατρέων

Τα ΕΣΠΑ … “κοινωνικής αλληλεγγύης” του Δ...

Του Ηρακλή Ρούπα

Με ενδιαφέρον και έκπληξη διάβασα για τις θέσεις του Δημάρχου Πατρέων κατά την παρουσίαση των έργων και παρεμβάσεων στον Αστικό ιστό της Πάτρας με κονδύλια από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Μία προσέγγιση που παρουσιάζει ιδεολογική σύγχυση, η προέκταση της οποίας μειώνει σημαντικά την προοπτική κάποτε η Πόλη μας να …ανασάνει. Αντιλαμβάνομαι τις συγκεκριμένες αγκυλώσεις ή την προπαγανδιστική διάθεση του κου Πελετίδη όταν αναφέρεται σε «όμορφη πόλη» ως εκείνη «χωρίς ανεργία, φτώχια και παιδιά στην εξάρτηση». Δεν τολμάει δυστυχώς να θίξει το πραγματικό ζητούμενο που είναι στην δική μου φρασεολογία μία «ΔΥΝΑΜΙΚΗ» Πόλη με ικανότητα παραγωγής και στήριξης ανθρώπων, ιδεών και έργων. Δεν το τολμάει γιατί απλούστατα δεν έχει την δυνατότητα να αναδείξει τις άλλες δύο παραμέτρους πέραν της κοινωνικής στήριξης.

Ξαφνικά ο Δήμαρχος ανακάλυψε τα ΕΣΠΑ της ... κοινωνικής αλληλεγγύης.  Στηρίζει δεν την ανάπλαση της Πάτρας με έμφαση την «όμορφη πόλη» - τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- σε αυτά που κατά την άποψή του «μας πετούν στην μούρη». Τα «καπιταλιστικά κονδύλια» της Ευρώπης που τον αναγκάζουν να συμφιλιωθεί με την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κέρδος. Τα κονδύλια εκείνα όμως που κατά πολιτικά οξύμωρο τρόπο θα δώσουν την δυνατότητα της κοινωνικής στήριξης.

Για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον «γιατρό». Ότι δεν είναι πρώτα άνθρωπος.  Στοιχείο που δεν υπήρχε ως πρωτεύον χαρακτηριστικό σε αρκετούς προκατόχους του, ούτε βέβαια και στους περισσότερους υποψήφιους κατά το παρελθόν. Σήμερα, όμως την περίοδο της κρίσης αυτό δεν είναι αρκετό. Εκτός από κοινωνικά ευαισθητοποιημένος ο Δήμαρχος πλέον πρέπει να έχει δημιουργικό δυναμισμό, γνώση και όραμα. Στοιχεία απαραίτητα αν είναι ποτέ η Πόλη μας να βγει από το σημερινό τέλμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως τον δήμαρχο τον «βγάζουν» τα Ζαρουχλείκα. Μπορεί εν μέρει η επισήμανση αυτή να έχει κάποια βάση, καθώς οι περισσότεροι μέχρι σήμερα περί τα δημοτικά είχαν στην πλειοψηφία τους αστικοποιηθεί.

Για το καλό της Πάτρας όμως πρέπει να πάψει να λογίζεται ως πρωτεύον η ανάδειξη της φτωχοποίησης με στόχο την προβολή της κοινωνικής στήριξης. Αυτό δεν αποτελεί πολιτική αλλά …τέχνασμα. Εύκολο προπαγανδιστικό εργαλείο σε μία «κεντροαριστερή» περιφέρεια με ευαισθησίες. Το «παραμύθι» του «πατερούλη» δημάρχου που λοιδορεί τα Ευρωπαικά κονδύλια από την μία, αλλά τα χρησιμοποιεί –εν μέρει λανθασμένα – από την άλλη, κάποια στιγμή θα πρέπει να απομυθοποιηθεί. Είναι ώρα να σκεπτόμαστε ουσιαστικά πλέον τον τρόπο που θα αναδείξουμε ένα νέο αφήγημα που βγάλει την πόλη μας από το τέλμα.

Είναι καιρός να ενημερωθεί ο κύριος Δήμαρχος πως οι μεθοδευμένες προσπάθειές του για την μονοδιάστατη ανάδειξη ως προτεραιότητας της κοινωνικής ισορροπίας και αλληλεγγύης δεν προσδίδει ελπίδα. Το αντίθετο. Αναδεικνύει αδυναμία προώθησης πραγματικής πολιτικής δυναμισμού και αναδιάταξης της πόλης. Κάποτε θα πρέπει να ενημερωθεί πως η κοινωνική στήριξη δεν αποτελεί ίδιον των κομουνιστών ή των ψευτοαριστερών. Θα ήταν εύκολο να αντιληφθεί πως αυτό επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα  από εκείνους που αποδέχονται την διαδικασία της αγοράς και της δίκαιης και στοχευμένης διαχείρισης. Αρκεί όσοι ενδιαφέρονται να μην «κάθονται» απαθείς και μοιρολατρικά να παραδίδουν το φαινομενικό βραχυπρόθεσμο πλεονέκτημα σε ένα Δήμαρχο που ξαφνικά ανακάλυψε … το ΕΣΠΑ. Ίσως όχι τόσο για την ουσιαστική ανάπτυξη της πόλης, όσο πιθανώς για την χρονική σύμπτωση υλοποίησης κάποιων αναγκαίων έργων με «ξένα» κονδύλια που θα συμπίπτουν με την επόμενη προεκλογική περίοδο.

Τα ΕΣΠΑ –αν γνώριζε ο κύριος Πελετίδης- αφορούν ακριβώς αυτή την δυνατότητα να βοηθηθεί ο «μικρός». Το πρόβλημα προκύπτει όταν η διαχείριση γίνεται απρογραμμάτιστα και ανορθόδοξα όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Θα ήθελα δε να πληροφορήσω τον κύριο Πελετίδη πως υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης ευρέως φάσματος σχεδιασμός δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων – με σκοπό το κέρδος ασφαλώς- στις οποίες θα ενταχθούν και θα έχουν εργασία εκατοντάδες άνεργοι της Πάτρας. Στόχευση και δράσεις που παρέχουν ουσιαστικότερη στήριξη και κοινωνική αλληλεγγύη από την μονοδιάστατη προσέγγιση που ακολουθείτε μέχρι σήμερα. Θα ήθελα πάλι να τονίσω στον κύριο Πελετίδη πως ο ρόλος του δεν είναι να λιώνει τις «σόλες» του μόνον σε πορείες και αποκλεισμούς χάριν  μονοδιάστατων πολιτικών κινητοποιήσεων που άλλωστε πολύ καλά οργανώνει το ΠΑΜΕ. Ο ρόλος του είναι να λιώνει τις σόλες του «διεκδικώντας» από Υπουργεία, φορείς και επιχειρήσεις στήριξη ουσίας και στοχευμένα κονδύλια για την παραγωγικά αυτόνομη ανάταξη της πόλης και όχι μίας κρατικοδίαιτης παλαιοκομματικής διαδικασίας. Ο ρόλος του είναι να σχεδιάζει με όραμα και να υλοποιεί με ουσία.

Τι έχει γίνει άραγε με τον Λαδόπουλο, με το παράλιο μέτωπο, με την ανάπλαση της Αγιάς καθώς και δεκάδες άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις Με ποιόν τρόπο σκοπεύει να αξιοποιήσει το σημαντικό πλεόνασμα του Δήμου; Η κοινωνική ευαισθησία και διάθεση για αλληλεγγύη δεν αποτελεί πεδίο προνομιακής πλειοδοσίας κανενός πολιτικού παράγοντα. Με γνώμονα πώς όλα μετριούνται στην πράξη είμαι υποχρεωμένος να αναδείξω πως μέσα από την «πονηρή» αποδοχή της χρησιμότητας των ΕΣΠΑ ο Δήμαρχος ανέδειξε στην ουσία την ανεπάρκειά του να αντιληφθεί το πραγματικό διακύβευμα για το μέλλον της Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις