Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μπακογιάννης από Πάτρα: Στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να ξεπερνάμε τους εγωισμούς μας

Μπακογιάννης από Πάτρα: Στην Αυτοδιοίκησ...

Τζιτζικώστας: Η κοινωνία είναι πιο ώριμη να ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το «ντιμπέιτ» των Περιφερειαρχών και το προέδρου της Ένωσης Δήμων της περιοχής κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Σε αυτό εκτός από τον Απόστολο Κατσιφάρα και το Γιώργο Παπαναστασίου, συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτσικώστας και Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι από το 2011 οι τακτικοί προϋπολογισμοί των Περιφερειών έχουν περικοπεί κατά 70% και ότι ο άλλος πυλώνας χρηματοδότησης είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Το ερώτημα είναι όχι αν υπάρχουν οι πόροι αλλά πώς θα μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε. Εμείς έχουμε κερδίσει το στοίχημα. Έχουμε αντιληφθεί ότι με τους τακτικούς προϋπολογισμούς μπορούμε να κάνουμε μόνο τα ελάχιστα, ίσα-ίσα τις υποχρεώσεις μας. Άρα ρίχνουμε το βάρος στο ΕΣΠΑ και αλλού. Εάν δεν αξιοποιηθούν σωστά αυτά τα κονδύλια πάνε χαμένα. Έτσι γινόταν μέχρι το 2011, με χαμηλές απορροφήσεις όταν πέρασαν στις Περιφέρειες εκτοξεύθηκαν. Άρα υπάρχουν επαρκείς πόροι για τα αναπτυξιακά. Τα οικονομικά προβλήματα είναι σε άλλους τομείς», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Τζιτσικώστας σημείωσε με νόημα:

«Η κοινωνία είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές, είναι πιο ώριμη και από τα σημερινά κόμματα που δεν έχουν τη διάθεση να συνεννοηθούν ούτε στα αυτονόητα.».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης υποστήριξε ότι έχουμε ένα παλιό και γερασμένο κράτος, που αρνείται πεισματικά να λάβει οποιοδήποτε μάθημα. «Αρνείται να εξελιχθεί, λες και η γη μπορεί να σταματήσει να κινείται, αλλά το κράτος να είναι σταθερό. Αυτό είναι διακομματικό. Υπάρχουν συνολικές ευθύνες τα τελευταία 7-8 χρόνια. Έχουμε ένα κράτος υδροκέφαλο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο στενό τρίγωνο πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Αντί να μιλάμε πώς να αποκτήσουμε ισχυρούς δήμους και περιφέρειες, μιλάμε για το εκλογικό σύστημα. Πρέπει να δούμε τα πράγματα από κάτω προς τα πάνω. Να κάνουμε τις απαραίτητες συμμαχίες. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος το κάνουμε πράξη. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα ιδεολογικά μας ζητήματα και να συνεννοηθούμε στα λίγα και τα απλά». Παράλληλα επισήμανε:

«Στην αυτοδιοίκηση οφείλουμε να καθόμαστε σε ένα τραπέζι να ξεπερνάμε τους εγωισμούς μας και να βρίσκουμε απαντήσεις. Δεν είναι εύκολο, όλοι κοιτάμε τον άλλο με μια δυσπιστία.».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κατσιφάρας, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει δημοκρατικό έλλειμμα. Όπως είπε το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. «Πρέπει να δώσουμε οξυγόνο και συμμετοχική δημοκρατία. Αν δεν απαντήσουμε σε αυτό το πρόβλημα, όποιο σχέδιο και να έχουμε δεν θα ενσωματωθεί στην κοινωνική συμμετοχή. Είναι σαν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις χωρίς σύμμαχο της κοινωνία. Χρειάζονται τώρα τομές. Είναι η ώρα των μεγάλων συνεργασιών και κανείς δεν θα χάσει», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.

Ο πρόεδρος των Δήμων της Δυτικής Ελλάδος και δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παρακρατούνται θεσμοθετημένοι πόροι και όλοι περιμένουν ένα ΕΣΠΑ για να κάνουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις