Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΣΟΦΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ: H ΠΑΤΡΙΝΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΚΟΥΙΝΤΑΣ ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΣΟΦΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ: H ΠΑΤΡΙΝΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Στο τιμόνι του Μικρού Εθνικού

Εχοντας αποδεχθεί την πολύ τιμητική πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθηνού, η πατρινή παιδοψυχολόγος- σκηνοθέτης Σοφία Βγενοπούλου συνεχίζει να εργάζεται για το εφηβικό και παιδικό θέατρο, μετά το πληθωρικό δείγμα γραφής της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πλέον είναι υπεύθυνη του λεγόμενου «Μικρού Εθνικού» με έδρα την Παιδική Σκηνή στο κεντρικό κτίριο του Τσίλερ, ενώ ανυπομονεί και για την εγκατάσταση των εφηβικών παραγωγών στο ισόγειο του Rex.

 

Όπως ανέφερε στο tovima.gr «το Εθνικό έχει τεράστια δυνατότητα. Είναι μια ομπρέλα με καταπληκτικό έμψυχο δυναμικό, με ανθρώπους που έχουν ταλέντο και όρεξη να δουλέψουν. Το Εθνικό ανοίγει πόρτες, προσθέτει κύρος σε οποιαδήποτε δράση».

Ετσι, ενώ παίζεται το παιδικό μιούζικαλ «Μόμο», οραματίζεται συνεχείς επαφές με σχολεία ενώ ταυτόχρονα διοργανώνονται ακόμα και εργαστήρια και παραστάσεις για ανήλικους πρόσφυγες. Συνολικά στο Εθνικό λειτουργούν 25 εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με: θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμό, κίνηση, τεχνικές συνόλου, επινοημένο θέατρο, μιούζικαλ, αφηγηματική μουσική, εξοικείωση με γνωστικά αντικείμενα συγκεκριμένων τάξεων του δημοτικού μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, βιωματικά εργαστήρια  κ.α. Όπως εξηγεί η Σοφία Βγενοπούλου: «Ο πρώτος στόχος μας είναι να εκπαιδευθούν οι θεατές του μέλλοντος και οι έφηβοι να γίνονται συνδημιουργοί».

 

*Θυμίζουμε πως η Σοφία Βγενοπούλου, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πατρών, έχει σπουδάσει υποκριτική, σκηνοθεσία και παιδοψυχιατρική στην Αμερική. Με το εφηβικό θέατρο ασχολείται από το 2009, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ιδρυθεί η θεατρική ομάδα Grasshopper (2005) της οποίας υπήρξε  καλλιτεχνική διευθύντρια. Εχει σκηνοθετήσει στα θέατρα Χώρα, Νέου Κόσμου και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και επί οκτώ χρόνια συνεργάστηκε με θεατρικά εργαστήρια εφηβικών ομάδων. Το 2011 δημιούργησε φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου, το οποίο έναν χρόνο μετά υιοθετήθηκε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και λειτούργησε ως το 2017, προσελκύοντας στο σανίδι πάνω από 600 εφήβους. Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν δηλαδή ανέλαβε την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου,  ξεκίνησε το «Μικρό Εθνικό» εγκαινιάζοντας σειρά εργαστηρίων και σκηνικών επεισοδίων για πρόσφυγες με όχημα την ελληνική γλώσσα. Ο τίτλος ήταν «Το αγόρι με τη βαλίτσα».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View