Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις 21/12 στις αίθουσες το φιλμ «Τζάνγκο Ο Βασιλιάς του Σουίνγκ» - Στην Πάτρα θα το φέρει η Κινηματογραφική Λέσχη

Στις 21/12 στις αίθουσες το φιλμ «Τζάνγκ...

Στις αρχές Μαρτίου 2018

Η εταιρεία One from the Heart θα παρουσιάσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2017 στις Ελληνικές αίθουσες το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ετιέν Κομάρ «Τζάνγκο Ο Βασιλιάς του Σουίνγκ». Πρόκειται για μία ταινία που αφηγείται ένα καθοριστικό, άγνωστο, επεισόδιο από την πολυτάραχη ζωή του μεγάλου κιθαρίστα της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρντ. Το φιλμ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου όπου αποτέλεσε και την Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ.

Ο Ετιέν Κομάρ, γνωστός ως σεναριογράφος και παραγωγός των ταινιών Ενώπιον Θεού και Ανθρώπων του Ξαβιέ Μποβουά, Τιμπουκτού του Αμπντεραμάν Σισάκο και Ο Βασιλιάς μου της Μαϊβέν, παρουσιάζει την 1η του ταινία ως σκηνοθέτης με πρωταγωνιστές τον σπουδαίο Ρεντά Κατέμπ και την γοητευτική Σεσίλ Ντε Φράνς. Ο Κατέμπ είναι φέτος υποψήφιος για την ερμηνεία του στα Γαλλικά Βραβεία Lumières. Στη μουσική επιμέλεια συναντάμε τον σπουδαίο συνεργάτη του Νικ Κέιβ, Γουόρεν Έλις και το εκπληκτικό Ρόζενμπεργκ Τρίο που ερμηνεύει μοναδικά τις πασίγνωστες συνθέσεις του Ράινχαρντ.

Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις γαλλικές αίθουσες, ενώ στις αρχές του 2018 προγραμματίζεται η έξοδός της στην Αμερική. Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πάτρα θα την δούμε από την Κινηματογραφική Λέσχη στο β’ κύκλο προβολών, στις αρχές Μαρτίου στα Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε.

Παρίσι, 1943. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο τσιγγάνος Τζάνγκο Ράινχαρτ, μια μοναδική προσωπικότητα της εποχής και βιρτουόζος της κιθάρας, βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Κάθε βράδυ το Παρίσι χορεύει με τη σουίνγκ μουσική του, ενώ την ίδια στιγμή οι τσιγγάνοι της Ευρώπης καταδιώκονται από τους Ναζί. Όταν η Γερμανική προπαγάνδα του ζητάει να πάει στο Βερολίνο για συναυλίες, συναισθάνεται τον κίνδυνο και αποφασίζει να διαφύγει στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγό και τη μητέρα του, με τη βοήθεια της Γαλλίδας φίλης του Λουίζ ντε Κλερκ. Αλλά η απόδραση τους είναι πιο πολύπλοκη απ’ ότι περίμενε.

Ο Ετιέν Κομάρ καταφέρνει να καταγράψει την πολυτάραχη πορεία ενός θρύλου της μουσικής από την αποστασιοποίηση και την άγνοια στην πλήρη συνειδητοποίηση της ταυτότητάς του όχι μόνο ως καλλιτέχνη, αλλά και αληθινού δημιουργού που ζυμώνεται μέσα από την Ιστορία. Παράλληλα αφηγείται ένα σκοτεινό και ελάχιστα κινηματογραφημένο κεφάλαιο της πρόσφατης Ευρωπαϊκής ιστορίας, αυτό του ναζιστικού πογκρόμ απέναντι στους Ρομά, απόλυτα επίκαιρο στις μέρες μας όπου η ανεκτικότητα της Ευρώπης δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά και η άνοδος της ακροδεξιάς συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της.

«Ως ένας συνδυασμός ιστορικών γεγονότων και μυθοπλασίας γύρω από τη ζωή του μύθου της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ταινία προσφέρει έναν σπουδαίο ρόλο για τον ταλαντούχο Ρεντά Κατέμπ (Ο Προφήτης, Μακριά από τους Ανθρώπους). [..] Αντί για τις συγκρούσεις, ο Κομάρ επιλέγει να εστιάσει στη μουσική, διακόπτοντας την αφήγηση για να απολαύσουμε τον Ρεντά Κατέμπ ως Τζάνγκο και μαζί τη μπάντα του να δίνουν συναυλίες. Αυτές είναι οι πιο γοητευτικές σεκάνς στην ταινία ξεκινώντας με μια επτάλεπτη σκηνή όπου ο Τζάνγκο σταματάει το ψάρεμα στον Σηκουάνα για να δώσει ένα ρεσιτάλ σε ένα ασφυκτικά γεμάτο θέατρο του Παρισιού».  Variety

«Η ταινία καταφέρνει να μας μεταδώσει την ξεχωριστή προσωπικότητα του Τζάνγκο Ράινχαρτ καθώς και τις εντυπωσιακές μουσικές του ικανότητες, ειδικά σε ένα τρίο συναυλιακών σκηνών που αποτελούν την κορύφωση κάθε πράξης της ιστορίας. Ενώ ο Τζάνγκο φαίνεται κάπως λιγομίλητος ως σύζυγος και γιος, με τον Κατέμπ ευτυχώς να αποφεύγει τους μανιερισμούς του «βασανισμένου καλλιτέχνη», μόλις πιάνει την κιθάρα αποκαλύπτει την προσωπικότητα του. Σε αυτές τις στιγμές, ο ηθοποιός αποκαλύπτει πόσο απολαμβάνει ο Ράινχαρτ να παίζει μαζί με τους μουσικούς του είτε σε ένα μεγάλο θέατρο είτε σε ένα άδειο μπαρ την gypsy jazz που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο».  Hollywood Reporter.

«Κεντρικό ρόλο στην επιτυχία της ταινίας παίζει η ερμηνεία του Ρεντά Κατέμπ, του οποίου το στάτους στον γαλλικό κινηματογράφο ολοένα και ανεβαίνει από τότε που έκανε την εντυπωσιακή του εμφάνιση στον Προφήτη. Μουσικά, η ταινία είναι απολαυστική, με τις συνθέσεις του Ράινχαρτ να ζωντανεύουν από το Ρόζενμπεργκ Τρίο και τον βιρτουόζο του βιολιού Γουόρεν Έλις (σταθερό συνεργάτη του Νικ Κέιβ και των Bad Seeds και συνθέτη του soundtrack της ταινίας Μακριά από τους Ανθρώπους όπου και πάλι πρωταγωνιστούσε ο Κατέμπ) να προσθέτει κάποια μουσικά κομμάτια που συνοδεύουν ιδανικά την ιστορία». Screen.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture