Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΒΡΑΒΕΙΟ ANIMATION ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΟ "LOVING VINCENT" (ΣΥΝΕΒΑΛΕ Η ΠΑΤΡΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ Π. ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ)

ΒΡΑΒΕΙΟ ANIMATION ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΚΑΔ...

Προτάθηκε μόλις και για Χρυσή Σφαίρα

Το «Loving Vincent», η 1η ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που είναι ζωγραφισμένη εξολοκλήρου στο χέρι, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης ταινίας animation στην 30η τελετή απονομής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο ενώ κέρδισε και υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας animation στις Χρυσές Σφαίρες – Golden Globes 2018.

Η Ντορότα Κομπιέλα εκ των δημιουργών του φιλμ που είδαμε και στην Πάτρα στην 2η αίθουσα του Πάνθεον, εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Το όραμά μας ήταν τόσο τρελό και άγριο και σταθήκαμε πολύ τυχεροί που συναντήσαμε ανθρώπους που πίστεψαν σ’ αυτό. Η πίστη τους έκανε αυτό το τρελό πρότζεκτ πραγματικότητα. Ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στο όραμά μου ήταν ο άντρας μου, ο Χιου Γουέλτσμαν. Είχαμε ένα εξαιρετικό συνεργείο συνεργατών που πίστεψε σε μας και θα ήθελα να μοιραστώ το βραβείο μαζί τους. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ακαδημία που είχε την ίδια πίστη σ’ αυτό το τρελό όραμα, που είναι το Loving Vincent».

Ο συν-σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας Χιου Γουέλτσμαν είπε με τη σειρά του: «Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ήταν ένας ευρωπαίος πολίτης. Γεννήθηκε στην Ολλανδία, αλλά επίσης, έζησε κι εργάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και γνώρισε τους καλλιτέχνες και την κουλτούρα όλων αυτών των χωρών. Επειδή του επιτρεπόταν να ταξιδεύει ελεύθερα, έγινε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και γι’ αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε τα σύνορα ανοιχτά. Αν δεν ήταν ανοιχτά τα σύνορα, τότε δεν θα είχα την ευκαιρία να συναντήσω την πιο σημαντική συμπαραγωγό της ζωής μου, τη γυναίκα μου, που ήταν αυτή που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε το πρότζεκτ. Είμαστε υπερ-ευτυχισμένοι γι’ αυτό το ευρωπαϊκό βραβείο».

Εκτός από το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, το Loving Vincent των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν είναι υποψήφιο όπως προείπαμε και για Χρυσή Σφαίρα. Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 11/12 ενώ η 75η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2018. Είναι πολύ πιθανό το φιλμ να φτάσει και έως τα Όσκαρ (οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν 23 Ιανουαρίου 2018).

Συνολικά 65.000 φιλμικά καρέ-ελαιογραφίες από 125 ζωγράφους συνθέτουν την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου ζωγραφισμένη εξολοκλήρου στο χέρι. Μάλιστα αξίζει να θυμίσουμε πως τμήμα της ταινίας έγινε και στην Ελλάδα και εκ των συμμετεχόντων εικαστικών ήταν και η Πατρινή ζωγράφος Πολίνα Μαυρικάκη, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, η οποία και είχε επισκεφθεί την Πάτρα και το Πάνθεον.

Το «Loving Vincent - Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ» είναι μία συμπαραγωγή Πολωνίας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή του Κατάρ.

Βραβεία

•             Βραβείο Κοινού - Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ταινιών Animation του Ανσί, 2017

•             Καλύτερο Τρέιλερ Animation, Καλύτερα Γραφικά σε Τρέιλερ - Βραβεία Χρυσό Τρέιλερ, 2017

•             Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation - Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Σανγκάης, 2017

•             Βραβείο Κοινού – Φεστιβάλ Κιν/φου Ostend, Βέλγιο, 2017

•             Βραβείο Κοινού – Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου, 2017

Η ταινία δίνει ζωή στους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να διηγηθούν την ξεχωριστή του ιστορία. Κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι και μια ελαιογραφία ζωγραφισμένη με το χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να έρθουν στα στούντιο της Πολωνίας και της Ελλάδας και να πάρουν μέρος στην παραγωγή. Το ίδιο ξεχωριστή, όπως και οι πίνακές του, ήταν η παθιασμένη και κακότυχη ζωή του, και ο μυστηριώδης του θάνατος.

Για κανέναν καλλιτέχνη δεν έχουν δημιουργηθεί τόσοι θρύλοι, όσο για τον Βαν Γκογκ. Τον έχουν αποκαλέσει μάρτυρα, λάγνο σάτυρο, τρελό, ιδιοφυία και ρέμπελο. Ο αληθινός Βίνσεντ αποκαλύπτεται αμέσως από τις επιστολές του, και γίνεται ακαθόριστος μέσα από τους μύθους και το χρόνο. Ο Βίνσεντ έγραψε στην τελευταία του επιστολή: «Μόνο μέσα από τους πίνακές μας μπορούμε να μιλάμε». Τον πιστεύουμε και θα αφήσουμε τους πίνακες να πουν την αληθινή ιστορία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Στην αρχή έγιναν τα γυρίσματα ζωντανής δράσης με ηθοποιούς και μετά η ταινία ζωγραφίστηκε με το χέρι καρέ-καρέ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας διάλογος μεταξύ των ηθοποιών που ερμηνεύουν τα διάσημα πορτρέτα του Βίνσεντ και των καλλιτεχνών κινούμενης ζωγραφικής που έβαλαν τους χαρακτήρες μέσα στο χρώμα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν διάσημα πρόσωπα (ηθοποιοί) για να ταιριάζουν με τους διάσημους πίνακες που αναπαριστούν:

- Ντάγκλας Μπουθ (Το πεπρωμένο της Τζούπιτερ, Νώε) ως Αρμάν Ρουλέν

- Έλινορ Τόμλινσον (Πόλνταρκ, Τζακ, ο κυνηγός γιγάντων) ως Αντελίν Ραβού

- Τζερόμ Φλιν (Game of Thrones) ως γιατρός Γκασέ (το πορτρέτο του είχε το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα για δεκατέσσερα χρόνια, το μεγαλύτερο διάστημα όλων των εποχών)

- Σίρσα Ρόναν (υποψήφια για Όσκαρ για το Μπρούκλιν και την Εξιλέωση) ως η κόρη, Μαργκερίτ Γκασέ

- Κρις Ο’Ντάουντ (Οι Φιλενάδες, The IT Crowd) ως ταχυδρόμος Ζοζέφ Ρουλέν

- Τζον Σέσιονς (Διαφθορά, Συμμορίες της Νέας Υόρκης) ως ο προμηθευτής χρωμάτων του Βίνσεντ, μπάρμπα-Τανγκί

- Άινταν Τέρνερ (Χόμπιτ, Πόλνταρκ) ως ο βαρκάρης από τον πίνακα του Βίνσεντ «Οι όχθες του Ουάζ στο Οβέρ»

- Έλεν Μακρόρι (Χάρι Πότερ) ως Λουίζ Σεβαλιέ, οικονόμος του γιατρού Γκασέ

- και πρώτη εμφάνιση σε ταινία του θεατρικού ηθοποιού Ρόμπερτ Γκούλαζικ, ως Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Ακολουθεί το στιγμιότυπο της βράβευσης των σκηνοθετών στην 30η τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας:


Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture