Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

3η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα κρατουμένων ενάντια στο νεο σωφρονιστικό κώδικα

3η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα κρατου...

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ’

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ-

 

 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ’


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3η

 

Στο άρθρο 11 παρ 6 του νέου σωφρονιστικού κώδικα υπάρχει μια σαφής φασιστική διατύπωση «Με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού καθορίζεται, ως προς τον χώρο διαμονής και τους όρους επίβλεψης,(…)η μεταχείριση κρατουμένων οι οποίοι (…)εχουν καταδικαστεί για την οργάνωση αποδράσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων, που τελούνται εντός των καταστημάτων κράτησης και προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.»

Με λίγα λόγια ο δικαστικός λειτουργός μπορεί να επιλέξει που και πως θα κρατείται ο κρατούμενος. (Ιδιαίτερα αυτοί που κατηγορούνται με το νόμο 187 και 187Α– εγκληματική- τρομοκρατική οργάνωση.)Κάπως έτσι, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει από την πίσω πόρτα τον φασισμό των εκδικητικών συνθηκών κράτησης των φυλακών τύπου Γ΄.

 

Η άτυπη ισχύς του άρθρου 11 για ειδικές συνθήκες κράτησης, έχει ξεκινήσει ήδη και εφαρμόστηκε στην περίπτωση του συγκρατούμενού μας Κωνσταντίνου Γιατζόγλου που συνελήφθη πρόσφατα κατηγορούμενος για την υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων.

 

Ο Κ. Γιατζόγλου όπως και αρκετοί συγκρατούμενοί μας πριν από αυτόν, προφυλακίστηκε εντελώς παράτυπα στις φυλακές Λάρισας, αντί να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Είναι μια τακτική που εφαρμόζεται σε κάποιους συγκρατούμενούς μας, οι οποίοι εντελώς παράτυπα, προφυλακίζονται μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, απ΄τις οικογένειές τους, από τους δικηγόρους τους με σκοπό να τους σπάσουν το ηθικό, να τους απομονώσουν και να τους εξοντώσουν οικονομικά.

 

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, ο υπόδικος προφυλακίζεται στο πλησιέστερο σωφρονιστικό κατάστημα του τόπου όπου κατοικεί η οικογένειά του.

Αντίθετα όμως, συχνά οι εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών αποφασίζουν εκτός από την φυλάκιση που επιβάλλεται στον υπόδικο (η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό προφυλακίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση) να τον εξορίσουν και μακριά από τους συγγενείς του.

Πρακτική που προωθούν και στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως ο γενικός γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης που σε παλαιότερη υπόθεση αναρχικού κρατούμενου είχε δηλώσει «δεν θα κατέβει κανένας άλλος αναρχικός κρατούμενος στον Κορυδαλλό».

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΥΠΟΥ Γ’ ΚΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.

 

Επιτροπή αγώνα κρατουμένων γυναικείων- αντρικών φυλακών (πτέρυγες Α, Β, Γ, Δ, και Α΄θέση του υπόγειου παραρτήματος)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις