Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σεμινάριο Λαογραφίας από το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας

Σεμινάριο Λαογραφίας από το Λύκειο Ελλην...

Με εισηγητή τον κοινωνικό λαογράφο Θάνο Κώτση

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 το "Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών" συνεχίζει τον νέο κύκλο σεμιναρίων Λαογραφίας(διάρκειας εννέα ενοτήτων) για παιδαγωγούς, χοροδιδασκάλους, μουσικούς, χορευτές, ερευνητές αλλά και όσους αγαπούν την μελέτη του λαϊκού πολιτισμού. Εισηγητής: Θάνος Κώτσης, κοινωνικός λαογράφος

Τρίτη ενότητα: «Κυκλικός χρόνος και Αφηγηματικότητα: Αγερμοί και λαϊκά δρώμενα του Δωδεκαημέρου»

Ο κυκλικός χρόνος αποτελεί κυρίαρχη δομή οργάνωσης των παραδοσιακών κοινωνιών, σε αντιδιαστολή με τον γραμμικό τρόπο πρόσληψης του χρόνου που ταυτίζεται με τις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες. Η κυκλική πρόσληψη του χρόνου δομείται στο κυρίαρχο δίπολο θανάτου και αναγέννησης, που ταυτίζει συμβολικά τις παραγωγικές σχέσεις με τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου. Έτσι παράγεται μια σειρά λαϊκών αφηγήσεων για την σχέση του ανθρώπου με την φύση και το υπερφυσικό στοιχείο. Στην 3η ενότητα των σεμιναρίων Λαογραφίας θα γίνει μια εισαγωγή στον «κύκλο του χρόνου», ως αναλυτική κατηγορία μελέτης των λαϊκών δρωμένων, ενώ θα γίνει αναφορά στην σχέση της αφηγηματικότητας με την τελετουργία, μελετώντας έτσι τον λαϊκό λόγο σε συνάρτηση με την επιτέλεση. Ως εθνογραφικά παραδείγματα θα χρησιμοποιηθούν οι Αγερμοί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και έθιμα του Δωδεκαημέρου ανά την Ελλάδα, εισάγοντας έτσι τους συμμετέχοντες στην ερμηνεία και τις πολιτισμικές σημασίες εθίμων αυτής της περιόδου.

Στους συμμετέχοντες θα δίνεται κάθε φορά φάκελος σημειώσεων και υλικό απ’ την κάθε θεματική που εξετάζεται, ενώ στα mail τους θα αποστέλλεται βιντεοσκοπημένη η κάθε λαογραφική συνάντηση.

Σε όσους παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής απ’ το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Επιμελητήριο Αχαΐας

Ώρα προσέλευσης: 6.30μ.μ.

Ώρα έναρξης: 7.00μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610220531(6.00 - 8.00μ.μ.)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture