Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συναυλία του Χρήστου Λεοντή στα Καλάβρυτα με τα έργα του «ΚΑΤΑΧΝΙΑ»

Συναυλία του Χρήστου Λεοντή στα Καλάβρυτ...

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων

Την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, στα Καλάβρυτα, ο Χρήστος Λεοντής  θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία, με τα έργα του «ΚΑΤΑΧΝΙΑ» (Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση), του Κώστα Βίρβου, σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, και «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ», του Γιάννη Ρίτσου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Καλαβρύτων:

"Η συναυλία αυτή, αποτελεί την κεντρική μουσικοποιητική εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων, μαζί, με τον πανελλήνιο, μαθητικό, ποιητικό διαγωνισμό «ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ ΣΤΡΕΦΗ-ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ», σε ένδειξη τιμής και μνήμης προς το συγκλονιστικό Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, στοχεύοντας στη διατήρηση και την ανάδειξη της μνήμης του καθώς και των αξιών της Ειρήνης, της Ελευθερίας, του Αγώνα, της καταδίκης του πολέμου και του ναζισμού, που αυτό εκπέμπει.

Η «ΚΑΤΑΧΝΙΑ» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο έργο, αφιερωμένο στην περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα, ηχογραφήθηκε το 1964 και αποτελεί τον πρώτο μεγάλο δίσκο του Χρήστου Λεοντή. Οι στίχοι είναι του Κώστα Βίρβου και τα κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ο Κώστας Βίρβος έγραψε τους στίχους των τραγουδιών το 1944, όταν τον συνέλαβαν οι Γερμανοί, ως μέλος της ΕΠΟΝ, και τον μετέφεραν στο κρατητήριο της οδού Ελπίδος 5, στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, στην Αθήνα. Πρωτοκυκλοφόρησε, τη Μεγάλη Τετάρτη του 1964 και τότε τα τραγούδια του ερμήνευαν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και η χορωδία Κορίνθου και η αφήγηση ήταν του Δημήτρη Μυράτ.

Τα περιεχόμενα της ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ είναι: 1) Εισαγωγή 2) Καταχνιά 3) Πείνα 4) ο Νεοζηλανδός 5) Γιατί να γίνω μάνα 6) Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια 7) Αδελφέ Ισραηλίτη 8) Ομηρία 9) Ένας ξύλινος σταυρός 10) Το τραγούδι της Ειρήνης.

«ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ», γράφτηκε, από το Γιάννη Ρίτσο, στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων, στο Κοντοπούλι της Λήμνου, από το Δεκέμβριο του 1948, ως το Φεβρουάριο του 1949. Το 1973, κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Νομικής, μελοποιήθηκε από το Χρήστο Λεοντή και το 1975, κυκλοφόρησε σε δίσκο, με ερμηνευτές τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη, την Τάνια Τσανακλίδου και το Βασίλη Μπαρνή.

Τα τραγούδια του ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΙΟΥ είναι:

1) Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος 2) Αυτά τα κόκκινα σημάδια 3) Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν 4) Ξέρουμε 5) Κι όχι να πείτε 6) Κι έρχομαι μονάχα να σ’ αγκαλιάσω 7) Τούτες τις μέρες 8) Αυτοί που περιμένουν 9) Λοιπόν παιδιά μου 10) Εδώ είναι ένα φως αδελφικό 11) Έχεις ακόμη να κλάψεις πολύ 12) Και να αδελφέ μου.

Να μη λείψει κανένας από τη μοναδική και εξαιρετική, αυτή, συναυλία, του γνωστού και καταξιωμένου συνθέτη, Χρήστου Λεοντή, καθώς και από την παρουσίαση του πανελλήνιου, μαθητικού, ποιητικού διαγωνισμού «ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ ΣΤΡΕΦΗ-ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ»".

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture