Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Χειμωνιάτικα πιάτα για ζεστές γιορτές!

Χειμωνιάτικα πιάτα για ζεστές γιορτές!

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Σίγουρα το να φτιάχνεις χορτόπιτα, που είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό, είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Αγοράζοντας όμως, ένα καλό φύλλο και έχοντας βοήθεια στο πλύσιμο των χόρτων, μπορούμε να ετοιμάσουμε το πρώτο πιάτο για το χειμωνιάτικο Κυριακάτικο τραπέζι μας, με λιγότερο κόπο.

Αν θέλουμε δε, να κάνουμε τη γεύση της πίτας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τσίπουρο.

Η χορτόπιτα διατηρείται πολύ καλά για 2-3 ημέρες, αρκεί να μην μπει στο ψυγείο και να μην ξαναζεσταθεί γιατί τότε, το φύλλο θα πάρει εργασία και θα χάσει την τραγανή του υφή.

Σελινόριζες βρίσκουμε πολύ καλής ποιότητας στην λαϊκή ή στα σούπερ μάρκετ, αρκεί να είναι τρυφερές και φρέσκες.

Τις φυλάμε καθαρισμένες στο ψυγείο μας τυλιγμένες σε νωπό πανάκι. Η γεύση της σελινόριζας είναι πολύ πιο ήπια από του σέλινου και η μυρωδιά της πιο λεπτή.

Με τον συνδυασμό πράσου και λαδιού της τρούφας έχουμε το ιδανικό πρώτο πιάτο για τις γιορτινές ημέρες.

Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και πατάτα στο μείγμα σας.

Μπορείτε να την προετοιμάσετε από την προηγούμενη ημέρα και απλώς να την ζεστάνετε πριν το σερβίρισμα. Σας εγγυώμαι ότι η γεύσης της θα είναι καλύτερη!

Καλή όρεξη !

 

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

Χρόνος Προετοιμασίας 15’– Χρόνος  Μαγειρέματος -30’- Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

  • 60ml Ελαιόλαδο
  • 15 ml Λάδι τρούφας
  • 500 γρ σελινόριζες, βιολογικές, καθαρισμένες και τριμμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ
  • 2 πράσα μέτρια κομμένα σε ροδέλες ( το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 250 ml κρασί λευκό
  • 4-6  λεπτές φετούλες τυρί μανούρι
  • Λίγο καρύδι ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα με βαρύ  πάτο, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε την σελινόριζα, το πράσο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για 5’-7’.

Προς το τέλος ρίχνουμε το λάδι τρούφας.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2’-3’.

Προσθέτουμε νερό τόσο, ώστε να καλύψουμε όλα μας τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν όλα μας τα υλικά.

Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Αφού κρυώσει το λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ ή στο multi σε δόσεις.

Ψήνουμε στην γκριλιέρα ή στο γκριλ του φούρνου για λίγο τις φέτες τυριού.

Σερβίρουμε στα πιάτα μας, γαρνίρουμε με λίγο λάδι τρούφας, τις φέτες τυριού και πασπαλίζουμε με το καρύδι.

Tip

Προαιρετικά προσθέτουμε πάνω στο τυρί από ένα κουταλάκι ξινή κρέμα (sour crème), την οποία βρίσκουμε στα ενημερωμένα σούπερ μάρκετ.

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ & ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

Χρόνος Προετοιμασίας 30’– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

  • 1 κιλό άγρια χόρτα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. μυρώνια, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο
  • 300 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι
  • 150 ml Λάδι
  • Σουσάμι
  • 1 φύλλο ζύμης κουρού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την Γέμιση

Ζεματίζουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό για 3-4 λεπτά.

Τα σουρώνουμε πολύ καλά να μην έχουν υγρά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια έως ότου μαραθούν.

Σβήνουμε με το τσίπουρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2’-3’.

Ρίχνουμε τα χόρτα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5’ ακόμα. Ρ

Στην συνέχεια ρίχνουμε το τυρί κομμένο σε κυβάκια, τον άνηθο και στο τέλος το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το Φύλλο

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας μας.

Απλώνουμε το φύλλο και το πλάθουμε με τον πλάστη μας να λεπτύνει, κατά μήκος ώστε να βγουν 5 φύλλα πλάτους περίπου 8 πόντων.

Κόβουμε κάθετα για να έχουμε τα 5 μακρόστενα φύλλα.

Μοιράζουμε την γέμιση στο κάθε φύλλο, κλείνουμε τα άκρα του και το γυρίζουμε- στρίβουμε σαν ρολάκι.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ατομικά φορμάκια και τοποθετούμε κατά μήκος ή στριφογυριστά τα μπαστουνάκια μας.

Μ’ ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C , πρώτα στο χαμηλό ράφι του φούρνου για 10’ ώστε να ψηθεί το κάτω μέρος της πίτας και συνεχίζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για ακόμα 10’.

Tip

Προσοχή να μην υπάρχουν υγρά στο μείγμα των χόρτων. Αν υπάρχουν ρίξτε 1-2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life