Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκτός Διοίκησης του Δικηγορικού της Πάτρας ο Τ. Παπαδόπουλος - Η ομόφωνη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής

Εκτός Διοίκησης του Δικηγορικού της Πάτρ...

Τι ανακοίνωσε ο υποψήφιος πρόεδρος

Εκτός Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας τίθεται, από τη επόμενη θητεία ο Τάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ένας εκ των διεκδικητών της προεδρίας. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών.

Ο Τάκης Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook κάνει λόγο για «νομικά και ηθικά έωλη απόφαση», την οποία όμως δεν θα προσβάλλει στα Δικαστήρια.

Η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου, όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητά μου για την θέση του Προέδρου του Συλλόγου μας και όσοι διαχρονικά στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό μου στις πολλές και δύσκολες συνδικαλιστικές μάχες που έχω δώσει.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν επιτυχές για μένα. Δίνω συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο του ΔΣΠ και στα μέλη του ΔΣ για την εκλογή τους και τους εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους.

Θέλω να πιστεύω ότι έδωσα με αξιοπρέπεια και με πνεύμα ενότητας έναν δύσκολο αγώνα. Δεν επέλεξα, αλλά αντίθετα αρνήθηκα οποιαδήποτε «υποστήριξη» ή εξάρτηση από δυνάμεις εντός και εκτός του Συλλόγου μας, και στηρίχτηκα αποκλειστικά στις δικές μου δυνάμεις και στην αγάπη και το ενδιαφέρον των συναδέλφων μας που πίστεψαν στην υποψηφιότητά μου.

Νιώθω περήφανος για τον αγώνα αυτό και περισσότερο για το ότι έθεσα ψηλότερα στις προτεραιότητές μου την ενότητα του Συλλόγου μας και των μελών του και δεν «απάντησα» στις θεμιτές και αθέμιτες προκλήσεις που δέχθηκα κατά την τελευταία περίοδο. Δεν μετανιώνω. Ακόμα κι αν ξεκινούσα από την αρχή, πάλι το ίδιο θα έκανα.

Δυστυχώς, όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ Πατρών, κατά την ερμηνεία που ο ίδιος δίνει στις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων, απέκλεισε την συμμετοχή μου στο νέο ΔΣ και έτσι δεν θα μπορέσω την επόμενη τετραετία να εκφράσω θεσμικά με ενεργή και μάχιμη παρουσία στο ανώτερο συνδικαλιστικό μας όργανο τους συναδέλφους που με ψήφισαν και αποτελούν περίπου το ήμισυ του συνόλου των μελών μας, αλλά και γενικότερα όλους τους συναδέλφους στους οποίους όλα αυτά τα χρόνια βρισκόμουν στο πλευρό τους και αρωγός στα προβλήματά τους. Την νομικά και ηθικά έωλη και αβάσιμη αυτή απόφαση δηλώνω ότι δεν πρόκειται να την προσβάλω με οποιονδήποτε τρόπο, αν και σφόδρα διαφωνώ μ’ αυτή, προτάσσοντας ακόμα μία φορά το συμφέρον του Συλλόγου μας και παραμερίζοντας την δική μου επιθυμία, αλλά και την επιθυμία δεκάδων μελών του ΔΣΠ, να συμμετέχω στο νέο Συμβούλιο.

Σας καλώ όλους να σταθείτε κοντά στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, να ενδιαφέρεστε για τα κοινά του Συλλόγου μας και να προτείνετε ιδέες και δράσεις που θα είναι προς το συμφέρον όλων μας. Το ίδιο θα πράξω κι εγώ, όπως έκανα άλλωστε όλα τα χρόνια που ασκώ αυτό το λειτούργημα.

Το μέλλον της Δικηγορίας, όσο κι αν σήμερα μας φαίνεται δυσοίωνο, είναι μπροστά μας και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Σας ευχαριστώ και πάλι και σας υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντοτε δίπλα σας σε ο,τιδήποτε χρειαστείτε.»

 

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Η Εφορευτική Επιτροπή των Προεδρικών Εκλογών έκρινε ομόφωνα ότι ο μη εκλεγείς στην επαναληπτική εκλογή υποψήφιος Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος δεν καταλαμβάνει τη θέση συμβούλου, καθότι η διάταξη του 117 παρ.3 Κώδικα Δικηγόρων (Ν.4194/2013 ΦΕΚ Α΄208/ 27.9.2013), κατά την οποία «Ο μη εκλεγείς στην επαναληπτική εκλογή υποψήφιος Πρόεδρος καταλαμβάνει τη θέση συμβούλου», προϋποθέτει ότι ο καταλαμβάνων τη θέση του συμβούλου θα πρέπει να μην κωλύεται από τον περιορισμό των θητειών του άρθρου 97 παρ.5 του ίδιου Κώδικα, ο δε εν λόγω μη εκλεγείς υποψήφιος Πρόεδρος έχει εκλεγεί ήδη ως σύμβουλος  στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, σε περισσότερες από  τρεις (3) συνεχόμενες θητείες πριν από τις παρούσες αρχαιρεσίες, και συγκεκριμένα έχει εκλεγεί σε όλες τις αρχαιρεσίες από το έτος 1996 έως και σήμερα, οι δε διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων που θέτουν ανώτατο όριο στη θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (όπως και των Προέδρων), σε συνδυασμό με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 165 παρ.7 του ιδίου Κώδικα), καταλαμβάνει τους υποψηφίους των αρχαιρεσιών της 26ης Νοεμβρίου 2017, προσμετρούμενων και των προγενέστερων θητειών της τελευταίας θητείας.

Σημειωτέον ότι οι εν λόγω διατάξεις του ανωτέρω Νόμου (που θέτουν ανώτατο όριο) δεν πάσχουν από πρόδηλη αντισυνταγματικότητα, δεν πρόκειται για περίπτωση  δηλαδή εξόφθαλμης  αντισυνταγματικότητας, όπου δηλαδή η υποχρέωση τήρησης του νόμου υποχωρεί και το αρμόδιο όργανο οφείλει να μην εφαρμόσει  την υφιστάμενη  νομοθετική διάταξη, υπακούοντας στην επικρατούσα συνταγματική επιταγή, η δε αρχή της νομιμότητας επιβάλλει κατ’ αρχήν την εφαρμογή του νόμου από εκείνους στους οποίους απευθύνεται και ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων επαφίεται στα δικαστήρια στα οποία μπορεί να προσφύγει κάθε θιγόμενος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις