Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

"Δηλητήριο" η έλλειψη προσωπικού για το Κέντρο Δηλητηριάσεων

"Δηλητήριο" η έλλειψη προσωπικ...

Τι καταγγέλει η ΕΙΝΑΠ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Δηλητηριάσεων στη χώρα, κρούει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας, κάνοντας λόγο για «συνεχή υποβάθμιση», λόγω έλλειψης προσωπικού, «σε μια εποχή, που οι διατροφικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, οι νέες ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αμέτρητες και ο κίνδυνος δηλητηριάσεων είναι αυξημένος».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι ελλείψεις προσωπικού είναι και η κύρια αιτία εργασιακής εξουθένωσης με υπαρκτό τον κίνδυνο για ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών, για κάποιο λάθος, για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών».

Ο κ. Σιώρας, αναφέρει, ότι απ' την ίδρυσή του, οι Οργανισμοί του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγλαϊας Κυριακού», προέβλεπαν για Κέντρο Δηληριάσεων 10 οργανικές θέσεις γιατρών (συμπεριλαμβανομένου και του Διευθυντή) και 3 οργανικές θέσεις φαρμακοποιών. Με την «αναμόρφωση» των οργανισμών των νοσοκομείων το 2012, οι οργανικές θέσεις στο Κέντρο μειώθηκαν σε λιγότερες απ' τις μισές: Οι θέσεις των γιατρών (μαζί με το Διευθυντή) μειώθηκαν σε 6 και για τους φαρμακοποιούς η θέση είναι πια μία. «Με δεδομένο ότι στον κάθε γιατρό που υπηρετεί τώρα αντιστοιχούν 7-8 εφημερίες το μήνα, για να λειτουργήσει το Κέντρο στοιχειωδώς επιστρατεύονται γιατροί από άλλα τμήματα του νοσοκομείου για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση».

Ο κ. Σιώρας, προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή «οι γιατροί (μαζί με το Διευθυντή) είναι μόλις πέντε, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός και η θέση του απειλείται όπως όλων των άλλων επικουρικών. Ο έκτος που υπήρχε με μόνιμη θέση παραιτήθηκε λόγω διορισμού του σε άλλο νοσοκομείο. Η Κυβέρνηση, παρά το έντονο αίτημα του νοσοκομείου, δεν επαναπροκυρήσει ούτε καν αυτή την οργανική θέση που εκκενώθηκε».

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων ιδρύθηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αγλαΐας Κυριακού το 1975. Κύριο αντικείμενο της λειτουργίας του είναι η παροχή πληροφοριών και οδηγιών στους γιατρούς, τα νοσοκομεία και το κοινό για δηλητηριάσεις όλων των ηλικιών. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είναι το μοναδικό κέντρο στη χώρα, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν στο τηλέφωνο 210 7793777. Σημειώνει ότι το Κέντρο δέχεται κλήσεις από τουλάχιστον 33.000 τηλέφωνα το χρόνο. (Από ένα δηλαδή τηλέφωνο μπορεί να δεχτεί περισσότερες από μία κλήσεις και επομένως ο αριθμός των συνολικών κλήσεων είναι πολύ περισσότερος απ' τον αριθμό των τηλεφώνων, που καταγράφονται). Από τα κατά καιρούς στοιχεία που παρουσιάζει το Κέντρο προκύπτει ότι περισσότερες από το 70% των κλήσεων αφορούν τυχαίες δηλητηριάσεις -κυρίως από φάρμακα- και 15% είναι τηλέφωνα για απόπειρες αυτοκτονιών.

Το Κέντρο διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο φυσικών και χημικών ουσιών, που ενυπάρχουν στα φυσικά και βιομηχανικά προϊόντα, με το αντίδοτό τους και οδηγίες αντιμετώπισης των παρενεργειών τους. «Το αρχείο επικαιροποιείται συνεχώς, με μεγάλο κόπο, λόγω του μειωμένου προσωπικού, τονίζει ο κ. Σιώρας, και ζητά την αναβάθμιση του Κέντρου, ώστε «να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας αλλά και τις διασυνδέσεις του με αντίστοιχα επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being