Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε… 200 χρόνια η πλήρης διάνοιξη του Σχεδίου Πόλης της Πάτρας

Σε… 200 χρόνια η πλήρης διάνοιξη του Σχε...
Βγενόπουλος Φάνης

Μάχη για να σωθούν δρόμοι

Αγώνα δρόμου δίνει ο Δήμος της Πάτρας για να σωθούν οι δρόμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι προβλέπονται στο Σχέδιο Πόλης. Και αυτό διότι, για την πλήρη διάνοιξη του Σχεδίου Πόλης απαιτείται περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αποζημίωση των ιδιοκτητών,  σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας του 2010.

Ποσό δυσθεώρητο στην Ελλάδα της κρίσης, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να βρεθεί, όπως επίσης τα 700 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται το κόστος υλοποίησης του Σχεδίου Πόλης, μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Κατά συνέπεια στο Δήμο της Πάτρας, συνεχίζουν να δίνουν «μάχες χαρακωμάτων» ώστε να σώσουν δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών τους στη Δικαιοσύνη. Αλλά και αυτές οι μάχες είναι άνισες, καθώς ο Δήμος διαθέτει, όπως εξηγεί στο thebest.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, μόλις τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για απαλλοτριώσεις, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο προέρχεται από την κεντρική κυβέρνηση και άλλα δύο από ίδιους πόρους του Δήμου.

Μάλιστα όπως τονίζει ο κ. Στάμος, οι Δήμοι δεν λαμβάνουν την περίφημη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, για απαλλοτριώσεις.

Φυσικά, τα τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς με αυτούς τους ρυθμούς χρηματοδότησης θα χρειαστούν πάνω από 200 χρόνια (!) για την πλήρη διάνοιξη του Σχεδίου Πόλης.

«Βασική μας επιδίωξη, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι να σώσουμε τους δρόμους οι οποίοι απειλούνται να αποχαρακτηριστούν από τις προσφυγές των ιδιοκτητών τους στη Δικαιοσύνη», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος.

Βέβαια, η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει μόνο τον Δήμο, αλλά και τους ιδιοκτήτες. Πλέον οι προσφυγές αποχαρακτηρισμού δεσμευμένων από το Σχέδιο Πόλης εκτάσεων είναι ελάχιστες – μία ή και δύο το χρόνο – λόγω του υψηλού κόστους των διαδικασιών, ενώ οι ιδιοκτήτες που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια, έρχονται σε συμφωνία με τον Δήμο για να πάρουν τα χρήματά τους σε δόσεις.

Το θέμα της διάνοιξης του Σχεδίου Πόλης όπως πληροφορείται το thebest.gr θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, όπου θα αποτυπωθεί πλήρως η υφιστάμενη κατάσταση και θα ζητηθεί από την κεντρική κυβέρνηση να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να μην χαθούν δρόμοι και πλατείες.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις