Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ταινία «Manifesto» με την Κέιτ Μπλάνσετ βγαίνει στην Ελλάδα

Η ταινία «Manifesto» με την Κέιτ Μπλάνσε...

Στις 30/11/2017 από την Danaos Films

H ιδιαίτερη ταινία «Manifesto» με πρωταγωνίστρια την Αυστραλή σταρ Κέιτ Μπλάνσετ θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 30 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα. Μάλιστα οι προβολές της πρώτης εβδομάδας θα συνδυαστούν με ομιλίες από διακεκριμένες προσωπικότητες των τεχνών, δημοσιογράφους και ακαδημαικούς.

Η ταινία είναι Γερμανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Γιούλιαν Ρόζεφελντ.

Το πρόγραμμα προβολών και ομιλιών στον κινηματογράφο Δαναό, στην Αθήνα έχει ως εξής:

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 20:15: Θανάσης Λάλας

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 20:15: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Σάββατο και Κυριακή 2 & 3 Δεκεμβρίου: Αθανασία Κανελλοπούλου, η εισαγωγή της περιλαμβάνει Μανιφέστο - Περφόρμανς

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 20:15: η Αιγιώτισσα ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 20:15: Νίκος Σούλης

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 20:15: Μαρία Κομνηνού.

Στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 21:30: ο κινηματογραφικός κριτικός Χρήστος Μήτσης.

Πρόκειται για μία ταινία - φόρος τιμής στις πιο ενθουσιώδεις καλλιτεχνικές δηλώσεις του 20ου αιώνα. Η Κέιτ Μπλάνσετ, μία από τις καλύτερες ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου και του θεάτρου (πέρυσι την είδαμε στην ταινία «Truth – Η Αλήθεια» μαζί με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ) και ο Γιούλιαν Ρόζενφελντ, ένας από τους κυριότερους σύγχρονους δημιουργούς με παρουσία στο Museum of Modern Art (MoMA) της Νέας Υόρκης και τη Saatchi Gallery του Λονδίνου, συμπράττουν σε έναν κινηματογραφικό διάλογο που εμπνέεται από τα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα. Από τους φουτουριστές και τους ντανταϊστές, στην Pop Art, τον Λαρς Φον Τρίερ και τον Τζιμ Τζάρμους, μία διερεύνηση στις επιδόσεις και τις πολιτικές επιπτώσεις αυτών των διακηρύξεων.

Η Κέιτ Μπλάνσετ όχι σε έναν, αλλά σε 13 ρόλους, ερμηνεύει τα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα: Φουτουρισμός, Ντανταϊσμός, Fluxus, Καταστασιασμός, Δόγμα 95 και άλλες αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές διακηρύξεις, συνθέτοντας ένα μανιφέστο των μανιφέστων. Η βραβευμένη Αυστραλή ηθοποιός ενσαρκώνει μοναδικά 13 διαφορετικούς χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων μία δασκάλα, μία παρουσιάστρια, μία εργάτρια, έναν άστεγο και μία ναρκομανή αναζητώντας τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία Μανιφέστο με την μορφή / μοντάζ που θα προβληθεί στην Ελλάδα από τη Danaos Films, έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2017 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σάντανς, στη Γιούτα. Ο Γιούλιαν Ρόζεφελντ γύρισε τα 13 διαφορετικά βίντεο, διάρκειας 60’ το καθένα με την Κέιτ Μπλάνσετ το 2015 και έως τον Ιανουάριο του 2017 τα κλιπ, όπου είχαν παρουσιαστεί είχαν τη μορφή της βίντεο – εγκατάστασης.

«Το σαρωτικό one woman show της Κέιτ Μπλάνσετ σε δεκατρείς επιθετικά διαφορετικούς ρόλους γίνεται ο ιδανικός καμβάς πάνω στον οποίο ο Γερμανός εικαστικός και σκηνοθέτης Γιούλιαν Ρόζεφελντ αποτυπώνει την ανατρεπτική πραγματεία του. Τα όρια και η ουσία της τέχνης, η ευθύνη του δημιουργού απέναντι στην κοινωνία καθώς και οι αντιλήψεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη κουλτούρα πρωτοστατούν σε ένα ατίθασο ιδεολογικό κολάζ», ανέφεραν για το φιλμ οι επικεφαλής του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας όπου και προβλήθηκε αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

«Αν ο κόσμος της Τέχνης έδινε Oscar, η Κέιτ Μπλάνσετ θα έπρεπε να κερδίσει ένα για το κατόρθωμα ερμηνείας αυτών των πρωταγωνιστικών ρόλων στο MANIFESTΟ» - THE NEW YORK TIMES

«Μια επιβεβαίωση τόσο της τεράστιας παρουσίας της Μπλάνσετ όσο και της αξιοπρέπειας, της ευφυΐας και της διάνοιας του Ρόζεφελντ,  αξίζει το κάθε λεπτό της ταινίας! Μια αξιοσημείωτη εξερεύνηση των πολιτιστικών και κινηματογραφικών τρόπων και προσδοκιών» - THE SYDNEY MORNING HERALD

Ο Γιούλιαν Ρόζενφελντ (Julian Rosefeldt) ξεκίνησε από σπουδές αρχιτεκτονικής και θεωρείται ένας από τους κυριότερους σύγχρονους δημιουργούς. Έργα του συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου, μεταξύ των οποίων Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, Saatchi Gallery στο Λονδίνο, Goetz Collection στο Μόναχο, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary στη Βιέννη, Maison Européenne de la Photographie στο Παρίσι.

Το 2010 έγινε μέλος της Bayerischen Akademie der Schönen Künste στο τμήμα Film and Media Art. Από το 2011 είναι καθηγητής στην Akademie der Bildenden Künste στο Μόναχο. Είναι στενός συνεργάτης της Schaubühne am Lehniner Platz και του Τόμας Οστερμάγιερ.

Επίσημη συμμετοχή της ταινίας:

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Rotterdam

Μεγάλο Βραβείο και Βραβείο Κοινού στο KINO DER KUNST Φεστιβάλ του Μονάχου.

*Η βίντεο-εγκατάσταση Μανιφέστο, που αποτελείτο από 13 βίντεο, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου από 1 Ιουνίου – 19 Ιουλίου στην «Πειραιώς 260».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture