Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η ανάδειξη του Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας

Η ανάδειξη του Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Ενα έργο τεράστιου κόστους λόγω της καταπάτησης του Σχεδίου του Στ. Βούλγαρη

Είναι ένα έργο που θα αλλάξει, όταν και εάν γίνει, την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των Πατρινών.

Ο λόγος για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Σταδίου, κάτω από την Αγίου Γεωργίου, με την ταυτόχρονη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων (δίκτυο πεζόδρομων κλπ).

Το έργο της ανάδειξης του ρωμαϊκού Σταδίου έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια (λόγω κρίσης έχει βαλτώσει) με την σταδιακή απαλλοτρίωση των κτισμάτων που βρίσκονται στο τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Παντανάσσης - Υψηλάντου - Ερμού - Αγίου Γεωργίου.

Υψηλό το κόστος για την αποζημίωση των ιδιοκτητών σπιτιών στο κέντρο της πόλης, για το γκρέμισμά τους, για την ανάδειξη - αναστύλωση του Σταδίου (όπως π.χ. έγινε σε πολύ μικρότερη κλίμακα πριν από δεκαετίες στο παρακείμενο Ρωμαϊκό Ωδείο).

Κι όμως όλα τούτα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει, αν ως πόλη, ως πολίτες και αρχές αυτού του τόπου, "είχαμε" σεβαστεί το πολεοδομικό σχέδιο του Σταματίου Βούλγαρη. Αυτό εκπονήθηκε το 1829, κατ’ εντολή Καποδίστρια και προέβλεπε την διατήρηση ως ελεύθερου χώρου, ως χώρου πρασίνου, του οικοπέδου όπου βρίσκεται το Στάδιο, στα πρανή της πλατείας Αγίου Γεωργίου.

Τα χνάρια του ήταν ορατά στα μετεπαναστατικά χρόνια, όπως και παλαιότερα (το αναφέρει ο περιηγητής Πουκεβίλ). Τούτο έγινε σεβαστό για μισό αιώνα μόνο. Οι επεκτάσεις του πολεοδομικού σχεδίου της Πάτρας, το 1877 και το 1882 επέτρεψαν το χτίσιμό του.

Οι «έχοντες και κατέχοντες» εκείνα τα χρόνια έχτισαν σε κείνο το προνομιακό, από πλευράς θέας, αδόμητο μάλιστα, τμήμα της πόλης. Πολύ σύντομα δεν έμεινε κομμάτι της περιοχής άχτιστο, έπρεπε να περάσουν εκατό και πλέον χρόνια για να αποφασιστεί η ανάδειξη του χώρου, να επανορθωθεί εκείνη η απρέπεια προς το όραμα του Σταματίου Βούλγαρη, η απρέπεια προς τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Τα λάθη πληρώνονται, τα λάθη -όπως εν προκειμένω- πληρώνονται ακριβά, μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight