Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

JEAN PAUL GAULTIER: ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 28/11 ΜΕ SOLD OUT ΕΠΙΔΕΙΞΗ, ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΛΛΗΝΟΛΑΤΡΗΣ COUTURIER ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

JEAN PAUL GAULTIER: ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

«Η ελληνική φουστανέλα ήταν πηγή έμπνευσης για μένα»

Για πρώτη φορά, το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας «αγκαλιάζει» τον international fashion κόσμο με γκεστ σταρ το λεγόμενο «τρομερό παιδί» της γαλλικής μόδας Jean Paul Gaultier. Μάλιστα, παρά το «τσουχτερό» εισιτήριο για το σόου του στις 28 Νοεμβρίου με ερέθισμα τον ελληνικό πολιτισμό, προμηνύεται να μην «πέφτει καρφίτσα» στην πρωτότυπη εκδήλωση. Ο διάσημος σχεδιαστής φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού της «Καθημερινής» και ως φανατικός ελληνολάτρης τόνισε μεταξύ άλλων:

 

 

«Η Ελλάδα τηρεί τις παραδόσεις της. Είναι μια αυθεντική χώρα όπου η παράδοση και ο εκσυγχρονισμός συνυπάρχουν. Είναι ένας αρχαίος πολιτισμός, αλλά την ίδια στιγμή ένας νεανικός και δυναμικός τόπος, δημιουργικός, με ένα εκπληκτικό αίσθημα ομορφιάς και αισθητικής. Οι άνθρωποι είναι όμορφοι, η αρχιτεκτονική εξαίσια, το φαγητό καταπληκτικό, τα νησιά έχουν ένα μοναδικό φως και η θάλασσα είναι η ομορφότερη του κόσμου. Την Ελλάδα την αγαπώ!»

Λίγο πριν συναντήσει επιφανείς προσωπικότητες της αθηναικής κοινωνίας εξηγεί:

«Στη Γαλλία μαθαίνουμε στο σχολείο για τις αξίες της αρχαίας Ελλάδας, τη δημοκρατία, τους φιλοσόφους. Κλασικοί συγγραφείς, όπως ο Ρακίνας και ο Κορνέιγ, άντλησαν από τον ελληνικό λόγο. Η Γαλλία αισθάνεται κοντά στην Ελλάδα μέσω της γλώσσας και των αξιών μας» Για τον ίδιο, που είναι αυτοδίδακτος designer, η μόδα ήταν το όνειρό του και το ζει εδώ και 40 χρόνια- έστω κι αν πλέον έχει εστιάσει στην υψηλή ραπτική και στα κοστούμια παραστάσεων. Ενώ λοιπόν σχεδιάζει για ένα πολυαναμενόμενο επιθεωρησιακό θέαμα για τα  Folies Bergère, θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα με μεγάλη χαρά.

«Eπισκέφθηκα το Μπενάκη για πρώτη φορά στις αρχές του 2000. Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, που σχεδίασα μια ολόκληρη συλλογή ως φόρο τιμής στη χώρα, στις παραδοσιακές φορεσιές και στην ιστορία της. Είναι ένα από τα ομορφότερα μουσεία του κόσμου.Για μένα προσωπικά είναι τιμή να συνεργάζομαι με το μουσείο και να παρουσιάζω υψηλή ραπτική σε έναν τόσο όμορφο και υψηλού κύρους χώρο».

Η ειδική βραδιά εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης "Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη" στην Costa Navarinο –μια συνέργεια του Μουσείου Μπενάκη, της μεσσηνιακής μονάδας φιλοξενίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ο  οίκος Jean Paul Gaultier δάνεισε τη «Σαπφώ της Μυτιλήνης», ένα λουκ που περιλαμβάνει ένα γιλέκο-σιγκούνι, ενώ το «Παρίσι-Αθήνα», ένα σακάκι με φόρεμα-φουστανέλα από οργάντζα στο χρώμα του καλαμποκιού, βρέθηκε την ίδια εποχή στο κεντρικό κτίριο του μουσείου στην Αθήνα.

Ο Gaultier έχει άλλωστε προιστορία με το θέμα «αντρική φούστα». Οπως λέει: Η «προϋπήρχε ήδη στην ελληνική ιστορία με τη φουστανέλα, ενώ υπάρχει και το σκωτσέζικο κιλτ. Σέβομαι ιδιαίτερα τον ελληνικό πολιτισμό και την αισθητική του, και η φουστανέλα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μένα σε ένα ντεφιλέ υψηλής ραπτικής το οποίο ήταν ολοκληρωτικά αφιερωμένο στην Ελλάδα, ερμηνευμένη όμως με τον δικό μου τρόπο. Και την έχω φορέσει κι εγώ ο ίδιος».

Κομμάτια εκείνης της συλλογής, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 2006, θα «περπατήσουν» μεταξύ άλλων στους χώρους του ιστορικού μουσείου στις 28 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον σχεδιαστή και στη δημιουργική σχέση του με την Ελλάδα.

Το μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε μια τέτοιου είδους εκδήλωση και η sold-out βραδιά περιλαμβάνει επίδειξη μόδας, αλλά και δείπνο υπέρ της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ιδρύματος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View