Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έργα οδοποιίας 18 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Διαμαρτύρονται οι εργολήπτες της Πάτρας – Τι απαντά η Περιφέρεια

Έργα οδοποιίας 18 εκατ. ευρώ από την Περ...
Βγενόπουλος Φάνης

Υλοποιούνται τέσσερα έργα οδοποιίας ανάμεσά τους η Πατρών - Τριπόλεως

Πρόσφατα προκηρύχθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέσσερα έργα οδοποιίας (ασφαλτικά), συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ. Η είδηση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση, όχι μόνο από τις τοπικές κοινωνίες όπου θα γίνουν τα έργα, αλλά και από τις εργοληπτικές εταιρίες της περιοχής, οι οποίες είναι και αυτές θύματα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Κι όμως, η αρχική ευφορία των εργοληπτών δημοσίων έργων της περιοχής, μετατράπηκε σε απογοήτευση, όταν διάβασαν τους όρους συμμετοχής στους διαγωνισμούς.

Και αυτό διότι, τα κριτήρια επιλογής που αφορούν το ελάχιστο απαιτούμενο ετήσιο κύκλο εργασιών των εταιρειών, όπως λένε οι εργολήπτες της περιοχής, είναι απαγορευτικά για τους ίδιους καθώς είναι πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μεγάλες εταιρείες των Αθηνών για να πάρουν τα έργα.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, στη διακήρυξη ενός έργου περιλαμβάνεται όρος στα κριτήρια επιλογής του άρθρου 22Γ για ελάχιστο απαιτούμενο ετήσιο κύκλο εργασιών και για έκαστο από τα τρία τελευταία έτη 2.820.000 ευρώ (8.460.000 στην τριετία) και ταυτόχρονα 2.290.000 ευρώ (6.870.000 στην τριετία) για ελάχιστο απαιτούμενο κύκλο έργων οδοποιίας.

Αν μεταφράσουμε τον ζητούμενο κύκλο εργασιών σε προϋπολογισμό έργων με μέση

έκπτωση 60% (όσο δηλαδή είναι η συνηθισμένη έκπτωση) ουσιαστικά απαιτούνται ετήσια εκτελεσμένα έργα, για τρία συνεχόμενα χρόνια, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ γενικά και 5.700.000 € περίπου για έργα οδοποιίας και αντίστοιχα στην τριετία συνολικά 21.000.000 ευρώ και 16.100.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τους εργολήπτες τα ίδια ακριβώς ισχύουν αναλογικά και για τα υπόλοιπα έργα εφ' όσον ο ζητούμενος γενικός κύκλος εργασιών έχει υπολογιστεί στο μισό του προϋπολογισμού των έργων και ο ειδικός της οδοποιίας περίπου στο 40%.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών, Βασίλης Γαλάνης, μιλώντας στο thebest.gr, τα κριτήρια αυτά αφήνουν εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών του κλάδου της περιοχής, καθώς οι εργοληπτικές εταιρείες βλέπουν διαρκώς μειούμενους τους τζίρους τους, λόγω της κρίσης που έχει οδηγήσει στην υλοποίηση μικρού αριθμού έργων, αλλά και των μεγάλων εκπτώσεων, άνω του 60%, που καλούνται να κάνουν οι εταιρείες για να πάρουν τα έργα.

«Είναι ζήτημα εάν μία ή δύο εταιρείες της περιοχής πληρούν τα κριτήρια που έχουν θέσει από την Περιφέρεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάνης και τονίζει πως: «Όταν βάζεις αυτούς τους περιορισμούς μόνο μια μεγάλη εταιρεία θα κατέβει να πάρει τα έργα».

Η αλλαγή βέβαια των κριτηρίων στις προκηρύξεις των έργων δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς πρόκειται για εφαρμογή του νέου νόμου που αφορά στα δημόσια έργα.

Ενός νόμου (άρθρο 75 του ν.4412/2016)  που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών «μπάζει» και αφήνει περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας από τους συντάκτες των προκηρύξεων για τα κριτήρια επιλογής.

Και αυτό διότι, ο νόμος κάνει λόγο για έναν απροσδιόριστο ετήσιο κύκλο χωρίς να προσδιορίζει ποιού έτους.

Επίσης μιλάει για τζίρο επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης που δεν ταυτίζεται κατ’

ανάγκη με τον προϋπολογισμό του έργου.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Γαλάνης, ο νόμος αναφέρει ότι τα κριτήρια προκήρυξης των έργων, δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων και του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάτι που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν ισχύει.

Για το θέμα που έχει προκύψει, πρόσφατα ο Σύλλογος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, έκανε παρέμβαση στη Διεύθυνση Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία προκήρυξε τα τέσσερα έργα οδοποιίας (ασφαλτικά), συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ, ζητώντας να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής και να γίνει επαναπροκήρυξή τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο thebest.gr, ο κ. Γαλάνης το μόνο που έλαβαν ήταν υποσχέσεις ότι τα κριτήρια θα τροποποιηθούν σε μελλοντικές προκηρύξεις…

Το ίδιο αίτημα, για ακύρωση και επαναδημοπράτηση διαγωνισμού, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχε κάνει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι.

Τι απαντά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το thebest.gr απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το θέμα, παράγοντες της οποίας ανέφεραν ότι επίμαχος όρος των προκηρύξεων, αφορά την εργασιακή εμπειρία, όπου αναφέρει ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες θα πρέπει τον προηγούμενο χρόνο να έχουν εκτελέσει έργα στο ήμισυ του προϋπολογισμού των έργων που προκηρύσσονται. Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει «στον αέρα» προκηρύξεις πέντε έργων.  Για παράδειγμα σε μια προκήρυξη έργου επτά εκατομμυρίων ευρώ, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν εκτελέσει έργα 3,5 εκατομμυρίων ευρώ αθροιστικά για το προηγούμενο χρόνο για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Ωστόσο, όπως τονίζουν από την Περιφέρεια καμία εταιρεία δεν αποκλείεται από τους διαγωνισμούς καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν, είτε ως κοινοπραξίες εταιριών, είτε με «δάνεια εμπειρία», δηλαδή να έλθουν σε συμφωνία με άλλη εταιρεία να τους «δανείσει» την εμπειρία της.

Όπως επισημαίνουν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί των έργων διεξάγονται για πρώτη φορά σύμφωνα με τον νέο νόμο των δημοσίων έργων, γεγονός που δυσκόλεψε όχι μόνο τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά όλες τις υπηρεσίες της χώρας καθώς  θα έπρεπε να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα. Το γεγονός αυτό καθυστέρησε την υλοποίηση των έργων και έπρεπε να διαδικασίες να «τρέξουν» για τα έργα της Πατρών – Τριπόλεως «111» και της Αντιρρίου – Ιωαννίνων που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής.

Το γεγονός αυτό καθιστά απαγορευτική τη επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών καθώς αυτό θα σήμαινε, αφενός μεγάλες επιπλέον καθυστερήσεις των έργων, αφετέρου αιτιολογημένες αποφάσεις για τη ματαίωση των διαγωνισμών, κάτι που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να ισχύσει, καθώς σύμφωνα με την Περιφέρεια, όλες οι προκηρύξεις είναι σύννομες. «Δεν μπορούμε να ακυρώνουμε έναν διαγωνισμό, επειδή δεν μας αρέσει ένας όρος εκτός εάν είναι παράνομος, κάτι που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν ισχύει», ανέφεραν χαρακτηριστικά και υπογράμμισαν πως μια ακύρωση διαγωνισμού μπορεί να σημάνει καθυστερήσεις από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Ωστόσο, παραδέχονται ότι σε επόμενη φάση θα μπορούσε να τεθεί υπό διαβούλευση το ζήτημα της εργασιακής εμπειριας κάθε συμμετέχουσας εταιρείας. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για έργα οδοποιίας θα ανέλθει στα 35 εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια να υπάρχουν έργα για «διορθώσεις».

Να σημειωθεί ότι οι προσφορές για τα εν λόγω τέσσερα έργα ανοίγουν από τις 28 Νοεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις