Συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς τον Κωστή Στεφανόπουλο- «Παππού, για μένα δεν έφυγες ποτέ…»

Κοινωνία

Το συγκινητικό γράμμα της εγγονής του, Τζένης

19/11/2017 17:20

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Η Ακτή Δυμαίων μόλις... παραδόθηκε στους οδηγούς... ΦΩΤΟ
ΔΕΙΤΕ την κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ- Ένα το "εξάρι"
Διαβάστε επίσης
Σοκ στην κοινωνία της Πάτρας από τον θάνατο του Νώντα Μακρή-Συγκινητικά μηνύματα για την απώλεια του 51χρονου Έφυγε από ανεύρισμα ο ιδιοκτήτης του "City"
Σοκ στην κοινωνία της Πάτρας από τον θάνατο του Νώντα Μακρή-Συγκινητικά μηνύματα για την απώλεια του 51χρονου
Αν έχετε αγοράσει αυτή τη φέτα μην την φάτε!Ανάκληση προϊόντων από τον ΕΦΕΤ
Αν έχετε αγοράσει αυτή τη φέτα μην την φάτε!
Πέθανε ο 24χρονος μετανάστης που παρασύρθηκε από ΙΧ στην Ακτή Δυμαίων - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟΜεταφέρθηκε στον Άγιο Ανδρέα
Πέθανε ο 24χρονος μετανάστης που παρασύρθηκε από ΙΧ στην Ακτή Δυμαίων - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς τον Κωστή Στεφανόπουλο- «Παππού, για μένα δεν έφυγες ποτέ…»  Το συγκινητικό γράμμα της εγγονής του, Τζένης
 

Πάτρα: 15 Αυγούστου 1926, Αθήνα: 20 Νοεμβρίου 2016. Ενενήντα χρόνια γεμάτα δικηγορία, πολιτική αλλά και οικογένεια. Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Προέδρου όλων των Ελλήνων, του Αχαιού Κωστή Στεφανόπουλου. Η 21χρονη εγγονή του Τζένη Στεφανοπούλου, θέλησε να τιμήσει τον πολυαγαπημένο της παππού με ένα γράμμα που δημοσιεύεται σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής».

Η Τζένη Στεφανοπούλου, γράφοντας από καρδιάς για τον πολιτικό αλλά και τον άνθρωπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η δημοκρατία ήταν το μεγάλο ιδανικό που ακολούθησε σε όλη την πορεία της ζωής του. Η δημοκρατία όμως, για τον Κωστή Στεφανόπουλος, όπως υποστηρίζει η εγγονή του, δεν ήταν απλώς πεποίθηση του ως πολιτική ιδέα, αλλά και τρόπος ζωής για εκείνον.

Η Τζένη Στεφανοπούλου αναφέρεται σε προσωπικές συζητήσεις που είχε με τον παππούς της, σημειώνει ότι ο ίδιος πίστευε ότι δεν χρειάζεται κανείς να βρίσκεται στην πολιτική ζωή για να φέρει την αλλαγή. «Για μένα δεν έφυγε ποτέ…», καταλήγει στο γράμμα της η Τζένη Στεφανοπούλου.

Το δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής" στον Κωστή Στεφανόπουλο

Ολόκληρο το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής» έχει ως εξής:

«Είναι καιρός τώρα που νιώθω την ανάγκη να καταγράψω κάποιες σκέψεις για τα χρόνια που μοιράστηκα με τον παππού μου, συνειρμικά και ελεύθερα, χαρακτηριστικά τα οποία διέθεταν και οι πολύωρες απογευματινές συζητήσεις μας.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα έλεγα πως κατανόησα αρκετά από τη ζωή του. Σταδιακά, όμως, αντιλαμβάνομαι πως έμαθα πολλά και από την απουσία του. Όσα έδειχνε τόσα χρόνια με τη στάση του φαίνονταν πια καθαρά ότι απευθυνόταν προς εμάς.

Εγκράτεια, αξιοπρέπεια και ήθος ήταν μερικά από αυτά. Εκείνο που με εντυπωσίαζε ιδιαίτερα όμως από μικρή ήταν η απλότητα που τον χαρακτήριζε. Παρατηρώντας αυτή τη στάση ζωής κατάλαβα με τον καιρό ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές μπορούν να έχουν τόση δύναμη, ώστε η εμβέλειά τους να ξεπερνά τα στενά όρια του «εγώ» και να επηρεάζουν τις ζωές των γύρω μας. Η δημοκρατία, που ήταν ένα από τα ιδανικά που τον ακολούθησαν σε όλη την πορεία της ζωής του, δεν ήταν απλώς πεποίθηση του ως πολιτική ιδέα, αλλά τρόπος ζωής. Ήταν το κίνητρο στην προσπάθειά του να βελτιώνει την κοινωνία, όσο και τον ίδιο του τον εαυτό.

Η νοοτροπία, η καθημερινότητα και η σχέση με τους γύρω του αντανακλούσαν τη στάση αυτή.

Το ενδιαφέρον του για τη γνώση ήταν επίσης βασικό του γνώρισμα. Ωστόσο, κανένα βιβλίο δεν πιστεύω πως τον βοήθησε, πέρα από το να έρθει σε επαφή με πληροφορίες για ποικίλα θέματα. Το πνεύμα και η Παιδεία ήταν εκείνα που τον ανέδειξαν.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, με ρωτούσε με τι ήθελα να ασχοληθώ κι εγώ καθώς μεγάλωνα. Όταν του απαντούσε κάθε χρόνο κάποιο διαφορετικό επάγγελμα εκείνος χαμογελούσε, καθόταν μαζί μου και άκουγε με προσοχή τη νέα εμπειρία που με οδηγούσε σε νέα μου απόφαση. Αργότερα κατάλαβα ότι αυτό που επεδίωκε κατά κύριο λόγο ήταν να με κάνει με τον δικό του τρόπο καλύτερη σε αυτό που πραγματικά μου άρεσε, δίχως να το κρίνει ή να το επαινεί, αποφεύγοντας συνειδητά κάθε μορφή καθοδήγησης.

Τώρα πια τον ευχαριστώ ειλικρινά, γιατί δίπλα του γνώρισα ένα προς ένα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να καταστήσουν κάποιον πρωτίστως άνθρωπο και ύστερα πολιτικό. Εξάλλου, όπως πίστευε και ο ίδιος, δεν χρειάζεται κάποιος να βρίσκεται στην πολιτική ζωή για να φέρει την αλλαγή. Αυτό μπορεί να το κάνει από οποιαδήποτε θέση σε οποιαδήποτε στιγμή.

Κατά την άποψή μου, λοιπόν, ήταν ένας άνθρωπος που άφησε τη δική του ιστορία στον θεσμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και ενέπνευσε με την πορεία της ζωής του. Εκείνος διαμόρφωνε και εξέλισσε τα αξιώματα που αναλάμβανε. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πραγματικά σεβάστηκε τους παλαιότερους αλλά και τη νέα γενιά κυριολεκτικά σαν ένας μεγάλος παππούς που φροντίζει για όλους, πριν φύγει. Εξάλλου, παππού, για μένα δεν έφυγες ποτέ…»

Η ΕΓΓΟΝΗ ΣΟΥ
Τζένη Στεφανοπούλου

Ένας χρόνος από το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου - Σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο

Αφιέρωμα: Η ζωή και το έργο ενός μεγάλου Πατρινού, του Κωστή Στεφανόπουλου - Η διαδρομή του σε ένα σπάνιο φωτορεπορτάζ

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 19/11/2017 17:20

Τυπώθηκε: 22/03/2018 02:31

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/464979

thebest.gr © 2018


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ στην κοινωνία της Πάτρας από τον θάνατο του Νώντα Μακρή-Συγκινητικά μηνύματα για την απώλεια του 51χρονου Σοκ στην κοινωνία της Πάτρας από τον θάνατο του Νώντα Μακρή-Συγκινητικά μηνύματα για την απώλεια του 51χρονου
Ο καλύτερος πιλότος μαχητικού του ΝΑΤΟ μένει στην Πάτρα -ΦΩΤΟ Ο καλύτερος πιλότος μαχητικού του ΝΑΤΟ μένει στην Πάτρα -ΦΩΤΟ
Η εντυπωσιακή δικηγόρος με τα γαλάζια μάτια, που τράβηξε τα βλέμματα στα δικαστήρια της Πάτρας - ΦΩΤΟ Η εντυπωσιακή δικηγόρος με τα γαλάζια μάτια, που τράβηξε τα βλέμματα στα δικαστήρια της Πάτρας - ΦΩΤΟ
Αν έχετε αγοράσει αυτή τη φέτα μην την φάτε! Αν έχετε αγοράσει αυτή τη φέτα μην την φάτε!
Πέθανε ο 24χρονος μετανάστης που παρασύρθηκε από ΙΧ στην Ακτή Δυμαίων - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ Πέθανε ο 24χρονος μετανάστης που παρασύρθηκε από ΙΧ στην Ακτή Δυμαίων - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Ο νεκρός Αφγανός, οι δικαιωμένοι και τα εικονοστάσια στην Ακτή Δυμαίων Ο νεκρός Αφγανός, οι δικαιωμένοι και τα εικονοστάσια στην Ακτή Δυμαίων
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Πέμπτη 22 Μαρτίου Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Πέμπτη 22 Μαρτίου
Σε νοσοκομείο της Πάτρας με τραύματα στη σπονδυλική στήλη 16χρονη μετά από τροχαίο Σε νοσοκομείο της Πάτρας με τραύματα στη σπονδυλική στήλη 16χρονη μετά από τροχαίο
Στο νοσοκομείο ο Βουλγαράκης – Παρασύρθηκε από ΙΧ Στο νοσοκομείο ο Βουλγαράκης – Παρασύρθηκε από ΙΧ