Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άγγελος Τσιγκρής: «Τέσσερις στους δέκα Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αυτό δεν είναι ανεκτό...»

Άγγελος Τσιγκρής: «Τέσσερις στους δέκα Έ...

Δήλωση με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Με αφορμή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 35,7% του συνόλου. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού είναι υψηλότερος (39,4%) στην περίπτωση των ατόµων ηλικίας 18-64 ετών.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τη φετινή έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία, σε σχέση με το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει υπερδιπλασιασμό του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 48% των νοικοκυριών διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, ποσοστό που αυξάνεται στο 43,4% στους ανέργους.

Τονίζεται ότι παρά τη σημαντική χειροτέρευση του φαινόμενου της φτώχειας, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ποσοστιαία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της ευρωζώνης. Επίσης η Ελλάδα, σύμφωνα με τη EUROSTAT, βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας.

Την πρώτη θέση στην ΕΕ-28 κατέχει η χώρα μας και στην παιδική φτώχεια, ενώ υψηλά ποσοστά φτώχειας χαρακτηρίζουν τα μονογονεϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC):

- Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.512 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.475 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 14 ετών.

- Το 2015, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχειας όταν το όριο φτώχειας ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου εισοδήματος του νοικοκυριού. Ο παραπάνω δείκτης το 2005 ανερχόταν στο 19,6%. Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 8.796 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε 17.182 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, η Εκκλησία και πολλοί ανώνυμοι συμπολίτες μας προσφέρουν αθόρυβα τη βοήθειά τους και σώζουν καθημερινά πολλούς συνανθρώπους μας.

Ωστόσο και η Πολιτεία οφείλει να κάνει το χρέος της και να επωμιστεί την ευθύνη που της αναλογεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη… και είναι πολλοί!"._

____________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις