Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Λάδι μόνο για… το καντήλι

Ηλεία: Λάδι μόνο για… το καντήλι

Μεγάλες καταστροφές από το χαλάζι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του Χελιδονίου που λίγη ώρα μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που πέρασε από το βόρειο τμήμα του χωριού, το απόγευμα της Πέμπτης, είδαν την παραγωγή της χρονιάς, «στρώμα» στο έδαφος. Ακόμα και εκείνες οι λίγες ελιές που έχουν μείνει πάνω στα δέντρα, έχουν «χτυπηθεί» τόσο δυνατά από το χαλάζι, που, είναι θέμα ημερών να πέσουν.

Η προχθεσινή κακοκαιρία έδωσε τη «χαριστική βολή» στους παραγωγούς, που είχαν αποφασίσει ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη, λόγω της ανομβρίας. Παρ’ όλα αυτά, υπολόγιζαν – καθώς φέτος είναι χρονιά λαδιάς – ότι με την πώληση του φετινού λαδιού θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, που ήδη είχαν μείνει πίσω, αφού πέρσι δεν υπήρχε καθόλου παραγωγή…

Το χαλάζι «ράβδισε» τις ελιές

Χρειάστηκε λιγότερο από μισή ώρα για να χαθεί η παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς. Η σφοδρή χαλαζόπτωση – με το χαλάζι να υπολογίζεται στο μέγεθος μικρού καρυδιού – πέρασε από όλες τις αγροτικές περιοχές στο βόρειο τμήμα του χωριού εκατέρωθεν του Ενιπέα ποταμού, στα σύνορα με τη Νεράιδα. Τα δέντρα, μετά τη χαλαζόπτωση, έμοιαζαν ραβδισμένα, με τη διαφορά ότι όλος ο καρπός ήταν πεσμένος έδαφος και όχι στα πανιά, που φέτος, όπως λένε οι παραγωγοί, δεν υπάρχει λόγος να στρωθούν. Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν κλάρες και τίναξαν ακόμα και τα φύλλα από τα δέντρα, πληγώνοντάς τα.

Η εικόνα, με το πρώτο φως της ημέρας, ήταν αποκαρδιωτική, αφού οι παραγωγοί είδαν τη λαδιά της χρονιάς και το εισόδημά που ήλπιζαν να έχουν, στο έδαφος. Ακόμα και εκείνες οι λίγες ελιές που μπορεί να έχουν μείνει στα δέντρα, είναι χτυπημένες και είναι θέμα λίγων ημερών να πέσουν και αυτές.

Ο φόβος τώρα των παραγωγών, είναι η ζημιά που έχει κάνει το χαλάζι στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς η εμπειρία τους «λέει» ότι τα δέντρα θα εμφανίσουν καρκινώματα και για να τα σώσουν, θα πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια με ραντίσματα και φάρμακα, όταν «ανοίξει» ο καιρός. Αλλά, με τι χρήματα να αγοράσουν τα απαραίτητα, όταν το εισόδημα φέτος, χάθηκε.

Άμεσα η καταγραφή

Οι κάτοικοι ζητούν από την Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών από τους γεωπόνους και να μην αργήσουν οι αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν και τις υποχρεώσεις τους να καλύψουν και τη χρονιά να περάσουν, αφού ξέρουν ότι ούτε του χρόνου θα υπάρχει καλή παραγωγή.

 

Πηγή: patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις