Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Παράταξη Μαρλαφέκα: Αυτά είναι τα «fake news» της ημέρας

Παράταξη Μαρλαφέκα: Αυτά είναι τα «fake ...

Αναλυτικές απαντήσεις

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία, με αφορμή τις δημόσιες αναφορές κάποιων υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές του Επιμελητηρίου Αχαΐας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για "fake news" και απαντά σημείο προς σημείο στις εν λόγω αναφορές. Η παράταξη με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πλάτωνα Μαρλαφέκα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

ΤΑ «FAKE NEWS» (ΨΕΜΑΤΑ) ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΨΕΜΑ: Από το ΕΣΠΑ ευνοούνται «ημέτεροι»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  • Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων στο ΕΣΠΑ γίνεται με απόλυτα διαφανή τρόπο.
  • Οι αξιολογητές των προτάσεων που καταθέτουν οι Επιχειρήσεις είναι τεχνοκράτες που έχουν ορισθεί από αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου και επιλέγονται για αξιολόγηση με κλήρωση.
  • Όταν ο αξιολογητής αξιολογεί μια πρόταση δεν γνωρίζει σε ποια εταιρία αντιστοιχεί. Ισχύει ό,τι συμβαίνει και στις Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών: ο διορθωτής δεν ξέρει το γραπτό ποιου μαθητή διορθώνει.
  • Η αξιολόγηση γίνεται με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου και δεν έχει καμία παρέμβαση ούτε το Επιμελητήριο ούτε η Διαχειριστική.

ΨΕΜΑ: Από το ΕΣΠΑ δαπανώνται μεγάλα κονδύλια για προβολή με αδιαφανή τρόπο

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  • Τα κονδύλια προβολής του ΕΣΠΑ τα διαχειρίζεται η Διαχειριστική και όχι το Επιμελητήριο.
  • Από τη Διαχειριστική δαπανήθηκαν  μέσα σε 6 χρόνια  ( 2012-2017) μόλις 17.082,78 ευρώ ( περίπου 3.000 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο) για καταχωρίσεις σε εφημερίδες δεκαέξι (16) νομών που είναι οι περιοχές ευθύνης της και 1300 ευρώ (220 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο) για ραδιοφωνικές ανακοινώσεις, ενέργειες για τις οποίες υπάρχει η σχετική έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου.
  • Το Επιμελητήριο διέθεσε το προσωπικό του, την αίθουσα εκδηλώσεων και όλα τα μέσα (site, newsletter και γραφείο πληροφόρησης) στην διαδικασία της συνεχούς ενημέρωσης των επιχειρήσεων της Αχαΐας. Η συνεισφορά έγινε χωρίς κόστος (μόνο με το προσωπικό και τους χώρους του).
  • Η Διαχειριστική οργάνωσε 92 εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές και στους 16 νομούς των περιφερειών Ιονίου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου. Επίσης το διάστημα 2013-2017 δημοσιεύθηκαν δωρεάν 25 δελτία τύπου με ενημερώσεις για τα νέα προγράμματα.

ΨΕΜΑ: To ΕΣΠΑ μοιράζει χρήματα αδιακρίτως

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  • Για να χρηματοδοτηθεί κάποιος από το ΕΣΠΑ πρέπει να υποβάλλει επενδυτικό πρόγραμμα, να διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να έχει δικά του κεφάλαια για να καλύψει την ιδία συμμετοχή. Αυτά επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νόμοι του Κράτους.
  • Από το ΕΣΠΑ επιδοτείται μόνον ένα μέρος της επένδυσης (συνήθως 40% έως 60%). Τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει να τα βάλει η Επιχείρηση από δικά της κεφάλαια και από Τραπεζικό δανεισμό.
  • Από το ΕΣΠΑ δεν επιδοτούνται όλοι οι κλάδοι (π.χ. λιανικό εμπόριο, καταστήματα εστίασης και αναψυχής), καθώς δεν το επιτρέπουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αρμόδια Υπουργεία.

ΨΕΜΑ: Το Επιμελητήριο δεν έκανε τίποτε για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων μέσω του ΕΣΠΑ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  • Τι έκανε το Επιμελητήριο:
  • Διεκδίκησε και πέτυχε τον τετραπλασιασμό των δικαιούχων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  • Διεκδίκησε και πέτυχε τα προγράμματα ΕΣΠΑ να μην τα διαχειρίζονται οι τράπεζες αλλά οι Διαχειριστικές στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια
  • Οργάνωσε δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις χωρίς κόστος, για να ενημερωθούν οι Επιχειρήσεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ και φρόντιζε με κάθε μέσο την προβολή των νέων προγραμμάτων.

Αν κάποιοι σας τάζουν χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, απλά ρωτήστε τους: πότε, πώς και με ποιο τρόπο θα σας τα δώσουν;

Η πρακτική του «Γκαίμπελς» που ακολουθούν είναι γνωστή:  «Λένε χίλια ψέματα με στόχο κάτι να μείνει στο τέλος». Εμείς όμως δεν θα αφήσουμε ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ κανένα ΨΕΜΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά