Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στην Πάτρα ο Νίκος Φίλης: Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ζωντανή- Επίθεση στη ΝΔ για το κοινωνικό μέρισμα -ΦΩΤΟ

Στην Πάτρα ο Νίκος Φίλης: Η επέτειος του...

Μιλά σε επίκαιρη εκδήλωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας

Στην Πάτρα απόψε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος  είναι ομιλητής στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας, με τίτλο «Πολυτεχνείο 1973-2017: Η μνήμη ο δρόμος, η αντίσταση το μέλλον», για τα 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στα γραφεία του εμπορικού συλλόγου της πόλης στην Πλατεία Γεωργίου. «Τα μηνύματα είναι επίκαιρα και ανεκπλήρωτα σε ένα μεγάλο βαθμό. Θα έλεγε κάποιος μέσα σε 44 χρόνια πολλά έχουν αλλάξει, πολλά έχουν ικανοποιηθεί, αλλά υπάρχει και μια περίοδος, που έχουν παρθεί πίσω κάποια δικαιώματα.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι δημοκρατία παντού, και στην καθημερινότητα της ζωής μας, στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, στην κοινωνία, στο σχολείο, παντού» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο βουλευτής Α’ Αθηνών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνόντος κόμματος.

Ο κ. Φίλης επισήμανε ότι «το ψωμί σημαίνει σήμερα, εργασία, αξιοπρεπή δημιουργική απασχόληση, και βλέπουμε πολλές εκατοντάδες, χιλιάδες παιδιά, δυο γενιές μετά το Πολυτεχνείο, τα παιδιά και τα εγγόνια των ανθρώπων, που ήταν στο Πολυτεχνείο, έχουν πάρει τον ομματίων τους και είναι στα ξένα μετανάστες», ενώ για την παιδεία υπογράμμισε ότι η λέξη αυτή έχει διαχρονική αξία. «Έχουν γίνει σοβαρά βήματα στην εκπαίδευση, αλλά όμως και πάλι η εκπαίδευση σήμερα με τις κοινωνικές αναγκαιότητες, που έχουμε, δεν είναι εναρμονισμένη. Δεν είναι όσο σύγχρονη και δημοκρατική θέλουμε, και κυρίως δεν είναι ελκτική για το παιδί».

Παράλληλα ανέφερε ότι «το διακύβευμα του Πολυτεχνείου υπάρχει και εμπνέει, για αυτό και γιορτάζεται και προβληματίζει, αποτελεί εάν θέλετε αντικείμενο και διαφορετικών αναγνώσεων. Δεν είναι επέτειος για την επέτειο, είναι μια προσπάθεια να δώσει ο καθένας ένα διαφορετικό μήνυμα από την δική του πλευρά, σε μια επέτειο η οποία είναι ζωντανή».

Ερωτηθείς για τα όσα λέγονται από πλευράς της δεξιάς ότι η γενιά του Πολυτεχνείου πρόδωσε τις αρχές και τις ιδέες της, ο πρώην υπουργός παιδείας απάντησε ότι  «το να λέει ένας συντηρητικός άνθρωπος ότι η γενιά του Πολυτεχνείου πρόδωσε τις αρχές και τις ιδέες, έχει ένα καλό και ένα κακό. Το κακό λέει ότι πρόδωσε, μάλιστα. Αλλά το καλό είναι ότι αναγνωρίζει ότι οι ιδέες της γενιάς του Πολυτεχνείου είχαν μια ηθική υπεροχή. Αυτό θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μέσα από την κάθε γενιά βγαίνουν πολλές διαδρομές, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να συντηρητικοποιηθούν λόγω των οικογενειακών και οικονομικών τους προβλημάτων τους ή μέσα στην οικογενειακή βιοπάλη, «κρατάνε ένα μήνυμα ουσιαστικό, δημοκρατία στην ζωή τους, ενώ άλλοι είναι άνθρωποι «επιμηθείς», δηλαδή εκ των υστέρων κάνουν κριτική. Εμείς θέλουμε να είμαστε στην δεύτερη πορεία της γενιάς. Άνθρωποι, οι οποίοι μέσα από τις αντιφάσεις της ζωής τους, κρατάνε άσβεστη την φλόγα της δημοκρατίας παντού».

Αναφορικά με την κατάληψη του Πολυτεχνείου από μία ομάδα αντιεξουσιαστών, που υποστηρίζει ότι απέκλεισε «κομματικές οργανώσεις, που καπηλεύονται την εξέγερση», το μέλος της Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «είναι λαθρεπιβάτες της επετείου, είναι οδυνηρό και απαράδεκτο, αυτό, που συμβαίνει. Είναι σαν να λένε ότι η ιστορία του Πολυτεχνείου, είναι ιστορία βίας και μίσους, ενώ είναι ιστορία δημοκρατίας».

 

 

Για την φονική κακοκαιρία, που έπληξε την Δυτική Αττική και είχαμε περισσότερα από 15 θύματα, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για μια «ανθρώπινη τραγωδία», σημειώνοντας παράλληλα ότι, έστω και αν στο παρελθόν έγιναν δημόσιες παρεμβάσεις δεν ήταν αποτελεσματικές, «είτε να δημιουργήσει έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά έργα) είτε να αποτρέψει το φαινόμενο της άναρχης οικοδομής και ξέρετε πόσο ακριβά το πληρώνουμε, που εκδικείται η φύση».

Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που είναι «πρώτον να είναι δίπλα στα θύματα και να βοηθήσει, με σειρά μέτρων, που θα ανακοινωθούν, αφορώντας την οικονομική τους ανακούφιση , την προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κατοικίας,  και δεύτερον μέτρα, τα οποία θα τους βοηθήσουν (π.χ. παγώνοντας οφειλές για το κράτος ), ώστε να επανέλθουν σιγά σιγά σε μια ανθρώπινη ζωή και κανονικότητα». Αυτό, που τόνισε ο κ. Φίλης είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη, «που θεωρούμε ότι εμείς μπορούμε να συμπεριφερόμεθα απέναντι στην φύση σαν να είμαστε ιδιοκτήτες των πάντων και σαν να είμαστε υπέρτεροι όλων των άλλων δυνάμεων… Είναι μια πολιτική αντίληψη , που είχε δυστυχώς «πελατειακά δίκτυα» , γενικά μιλάω, την προηγούμενη πεντηκονταετία μετά τον πόλεμο, και αυτή πρέπει να αλλάξει».

Δριμεία κριτική εναντίον της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό μέρισμα. «Την λέξη «ψίχουλα» να την βαστήξουν λίγο, γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη από πολλά και από λίγα, στην ζωή, που ζει σήμερα. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη. Βεβαίως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα χρήματα αυτά, έχουν προέλθει από την φορολόγηση του ελληνικού λαού, από μικρή ανάπτυξη , που υπήρξε, όπως επίσης είναι και αποτέλεσμα καταπολέμησης  της φοροδιαφυγής. Όλα αυτά τα συνεκτιμούμε. Τι λέει τώρα η αντιπολίτευση ότι δεν πρέπει να δώσουμε τα χρήματα; Πέρυσι αυτό είχε πει η ΝΔ, φέτος επειδή δεν φωνάζει και πολύ η Τρόικα , την βλέπω να είναι πιο νομιμόφρων προς την Τρόικα , και λέει θα ψηφίσει. Είναι περίεργο από την μια να καταγγέλλει την κυβέρνηση να δώσει αυτό το μικρό, δεν λέω ότι είναι μεγάλο βοήθημα, και από την άλλη λέει,  θα το ψηφίσει. Εντάξει τραγέλαφος».

Επίσης ανέφερε ότι οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, «είναι σε μια δύσκολη κατάσταση, συνεχώς καταστροφολογούσε , δεν της βγήκε η καταστροφή, που έλεγε ότι θα υπάρξει στην χώρα μας, βλέπει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλες δυσκολίες , εμείς δεν είμαστε το success story, προχωρά, δημιουργεί ένα μονοπάτι για να βγει σιγά-σιγά από την κρίση, βεβαίως με την μεγάλη συνδρομή και συμβολή των εκατομμυρίων Ελλήνων γίνεται αυτή η προσπάθεια, για αυτό θέλουμε κάθε τόσο να ανταποδίδουμε ότι μπορούμε, όχι μόνο με το μέρισμα, αλλά και με μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις , που θα βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων» .

Όσον αφορά τις αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση στην παιδεία, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «εγώ αποχώρησα, η κυβέρνηση παραμένει και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα, δεν κάνει ο κάθε υπουργός τα δικά του. Σε γενικές γραμμές έχουμε κάνει βήματα. Πρέπει να επισπεύσουμε, να προχωρήσουμε σε διάλογο με την κοινωνία πάντα, με εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και να έχουμε κατά νου πάντοτε , ότι κάνουμε στην παιδεία, το κάνουμε για τους νέους, και όχι για άλλα συμφέροντα».

Τέλος, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε επίπεδο κοινωνίας, όπως για την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου  το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ  υπογράμμισε ότι  «εάν εξηγούμε στον κόσμο, ποια είναι η στόχευση των πραγματικών μέτρων, αν μιλούμε με απλό και ειλικρινή τρόπο, έτσι ο άλλος να καταλαβαίνει ότι δεν πάμε να του υφαρπάξουμε την γνώμη και την ψήφο, αλλά πάμε να δημιουργήσουμε πραγματικές συνθήκες συναίνεσης, τότε νομίζω ότι μια πραγματική ιδεολογία θα μπορέσει να απαντήσει, και στα φαινόμενα του ρατσισμού και στις θρησκοληψίας, και στα φαινόμενα του εξουσιασμού, που αναπτύσσονται στην κοινωνία μας, και στα φαινόμενα του σεξισμού».

Ο κ. Φίλης κατέληξε ότι «εμείς θέλουμε να βγούμε από τις κακές συνθήκες κρίσης και επαναλαμβάνω βήμα βήμα , η κοινωνία να είναι όρθια , να μην είναι φοβική, να μην είναι φοβισμένη, να νικήσει η αλληλεγγύη και όχι η καχυποψία, το μίσος ανάμεσα στους πολίτες , να αισθάνονται ότι το συμφέρον όλων , εξυπηρετεί το συμφέρον του ενός, και του ενός ανταποκρίνεται στο συμφέρον όλων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις