Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Μετά από 30 χρόνια συζητήσεων το Πατρινό Καρναβάλι αποκτά το σπίτι του! Δείτε όλη τη μελέτη του έργου

Μετά από 30 χρόνια συζητήσεων το Πατρινό...
Βγενόπουλος Φάνης

Χάρη στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Η Πάτρα αποκτά θεματικό πάρκο αφιερωμένο στο Καρναβάλι. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, συζητείτο στην τοπική κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια και τώρα αρχίζει να υλοποιείται.

Για τη θετική αυτή εξέλιξη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μαρλαφέκας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία του Φορέα, στην Πάτρα. Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν, εγκρίθηκε από το πρόγραμμα interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, η χρηματοδότηση του έργου στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας. Το Επιμελητήριο Αχαΐας βρήκε το χρηματοδοτικό εργαλείο και σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχαν υποβάλλει ολοκληρωμένο φάκελο στην αρμόδια επιτροπή. Η πρόταση πήρε το «πράσινο» φως από την διαχειριστική αρχή, για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι στα 2,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,5 είναι ο προϋπολογισμός της περιοχής.

Το έργο ανάπλασης των εγκαταστάσεων στα Παλαία Σφαγεία μπορεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2018 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, το καρναβαλικό πάρκο μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη του κορυφαίου πολιτιστικού προϊόντος της Πάτρας, που είναι το καρναβάλι και να προσελκύσει επισκέπτες όλων των ηλικιών, από όλες τις περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Γιάννης Πετράτος, στάθηκε στο γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση  για τη διεκδίκηση του έργου, ήταν μία από τις πολλές ομόφωνες αποφάσεις που ελήφθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ υπογράμμισε στην αναπτυξιακή λογική της πρωτοβουλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμβρόσιος Μεντζελόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» και για ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία και τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής.

Ο κ. Κώστας Γιωτόπουλος συνεργάτης του Επιμελητηρίου παρουσίασε τη μελέτη του έργου

Ο κ. Κώστας Γιωτόπουλος συνεργάτης του Ε...

Ο κ. Κώστας Γιωτόπουλος συνεργάτης του Επιμελητηρίου παρουσίασε τη μελέτη του έργου

 

Τι θα περιλαμβάνει το θεματικό πάρκο

Η παρουσίαση της μελέτης, που ήδη έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση, έγινε από το στέλεχος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Γιωτόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα και στις δράσεις που θα φιλοξενηθούν. Σύμφωνα με την μελέτη στα Παλαιά Σφαγεία θα αναπτυχθούν δραστηριότητες ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, δημιουργικής απασχόλησης και επιμόρφωσης προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικία

Οι προς διαμόρφωση χώροι αφορούν:

Χώρο εκπαίδευσης, κατασκευής και αναπαραγωγής καρναβαλικών δημιουργιών σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

Δημιουργική απασχόληση παιδιών με έμφαση στο καρναβάλι και το Καραγκιόζη

Παρουσίαση καρναβαλικών δημιουργιών, στολών, καπέλου, μάσκας και άλλων κατασκευών

Περιοδικές παρουσιάσεις δημιουργών εμπνευσμένων από το Καρναβάλι.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, σημείωσε ότι στο χώρο μπορεί σε επόμενη φάση, να γίνει ένα θεματικό πάρκο αναψυχής με επίκεντρο το καρναβάλι, αλλά αυτό αποτελεί ευθύνη του Δήμου. Υπογράμμισε δε, ότι το Επιμελητήριο θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια.

Όλη η μελέτη του έργου

Σε ανακοίνωση του το Επιμελητήριο Αχαΐας αναφέρει:

"Tην εγκεκριμένη πρόταση που αφορά σε χώρο ανάδειξης του Πατρινού Καρναβαλιού στα πρώην Δημοτικά Σφαγεία, μέσω του προγράμματος Interreg (Ελλάδα-Ιταλία), παρουσίασε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας περιέγραψε τα βήματα που ακολούθησε ο φορέας για την σύνταξη του τεχνικού δελτίου και τόνισε ότι στην προσπάθεια εντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Πατρέων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόσθεσε στην τοποθέτησή του ότι, η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για το Καρναβάλι αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης για 30 και πλέον χρόνια, και επιτέλους έφτασε η ώρα να γίνει πράξη το όραμα της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων καρναβαλιστών.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020 το Επιμελητήριο Αχαΐας ανάλαβε μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη της δημιουργικής βιομηχανίας με έμφαση στο Καρναβάλι της Πάτρας.

Το έργο που μέσα από την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια στο Επιμελητήριο μας  είναι:

«Κόμβοι δημιουργικότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.»

Θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η περιοχή μας για ανάπτυξη και προσέλκυση επισκεπτών. Το Καρναβάλι, σημαντικός πολιτιστικός – κοινωνικός θεσμός και παράλληλα μοχλός ανάπτυξης, θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια, όπως ήταν το αίτημα της περιοχής μας, να είχε βρει μόνιμο χώρο φιλοξενίας. Με αυτή την πρόταση ο χώρος των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, καθώς θα λειτουργεί 365 ημέρες και θα είναι σημείο αναφοράς για ολόκληρο το Νομό.

Στη προσπάθεια αυτή από την πρώτη στιγμή εντάχθηκαν ο Δήμος της Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Δήμος της Πάτρας άλλωστε αποτελεί και τον πιο σημαντικό παράγοντα για το Πατρινό Καρναβάλι.

Το Καρναβάλι της Πάτρας, αποτελεί ένα καίριο περιουσιακό στοιχείο της περιοχής μας ιδιαίτερα συνυφασμένο με την ανθρώπινη δημιουργικότητα και έχει διαμορφώσει ένα καθοριστικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η επιλογή του χώρου για την δημιουργία του είναι ο χώρος των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων. Ένας χώρος ιδιαίτερα συνυφασμένος τα τελευταία χρόνια με πολιτιστικές δραστηριότητες που για πολλά χρόνια έχει μείνει αναξιοποίητος.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα Παλαιά Σφαγεία θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες δίνοντας πολλές επιλογές δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, δημιουργικής απασχόλησης και επιμόρφωσης.

Οι δραστηριότητες μεταξύ άλλων είναι:

ü  Κτίρια διοίκησης και κέντρο ενημέρωσης.

ü  Χώρος προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού και της ιστορίας του

ü  Πολυχώρος με αίθουσα συνεδριάσεων και ομιλιών, θεατρική σκηνή, προβολή ταινιών κ.α.

ü  Χώρος εκπαίδευση και κατασκευής δημιουργιών σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

ü  Εκθεσιακός  χώρος για περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις

ü  Χώρος προβολής της ιστορίας του Καραγκιόζη και εργαστήριο δημιουργίας φιγούρων

Ο χώρος των παλαιών σφαγείων θα αποτελέσει κέντρο απελευθέρωσης της δημιουργικότητας των καλλιτεχνών – δημιουργών, θα είναι οργανωμένος για επισκέψεις σε παιδιά, τουρίστες, οικογένειες και θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης της δημιουργικής".

*πρώτη ενημέρωση 16/11/2017

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά