Πάτρα: Διοργανώθηκε Ημερίδα για την πραγματική αξία του εμβολιασμού

Κοινωνία

Στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου Πατρών

14/11/2017 20:35

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε επίσης
Αχαΐα: Άνδρας κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του- Τον βρήκαν οι οικείοι του Στην Αγία Μαρίνα Τριταίας
Αχαΐα: Άνδρας κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του- Τον βρήκαν οι οικείοι του
Δυο καντίνες φέτος, από νωρίς, στην Πλαζ – Πόσο ενοικιάστηκανΚαι μία στις Δάφνες
Δυο καντίνες φέτος, από νωρίς, στην Πλαζ – Πόσο ενοικιάστηκαν
Σάλος για την απόφαση ελεγκτή να κατεβάσει από τρένο της Πάτρας ανήλικο επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο - H μητέρα του στο thebest.gr Κατέθσε φόρμα παραπόνων
Σάλος για την απόφαση ελεγκτή να κατεβάσει από τρένο της Πάτρας ανήλικο επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο - H μητέρα του στο thebest.gr
Πάτρα: Διοργανώθηκε Ημερίδα για την πραγματική αξία του εμβολιασμού Στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου Πατρών
 

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου Πατρών έγινε η ιατροκοινωνική εκδήλωση με κεντρικό θέμα ‘’Η πραγματική αξία του εμβολιασμού’’. Διοργανώθηκε από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας με συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών & το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννα Θεοδωροπούλου, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές που βρέθηκαν μαζί σε μία ακόμη εκδήλωση, ευχαρίστησε τους πέντε ομιλητές, τους συντονιστές, όπως την κα. Σοφία Συμεωνίδου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Υγείας, την κα. Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και τον κ. Γρηγόρη Αλόκριο, Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας. Ανεφέρθη στους σκοπούς της Ημερίδας, η οποία έφερε μαζί τόσους φορείς, με στόχο την ενημέρωση & την ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η κυρία Θεοδωροπούλου πρόσθεσε ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που τόσα συσσώρευσε στη χώρα μας και στον κόσμο ολόκληρο, είναι μία άλλη μορφή ‘’επιδημίας’’. Επελέγη είπε, το Σαραβάλι, γιατί το περιφερειακό αυτό ιατρείο ανήκει στην περιοχή υγειονομικής ευθύνης του ΚΥ Χαλανδρίτσας, όπου δραστηριοποιείται και ο Σύλλογος από το 1991.

Οι συντονιστές μετά από σύντομη εισαγωγή για την αξία και τη χρησιμότητα του εμβολιασμού έδωσαν το λόγο στον κ. Αθανάσιο Φίλια, Επιμελητή Α’ της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών, ο οποίος μίλησε για τον εθνικό εμβολιασμό στην παιδική ηλικία και τόνισε ότι η ενεργητική ανοσία, που αποκτάται με τους εμβολιασμούς, είναι όμοια με τη φυσική ανοσία, χωρίς το άτομο να νοσήσει.

Την ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση, μετά τα όσα πρόσφατα συνέβησαν με την επιδημία της ιλαράς, συμπλήρωσε η κα. Ειρήνη Κωστοπούλου, Επιμελήτρια της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Πατρών, η οποία με τη σειρά της εντυπωσίασετο κοινό, που είχε γεμίσει την αίθουσα. Ανεφέρθη στο πολυσυζητημένο αντιεμβολιαστικό κίνημα καθώς και στις συνέπειες αυτού στην ανθρωπότητα.

Οι αμφισβητήσεις είπε, οι καχυποψίες, οι αρνήσεις και οι αδικαιολόγητες και οι επιστημονικά ατεκμηρίωτες μελέτες οδήγησαν γονείς και ενήλικες μακριά από την υποχρέωση του εμβολιασμού. Οι ισχυρισμοί που προέρχονται από το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχουν καταρριφθεί επιστημονικά όπως και η συσχέτιση εμβολιασμών με τον αυτισμό, τη λευχαιμία ή αυτοάνοσα νοσήματα. Οι στατιστικοί κίνδυνοι ύπαρξης ανεπιθύμητων επιδράσεων από τους εμβολιασμούς είναι αμελητέοι μπροστά στις επιπλοκές από τη νοσηρότητα των παιδιών από λοιμώδεις ασθένειες.

Η διαχρονική εμπειρία των τελευταίων 25 ετών απέδειξε, ότι η μαζική εφαρμογή των εμβολιασμών απετέλεσε την πιο πετυχημένη και αποδοτική μέθοδο πρόληψης σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων και ότι αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση για τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως και το καθαρό νερό. Από τα προγράμματα εμβολιασμού σώζονται 2-3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο (1 ζωή ανά λεπτό) και επιτυγχάνεται η εκρίζωση ασθενειών που ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα κατά το παρελθόν.

Τα λοιμώδη νοσήματα τείνουν να εξαφανιστούν με τους εμβολιασμούς, όμως τα βακτηρίδια και οι ιοί που τα προκαλούν εξακολουθούν και υπάρχουν στη φύση, έτοιμοι να επαναδραστηριοποιηθούν και να προσβάλλουν τους απροστάτευτους οργανισμούς.

Ο Διευθυντής ΕΣΥ- ΠΕΔΥ Άνω Πόλης Πατρών κ. Μαρκέτος Γρηγόρης, Παιδίατρος, στη σύντομη και κατατοπιστική εισήγησή του, ανέφερε τον ουσιαστικό ρόλο του παιδιάτρου ως οικογενειακού συμβούλου στο μεγάλο θέμα της πρόληψης, όπως είναι ο τακτικός και συστηματικός εμβολιασμός, ο οποίος οδήγησε είπε στην παγκόσμια εκρίζωση της ευλογιάς, της πολυομυελίτιδας, του τετάνου και της διφθερίτιδας και μείωσε εντυπωσιακά τον κοκίτη, την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα, την μηνιγγίτιδα, την ανεμοβλογιά και τον αιμόφιλο. Απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν από το σύνολο των ομιλητών.

Οι ιατροί ανέφερε, παιδίατροι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί μαζί με τους δασκάλους και τους ιερείς (στις μικρές κοινωνίες) αποτελούν τους εκπροσώπους της πολιτείας με τους οποίους έρχονται σε επικοινωνία οι κάτοικοι της περιοχής. Διδάσκουμε την οικογένεια και ο παιδίατρος οφείλει να έχει ευρύτερη δημοκρατική παιδεία και αυτό το επιτυγχάνει με τον καθημερινό του αγώνα, όπως και κάθε γιατρός.

Ο γενικός γιατρός του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κ. Κόρδας Παναγιώτης, ανεφέρθη με αρκετές λεπτομέρειες στην αξία και στον αριθμό των υπαρχόντων εμβολίων για τους ενήλικες, λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι υποχρέωση μόνο των παιδιών και των εφήβων.

Επεσήμανε τη συμβολή του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες και στις ευάλωτες ομάδες και ότι έχουμε σοβαρή προστασία από λοιμώδη νοσήματα (γρίπη, πνευμονία, διμφερίτιδα, τέτανο, ιλαρά και άλλα).

Ο σχολιαστής κ. Δημήτρης Παπαλάμπρου, ιδιώτης Παιδίατρος ανεφέρθη στα σοβαρά πλεονεκτήματα του συστηματικού εμβολιασμού μικρών και μεγάλων, αλλά και στην ποιοτική και αποτελεσματική βελτίωση των σύγχρονων εμβολίων, μηδενίζοντας ακόμη και τις ελάχιστες παρενέργειες του παρελθόντος. Ευθύνες βαραίνουν τους γονείς και τους λειτουργούς υγείας, οι οποίοι αποθαρρύνουν με τη στάση τους την εμβολιαστική υποχρέωση.

Ο κ. Αλόκριος και η κα. Μαστοράκου, καθώς και η κα. Συμεωνίδου τόνισαν ότι με τους εμβολιασμούς προλαμβάνονται κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια θάνατοι και 750.000 παιδιά αποφεύγουν την αναπηρία. Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και διευκρινίσεις από το κοινό, που είχε την ευκαιρία για όσους ήλθαν να ενημερωθούν υπεύθυνα και έγκυρα και οι οποίοι για 2,5 ώρες παρακολούθησαν αμετακίνητοι την πολύ πετυχημένη εκδήλωση.

Η κα. Μαστοράκου ανεφέρθη τέλος στον αρνητικό ρόλο του διαδικτύου ως ανεπίσημη και ανεύθυνη πηγή πληροφόρησης και στη ζημιά που έχει προκαλέσει στην Δημόσια υγεία, κάνοντας μνεία των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ελπίδα ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας ανεμβολίαστος, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία δαπανά 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών αφού είναι διαπιστωμένο ότι οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές. Επίσης δεν πρέπει να παραλείπουμε τη στοιχειώδη υποχρέωσή μας για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως ένα προαπαιτούμενο του εμβολιασμού γιατί είναι διαπιστωμένο ότι οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 14/11/2017 20:35

Τυπώθηκε: 20/03/2018 17:47

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/464354

thebest.gr © 2018


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αχαΐα: Άνδρας κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του- Τον βρήκαν οι οικείοι του Αχαΐα: Άνδρας κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του- Τον βρήκαν οι οικείοι του
Νέο δίκτυο λιανικών πωλήσεων τροφίμων από την SPAR- Διευθύνων Σύμβουλος ο Πατρινός Φοίβος Καρακίτσος Νέο δίκτυο λιανικών πωλήσεων τροφίμων από την SPAR- Διευθύνων Σύμβουλος ο Πατρινός Φοίβος Καρακίτσος
Δυο καντίνες φέτος, από νωρίς, στην Πλαζ – Πόσο ενοικιάστηκαν Δυο καντίνες φέτος, από νωρίς, στην Πλαζ – Πόσο ενοικιάστηκαν
Σάλος για την απόφαση ελεγκτή να κατεβάσει από τρένο της Πάτρας ανήλικο επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο - H μητέρα του στο thebest.gr Σάλος για την απόφαση ελεγκτή να κατεβάσει από τρένο της Πάτρας ανήλικο επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο - H μητέρα του στο thebest.gr
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Δευτέρα 19 Μαρτίου Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Δευτέρα 19 Μαρτίου
Η εντυπωσιακή δικηγόρος με τα γαλάζια μάτια, που τράβηξε τα βλέμματα στα δικαστήρια της Πάτρας - ΦΩΤΟ Η εντυπωσιακή δικηγόρος με τα γαλάζια μάτια, που τράβηξε τα βλέμματα στα δικαστήρια της Πάτρας - ΦΩΤΟ
Νέα σελίδα για την Έφη Χριστοδουλοπούλου- Κατσικοπούλου: Έγινε καθηγήτρια yoga και μιλάει στο thebest.gr  Νέα σελίδα για την Έφη Χριστοδουλοπούλου- Κατσικοπούλου: Έγινε καθηγήτρια yoga και μιλάει στο thebest.gr
Πάτρα: Του το εγκαινίασαν και αντιεξουσιαστές! Στόχος κρεοπωλείο –ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Πάτρα: Του το εγκαινίασαν και αντιεξουσιαστές! Στόχος κρεοπωλείο –ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Πρωτοφανείς καταγγελίες από παίχτη της ΕΑΠ Πρωτοφανείς καταγγελίες από παίχτη της ΕΑΠ
Απίστευτο! Οδηγός πήγαινε ανάποδα στην Πατρών -Αθηνών Απίστευτο! Οδηγός πήγαινε ανάποδα στην Πατρών -Αθηνών