Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: 53 χρόνια από την Ίδρυση του Πανεπιστημίου -Βρίσκεται στα οκτώ μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου

Πάτρα: 53 χρόνια από την Ίδρυση του Πανε...

"Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με πίστη στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο"

Στις 11 Νοεμβρίου 2017,το Πανεπιστήμιο της Πάτρας συμπληρώνει 53 χρόνια από την ίδρυση του. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

"Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην προσπάθειά του για βελτίωση της εικόνας και της αυτογνωσίας του, και με επίκεντρο πάντα την Αριστεία, την ποιότητα του παρεχόμενου έργου, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, τα τελευταία χρόνια συμμετέχει και στα οκτώ μεγαλύτερα και πλέον έγκριτα διεθνή συστήματα κατατάξεων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (rankings).

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πρυτανικής Αρχής με τη ΜΟΔΙΠ, τα Ακαδημαϊκά Τμήματα και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων έχει προχωρήσει σε μεθοδική συλλογή, αποτύπωση και δημοσιοποίηση των στοιχείων που σχετίζονται με τόσο με ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς δείκτες και κριτήρια.

Το αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής ενασχόλησης είναι ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες κινούνται τα ελληνικά Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, τη μειωμένη χρηματοδότηση και την υποστελέχωση που επηρεάζουν το σύνολο της κοινότητάς μας, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποκτήσει μια συνεπή παρουσία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, και αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρεί μια σταθερά υψηλή θέση μεταξύ των καλύτερων Πανεπιστημίων διεθνώς. Συγκεκριμένα, και ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα:

Το σύστημα Times Higher Education World University Rankings (ΤΗΕ), ένας από τους πλέον έγκριτους παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, σε συνέχεια των ιδρυματικών κατατάξεων που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο 2017, δημοσιεύει την περίοδο αυτή τις κατατάξεις ανά θεματικό πεδίο. Στο θεματικό πεδίο «Life Sciences», και συγκεκριμένα στην υποενότητα «Biological Sciences», το Πανεπιστήμιο Πατρών συμπεριελήφθη ανάμεσα στα καλύτερα 500 σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ίδια θέση κατετάγη πρόσφατα και το θεματικό πεδίο «Engineering and Technology» του ιδρύματός μας.

Υπενθυμίζουμε ότι τη φετινή χρονιά το «THE», αφού αξιολόγησε 1.500 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου, δημοσίευσε λίστα κατάταξης για τα 1.102 από αυτά. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, που συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο σύστημα, διατηρεί την κατάταξή του στη γενική κλίμακα των θέσεων 601-800, ενώ εφέτος βελτίωσε τη θέση του σε όλους τους πυλώνες, αλλά και στην πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών. Η κατάταξη του συγκεκριμένου συστήματος στηρίζεται σε πέντε πυλώνες, καθένας από τους οποίους συμμετέχει με διαφορετική βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα: Διδασκαλία (Teaching), Έρευνα (Research), Ετεροαναφορές (Citations), Διεθνείς Προοπτικές (International Outlook) και Έσοδα από τη Βιομηχανία (Industry Income).

Σύμφωνα με την κατάταξη QS World Ranking / Top Universities για το 2017, το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στη γενική κλίμακα των αξιολογούμενων ιδρυμάτων 701-750, συγκαταλέγεται στο 2,7% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ στο κριτήριο της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου (citations per faculty), με δείκτη 44,7 κατέχει την τρίτη θέση στη χώρα μας, και υπερέχει σαφώς του εθνικού μέσου όρου (38,7), αλλά και του παγκόσμιου (32,6). Στο ίδιο σύστημα, οκτώ θεματικά πεδία του ιδρύματός μας (έναντι 6 του προηγούμενου έτους) συγκαταλέγονται πλέον σε αυτά της παγκόσμιας ελίτ: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ, Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής – Φαρμακολογίας και Χημείας.

Το πολυδιάστατο σύστημα κατατάξεων U-MULTIRANK, που συγκρίνει και κατατάσσει  τις επιδόσεις των ΑΕΙ με πέντε μεγάλους άξονες, την προηγούμενη χρονιά ανέλυσε 10.700 Προγράμματα Σπουδών σε 99 χώρες ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη συμπεριληφθεί και εξεταστεί ενδελεχώς τα προγράμματα σπουδών από εννέα Τμήματά μας, ενώ, το 2017, σε ιδρυματικό επίπεδο το Πανεπιστήμιό μας έλαβε την ανώτατη βαθμολογία «1» σε τρεις δείκτες που σχετίζονται με την έρευνα.

Στην κατάταξη των ερευνητών ― επιστημόνων με βάση το ερευνητικό τους έργο Webometrics (έκδοση Ιουλίου 2017) το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται στο 2,5% (2,25%) της παγκόσμιας ελίτ, καταλαμβάνοντας την 541η θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 24.000 συνολικά ιδρύματα παγκοσμίως. Παρά τις πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στα Ιδρύματα της χώρας μας το τελευταίο εξάμηνο, το Πανεπιστήμιο Πατρών βελτίωσε τη θέση του, από την 555η στη 541η.

Η κατάταξη CWTS Leiden Ranking, αξιολογεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως ως προς την ερευνητική τους δραστηριότητα και στηρίζεται σε βιβλιομετρικούς δείκτες, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο ευρετήριο Web of Science. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2017, το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζεται ανάμεσα στις πρώτες εκατοντάδες, καταλαμβάνοντας τη 535η θέση σε παγκόσμιο και την 190η σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, στην κατάταξη Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστότερη και ως Shanghai Ranking, το ΠΠ ήταν ένα από τα τρία ΑΕΙ της χώρας μας που ελήφθησαν υπόψη στη δημοσίευση του 2017 (θέση 500+), ενώ στο σύστημα RUR (Round University Rankings), όπου το 2017 συμμετείχαμε για πρώτη φορά, λάβαμε τη θέση 693 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με όραμα πάντα την Αριστεία και την Ποιότητα, και το βλέμμα μας προσανατολισμένο στην Έρευνα, τη Διδασκαλία και τους Φοιτητές μας, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με πίστη στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Εγκαίνια κτιρίου Πρυτανείας, 27 Αυγούστου 1976

Εγκαίνια κτιρίου Πρυτανείας, 27 Αυγούστου 1976

Εγκαίνια κτιρίου Πρυτανείας, 27 Αυγούστου 1976

Κτίριο Πρυτανείας, 2017

Κτίριο Πρυτανείας, 2017

Κτίριο Πρυτανείας, 2017

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις