Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Καρέ - καρέ η έξοδος του Κουφοντίνα από τον Κορυδαλλό με 48ωρη άδεια - Οι αντιδράσεις και η πολιτική αντιπαράθεση - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Καρέ - καρέ η έξοδος του Κουφοντίνα από ...

Σήμερα στις 12.15 βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού

Με 48ωρη άδεια βγήκε σήμερα στις 12.15 από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας.Τον συνόδευαν η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Έκτορας.

O “Λουκάς” της 17 Νοέμβρη στο 48ωρο που θα μείνει εκτός της ειδικής πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού θα πρέπει να πάει τέσσερις φορές στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχή όπου έχει δηλώσει ότι βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του.

Σύμφωνα με τους όρους που επιβλήθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών για την άδεια θα πρέπει να παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα στο Α.Τ. του Βαρνάβα Αττικής.

Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών στο οποίο συμμετέχει και εισαγγελέας επόπτης, μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε τη 48ωρη άδεια, την οποία θα χρησιμοποιήσει -στο πλαίσιο του νόμου- για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του και την επανασύσταση της μελισσουργικής του μονάδας. «Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» ήταν η απάντηση του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

Η άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Την οργή του για τη χορήγηση αδείας στον Δ. Κουφοντίνα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε για ανοχή στην ανομία. «Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το "πιστόλι" της "17Νοέμβρη" να βγαίνει από τη φυλακή» είπε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεμάτο μίσος λόγο του κ. Κουφοντίνα.

«Γεννιέται ένα ερώτημα. Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Επί της αρχής είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι προϋποθέσεις. Να έχει δείξει μεταμέλεια και διάθεση επανένταξης. Ο Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος. Είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι. Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα; Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως εδώ δεν μιλάμε για μία δικαστική απόφαση αλλά για μία απόφαση διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η απόφαση, όπου, όπως είπε, η ανομία και η βία είναι σε έξαρση. Αναφερόμενος στους πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στα Εξάρχεια δημιουργείται νέα γενιά τρομοκρατών. «Κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν αυτήν την πραγματικότητα. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Ομάδες τραμπούκων υπό την ανοχή της κυβέρνησης απειλούν και τρομάζουν. Ο αρχηγός του Ρουβίκωνα σήμερα χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επανάσταση. Ως πότε θα συνεχίσετε να υποβαθμίζετε αυτές τις πράξεις; Κανείς δεν έπιασε απ' ευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά, τα πρότυπα, τις ιδέες, μετά στις μολότοφ, και μετά στο καλάσνικοφ. Ως πότε θα θεωρείτε αυτά τα σημάδια ακίνδυνα;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ασκώντας στη συνέχεια έντονη κριτική στον υπουργό Παιδείας για τον οποίο είπε πως πριν μερικές μέρες εγκάλεσε πρύτανη επειδή καλεί την αστυνομία στο πανεπιστήμιο.

«Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τον Ρουβίκωνα να εγκωμιάζει τον Κουφοντίνα και ασκεί κριτική σε πρυτάνεις; Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή ακόμα και σε αυτούς που εγκωμιάζουν με τα λόγια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως την ώρα που ο Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με αυτούς που τον εγκωμιάζουν, η σκέψη μας είναι με τις μητέρες, τα αδέρφια, τα παιδιά των θυμάτων του.

«Η δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι. Η ανοχή στους εχθρούς της δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική. Οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό "ως εδώ"» κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.

Το θέμα της 48ωρης άδειας που δόθηκε από το δικαστικό συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού στον καταδικασμένο για τρομοκρατική δράση, Δημήτρη Κουφοντίνα, ανέδειξε στη σημερινή της ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

«Οι Έλληνες παρακολουθούν σοκαρισμένοι την άδεια που δόθηκε στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα» ανέφερε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Ο αρχιτρομοκράτης, που δεν έχει ψελλίσει μία λέξη συγγνώμης στους συγγενείς των 11 θυμάτων της τρομοκρατικής του δράσης, θα κυκλοφορεί ελεύθερος για δύο ημέρες. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όχι μόνο δεν έχει δείξει μεταμέλεια, αλλά σε όλες τις δηλώσεις του αναφέρει ότι θα ξανασηκώσει το όπλο όταν του δοθεί η ευκαιρία. Δύο μέλη του δικαστικού συμβουλίου των Φυλακών υπάγονται στον υπουργό Δικαιοσύνης. Η ΝΔ καλεί τον υπουργό κ. Κοντονή και τον πρωθυπουργό να πουν την άποψή τους για την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε ερώτηση για το αν ο Κουφοντίνας θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, η Μαρία Σπυράκη απάντησε διαβάζοντας απόσπασμα από το βιβλίο του Κουφοντίνα που αναφέρεται στην διαρκή επικαιρότητα του ένοπλου αγώνα.

«Το κατοχυρωμένο δικαίωμα στις άδειες κρατουμένων, που προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, είναι αναφαίρετο και πρέπει να γίνεται σεβαστό χωρίς διακρίσεις.

Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις απόψεις και πράξεις του συγκεκριμένου, που διαχρονικά αξιοποιούνταν και στρέφονταν ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την άδεια Κουφοντίνα, καταλήγοντας «η αντιπαράθεση, που τροφοδοτείται απ΄ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ γύρω απ΄ το ζήτημα, υπηρετεί άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες».

 

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμένος παίρνει θέση στο θέμα που ανέκυψε με την 48ωρη άδεια του ηγετικού στελέχους της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Η άδεια σε Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Και προσθέτει, «να θυμίσω στη ΝΔ ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πάλι από τη δικαιοσύνη έλαβε άδεια ο Ξηρός και δεν επέστρεψε».

«Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ για τη 48ωρη άδεια, που χορηγήθηκε στον Δ. Κουφοντίνα.

 

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για ο,τιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.

 

«Εμφανιστήκατε ως θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαράστατες σε τέτοιες καταστάσεις», είπε ο Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και την παραβίασε.


«Είναι ύβρις αυτό που είδα πριν από λίγο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας στην συνήγορο του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, που υποστήριξε ότι ασχημονούν και παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη όσοι διαμαρτύρονται.

Η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι ήταν η ίδια σύνθεση του Συμβουλίου των φυλακών που είχε απορρίψει τις μέχρι τώρα αιτήσεις του Κουφοντίνα, αλλά ότι τελευταία άλλαξε ο αρμόδιος εισαγγελέας. 

«Η 48ωρη άδεια Κουφοντίνα είναι μια πράξη συμβολική γιατί η κυβέρνηση ήθελε ένα άλλοθι αριστεροσύνης» υπογράμμισε η κ Μπακογιάννη.

 

 

Οι φωτογραφίες είναι από τη eurokinissi

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ newsit.gr skai.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις