Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

O Μπακαλιάρος σε νέες ...περιπέτειες!!! Φτιάχνουμε ένα «εξωτικό» Ceviche και σκορδαλιά με καρύδια

O Μπακαλιάρος σε νέες ...περιπέτειες!!! ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, και άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα!

Οι Πορτογάλοι τον μαγειρεύουν με δεκάδες συνταγές, οι Βάσκοι τον αποκαλούν «ψάρι του βουνού», οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου», και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

Παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία.

Εξελίσσουμε την παράδοση και μαγειρεύουμε ένα «εξωτικό» Ceviche μπακαλιάρου, που δεν είναι τίποτα άλλο από μπακαλιάρος μαριναρισμένος σε χυμούς εσπεριδοειδών.

Χρειαζόμαστε πρώτη ύλη άριστης ποιότητας, στα καλά σούπερ μάρκετ δε βρίσκουμε φιλέτο μπακαλιάρου έτοιμο, χωρίς κόκκαλο. Είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται άμεσα και παντρεύει το υφάλμυρο του μπακαλιάρου με την βινεγκρετ των εσπεριδοειδών.

Όσο για την σκορδαλιά, η πρότασή μου είναι μια ορεινής έμπνευσης συνταγή για να εκμεταλλευτούμε και την νοστιμιά των φρέσκων καρυδιών που είναι στην εποχή τους.

Η σκορδαλιά με τα καρύδια συνηθίζεται στα ορεινά όπου τα καρύδια είναι άφθονα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ..!!!

 

CEVICHE ΦΙΛΕΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Χρόνος Προετοιμασίας  30 ΄- Μαρινάρισμα 1 ώρα- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 800 γρ. Φιλέτο μπακαλιάρου έτοιμο κομμένο
  • 2 αβοκάντο
  • 2 κίτρινα λεμόνια
  • 4 λάιμ λεμόνια
  • 2 γκρειπφρουτ ροζ
  • 4 ντομάτες ξεσποριασμένες
  • ½ κρεμμύδι
  • 5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κλαδάκια φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι αλυκής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες σε κρύο νερό, ανανεώνοντας το νερό 3 φορές.

Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και κόβουμε σε κύβους. Στύβουμε όλα τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ και ρίχνουμε τον χυμό τους επάνω από τον μπακαλιάρο. Μαρινάρουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε το αβοκάντο με την ντομάτα σε κύβους.

Στραγγίζουμε τους κύβους του μπακαλιάρου από τον χυμό και σε ένα μπολ σαλάτας ανακατεύουμε με  το κρεμμύδι, το αβοκάντο και την ντομάτα.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι, τον κολίανδρο και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε και διορθώνουμε με λάδι και αλάτι εάν χρειάζεται.

TIP

Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Τι πίνουμε;

Συνοδεύουμε το πιάτο μας με ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, όχι περασμένο από βαρέλι, με δροσερή οξύτητα και ορυκτότητα όπως είναι ο Θαλασσίτης της Γαίας οινοποιητικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας  15 –Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ( για 4 άτομα)

  • 3 φέτες ψωμί προζυμένιο
  • 200 γρ καρύδι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο παλαιωμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπλέντερ κόβουμε ψιλά τα καρύδια. Μουσκεύουμε τις φέτες ψωμιού, τις στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε και αυτές στο μπλέντερ. Συνεχίζουμε με το σκόρδο, το λάδι και το ξίδι.

Δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα μας να γίνει πολτός.

Εάν είναι αρκετά πηχτό, προσθέτουμε νεράκι από αυτό που είχαμε μουσκέψει  το ψωμί, τόσο όσο να αποκτήσει η σκορδαλιά μας τη πυκνότητα που επιθυμούμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με καρύδια σπασμένα.

 

TIP:

Μπορεί να αραιωθεί με νερό που έχουμε βράσει μακαρόνια, να προσθέσουμε τριμμένη παρμεζάνα και να έχουμε μία πολύ ωραία σάλτσα για μια χειμωνιάτικη μακαρονάδα.

Τι πίνουμε;

Συνοδεύουμε το πιάτο μας με ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, όχι περασμένο από βαρέλι, με δροσερή οξύτητα και ορυκτότητα όπως είναι ο Θαλασσίτης της Γαίας οινοποιητικής.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life