Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

O Γιάννης Ραγκούσης έρχεται αύριο στην Πάτρα και μιλά στο thebest.gr: «Το αποτέλεσμα της 12ης Νοεμβρίου κρύβει μεγάλη έκπληξη»

O Γιάννης Ραγκούσης έρχεται αύριο στην Π...

Αιχμές για τη στάση της Φώφης Γεννηματά και Νίκου Ανδρουλάκη για την κόντρα με την Εκκλησία

Διεκδικώ να εκλεγώ Πρόεδρος για να φτιάξουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, όχι για να γίνω αντιπρόεδρος του κ. Μητσοτάκη. Αυτό τονίζει το υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Ραγκούσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο thebest.gr.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, τονίζει επίσης ότι το αποτέλεσμα της 12ης Νοεμβρίου κρύβει μεγάλη έκπληξη, απαντώντας με τον τρόπο αυτό, στις δημοσκοπήσεις που τον θέλουν «αουτσάιντερ» της αναμέτρησης. Επίσης, απαντά με αιχμές για τη στάση των συνυποψήφιων του της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, στο θέμα της κόντρας του με την Εκκλησία, ενώ απαντά εάν μετάνιωσε που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και εάν θα εφαρμόσει τις πολιτικές του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Ραγκούσης στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει των εκλογών του φορέα στις 12 Νοεμβρίου θα βρεθεί το απόγευμα της Τετάρτης στην Πάτρα, όπου στις 19.00 θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων.

Συνέντευξη στον Φάνη Βγενόπουλο

ΕΡ.: Είστε υποψήφιος για την προεδρία ενός πολιτικού φορέα, ο οποίος όμως δεν υπάρχει. Δεν είναι οξύμωρο, να εκλέγεται πρώτα ο επικεφαλής και στη συνέχεια να μορφοποιείται το κόμμα;

ΑΠ.: Αν το σκεφθείτε καλά, πάντοτε προηγείτο το πρόσωπο-ο ηγέτης- που λάμβανε την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός κόμματος και μετά ακολουθούσε η συγκρότηση του κόμματος.

Με αυτήν την έννοια η διαφορά είναι ότι στην δική μας προσπάθεια το πρόσωπο, τον πρόεδρο, θα το αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις 12 Νοεμβρίου.

Επίσης, κατά την εκλογή θα προσέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για να συνομολογήσουν την ίδρυση του νέου φορέα κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό . Στις 12 Νοεμβρίου  εμείς δεν εκλέγουμε μόνον Πρόεδρο, χτίζουμε νέα πολιτική παράταξη.

Προσωπικά πιστεύω στη μεγάλη προοδευτική παράταξη που περιλαμβάνει τις επιμέρους συνιστώσες, της κεντροαριστεράς, του κέντρου, της φιλοευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και των προοδευτικών κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Οι πολιτικές κι εκλογικές μας επιδιώξεις πρέπει να ανάγονται στη μεγάλη παράταξη του ΠΑΣΟΚ του 2009 του 43% κι όχι στο ηττημένο ΝΑΙ του δημοψηφίσματος. Η εκλογική ήττα του ΝΑΙ ήταν απολύτως αδικαιολόγητη αφού το ΝΑΙ δικαιώθηκε πολιτικά. Ήταν αποτέλεσμα και πολλών λαθών που παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην ολική καταστροφή της.

ΕΡ.: Δεδομένου ότι το πολιτικό εγχείρημα είναι αδιαμόρφωτο, τα πολιτικά χαρακτηριστικά του προσώπου που θα ηγηθεί παίζουν σημαντικότερο ρόλο; Το πρόσωπο θα διαμορφώσει και το πολιτικό στίγμα;

ΑΠ.: Αναμφίβολα θα έχει σημαντικό ρόλο. Γι αυτό πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς να πάει στις εκλογές με κρυφή ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζω πως η θετική ψήφος σε εμένα δεν θα είναι λευκή επιταγή. Θα εμπεριέχει τρεις εντολές. Πρώτον, εντολή για θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στις θητείες βουλευτών και υπουργών. Στα επόμενα ψηφοδέλτια δεν θα μετέχουν όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Δεύτερον, εντολή για μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, εντολή για ριζική αλλαγή πολιτικής ατζέντας υπέρ της νέας γενιάς και των παραγωγικών ηλικιών. Δηλαδή, για μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με σκοπό την πολιτική και νομοθετική σταθερότητα.

ΕΡ.: Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες ενοποίησης του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς οι οποίες όμως, δεν καρποφόρησαν. Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το εγχείρημα θα έχει επιτυχία;

ΑΠ.: Γιατί για πρώτη φορά προχωρά η ίδρυση νέας προοδευτικής παράταξης με εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες.

Ακριβώς αυτό για το οποίο εγώ μαζί με πολλούς φίλους αγωνιζόμασταν τα δυο τελευταία χρόνια.

ΕΡ.: Σε περίπτωση που εκλεγείτε, θα είστε εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός δύο κοινοβουλευτικών ομάδων στις οποίες θα μετέχουν δύο αρχηγοί κομμάτων. Πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα που συμμετέχουν στον φορέα;

ΑΠ.: Έχω δηλώσει κατ επανάληψη και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους που θα προσέλθουν να ψηφίσουν ότι πρόκειται να ιδρύσουμε έναν νέο κι ενιαίο φορέα. Αμέσως θα ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων θα είναι, μέχρι την εκλογή καθοδηγητικών οργάνων στο συνέδριο, ο επικεφαλής μαζί με την οργανωτική επιτροπή συνεδρίου που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων και κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

 

ΕΡ.: Με τις δηλώσεις σας πως γνωρίζετε ομοφυλόφιλους ιεράρχες, προκαλέσατε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας, η οποία σας ζήτησε εξηγήσεις και απείλησε να σας πάει στα δικαστήρια. Παρόλα αυτά εσείς, δεν κάνατε πίσω στις θέσεις σας. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιοι από τους άλλους υποψήφιους ηγέτες της Κεντροαριστεράς δεν πήραν θέση στο θέμα;

ΑΠ.: Η διοίκηση της Εκκλησίας, αντί να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, προτίμησε να απειλήσει με διώξεις εις βάρος μου. Η εξώδικη δήλωση που  έσπευσε να μου στείλει-τόσο ως ενέργεια, όσο και ως περιεχόμενο-θεωρώ ότι δεν αρμόζει στο κύρος καθώς και στο σύγχρονο ρόλο της Εκκλησίας. Δεν προτίθεμαι να δώσω οποιαδήποτε απάντηση στην ατυχή αυτή εξώδικη δήλωση. Οι θέσεις μου αφορούν καταστάσεις και είναι δημόσιες, σαφείς και δεδομένες. Όλα τα πρόσωπα, ανεξαιρέτως, έχουν το σεβασμό μου. Η διοίκηση της Εκκλησίας ας πράξει όπως κρίνει καλύτερα.

Ευχαριστώ τους κκ. Παπανδρέου, Καμίνη, Θεοχαρόπουλο και Θεοδωράκη οι οποίοι αντέδρασαν στις δηλώσεις της διοίκησης της εκκλησίας και με στήριξαν.

Αφήνω στην κρίση των προοδευτικών πολιτών τη σιωπή της κ. Γεννηματά και του κ. Ανδρουλάκη που κατά τα άλλα διαρκώς τονίζει το νεαρό της ηλικίας του ως προοδευτικό πολιτικό επιχείρημα.

ΕΡ.: Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, είναι αυτό των εκλογικών συμμαχιών που θα επιλέξει το νέο σχήμα, ιδιαίτερα μετεκλογικά. Εσείς έχετε αποκλείσει την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ η οποία θεωρείτε ότι θα νικήσει στις εκλογές. Επομένως;

ΑΠ.: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια νέα, ισχυρή προοδευτική παράταξη. Για να συμβεί αυτό πρέπει η παράταξη να απελευθερωθεί από την πολιτική διαπλοκή με την ηγεσία της ΝΔ.

Το Σύνταγμα προβλέπει τη λύση για να μην προκύψει ακυβερνησία. Προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης με λιγότερους από 151 βουλευτές. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν επιλέξει τη συνταγματικά προβλεπόμενη λύση, τότε με αποκλειστικά δική του ευθύνη θα πραγματοποιηθούν εκλογές με απλή αναλογική.

Είναι στρατηγικής σημασίας το συγκεκριμένο ερώτημα.

Προσωπικά, δεν έχω κρυφή ατζέντα κ. Βγενόπουλε. Λέω λοιπόν δημόσια και καθαρά, ή θα επιλέξουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη ή θα επιλέξουμε να γίνουμε υπουργοί του κ. Μητσοτάκη.
Διεκδικώ να εκλεγώ Πρόεδρος για να φτιάξουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, όχι για να γίνω αντιπρόεδρος του κ. Μητσοτάκη.

ΕΡ.: Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής διαδικασιών και δεοντολογίας κ. Αλιβιζάτος, έθεσε συγκεκριμένα όρια για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, λέγοντας πως κάτω από 100 χιλιάδες θα είναι αποτυχία και πάνω από 300 χιλιάδες θρίαμβος. Εσείς που βάζετε τον πήχη; Πιστεύετε ότι απόρριψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα έχει κόστος στη συμμετοχή;

ΑΠ.: Με βασική ευθύνη της κ. Γεννηματά και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων για το αδιάβλητο της διαδικασίας , δυστυχώς δεν θα έχουμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Η παράταξη της Διαύγειας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπέκυψε σε παρωχημένες αντιλήψεις. Αποκλείσαμε τις γενιές του διαδικτύου, την ξενιτεμένη νεολαία και τους απόδημους.

Ωστόσο, επειδή η κρισιμότητα αυτής της εκλογής είναι πολύ μεγάλη για το μέλλον του προοδευτικού χώρου πρέπει να συμμετέχουν όλες και όλοι οι προοδευτικοί πολίτες.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των ανθρώπων της παράταξης.

ΕΡ.: Τα προγνωστικά δημοσκοπήσεων σας θέλουν «αουτσάιντερ» για τη θέση του προέδρου του νέου πολιτικού φορέα. Πιστεύετε ότι μέχρι τις 12 Νοεμβρίου που θα γίνουν οι εκλογές, υπάρχει χρόνος να τα διαψεύσετε;

ΑΠ.: Το αποτέλεσμα της 12ης Νοεμβρίου κρύβει μεγάλη έκπληξη. Ακριβώς όπως συνέβη σε όλες τις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές τα τελευταία χρόνια. Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

ΕΡ.: Για κάποιους έχετε ταυτιστεί πολιτικά με την περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Τι κομίζετε ως υποψήφιος πρόεδρος, μήπως την πολιτική της περιόδου εκείνης;

ΑΠ.: Το ΠΑΣΟΚ και  ο Γιώργος Παπανδρέου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους αναθέτοντας μου υψηλά κομματικά και κυβερνητικά καθήκοντα . Το έργο που παρήγαγα στην εικοσάμηνη θητεία μου ως υπουργός μαρτυρά πως τίμησα την εμπιστοσύνη αυτή . Ζήσαμε μία καυτή περίοδο  της νεώτερης πολιτικής μας  ιστορίας και τα διδάγματα της οφείλουμε να τα μεταφέρουμε στο μέλλον  της παράταξης. Όμως όπως σας προανέφερα, ζητώ εντολή με βάση τα επόμενα, για να πάμε στην επόμενη Ελλάδα με μία νέα προοδευτική παράταξη αντάξια του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που τελευταία φορά τιμήθηκε με 43% στις εκλογές του 2009, όταν ήμουν γραμματέας.

ΕΡ.: Μετανιώσατε που φύγατε από το ΠΑΣΟΚ το 2012;

ΑΠ.: Η επώδυνη απόφασή μου να αποχωρήσω από το κόμμα στο οποίο αφιέρωσα 30 χρόνια της ζωής μου, από 18 χρονών παιδί, ήταν για μένα μια αναγκαστική απόφαση από την ώρα που ένιωσα ότι δεν μπορούσα να σιωπήσω μπροστά στις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ. Για εμένα η πολιτική είναι αρχές και αξίες οι οποίες όταν παραβιάζονται δεν μπορώ να κάνω ότι δεν βλέπω, με αντάλλαγμα μία θέση αναπληρωτή υπουργού η γραμματέα του κόμματος.

Έπραξα ότι και το 40% των πολιτών που μας ψήφισαν το 2009. Γι’ αυτό πιστεύω πως δεν μπορεί η νέα παράταξη να φέρει κοντά της τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έφυγαν εκπροσωπούμενη από τα ίδια πρόσωπα που εκπροσωπούσαν το ΠΑΣΟΚ, είτε από κυβερνητικές είτε από κομματικές θέσεις, ιδίως την περίοδο συγκυβέρνησης με Σαμαρά.

ΕΡ.: Τη στάση των πρώην συντρόφων σας στη «Ώρα Αποφάσεων», πως την κρίνετε; Θα έπρεπε και αυτοί να συμμετάσχουν στο εγχείρημα ενοποίησης του χώρου;

ΑΠ.: Η Ώρα Αποφάσεων ως πρωτοβουλία γεννήθηκε για να φτάσουν τα πράγματα ακριβώς εδώ που βρίσκονται σήμερα. Στη δημιουργία νέας, ενωμένης προοδευτικής παράταξης με εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση. Άρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πέτυχε απόλυτα το στόχο της.

Για διαφορετικές επιλογές δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω.

ΕΡ.: Θα παραμείνετε στο νέο φορέα σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε; Και εάν ναι, με ποιο ρόλο;

ΑΠ.: Προφανώς η βασική μου επιλογή είναι η ενότητα και η προοπτική της παράταξης. Δεν αρκεί όμως να ενωθούμε αλλά πρέπει και να αλλάξουμε. Θα φτιάξουμε μια μεγάλη και σύγχρονη προοδευτική παράταξη που θα βάλει τέλος στον λαϊκισμό, την πελατειακή λογική και τον κρατισμό. Για να κάνουμε ξανά υπερήφανους τους προοδευτικούς πολίτες. Βεβαίως και θα παραμείνω λοιπόν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

ΕΡ.: Πρόσφατα προτείνατε τους δυο πρώην πρωθυπουργούς  Γ. Παπανδρέου και  Κ. Σημίτη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2020. Ποιο είναι το σκεπτικό σας;

ΑΠ.: Θέλω να αλλάξω την ισχύουσα κομματική φιλοσοφία, να επαναφέρω στο προσκήνιο τον συναινετικό σεβασμό στο θεσμό που του οφείλουμε.  Δεν θέλω να χρησιμοποιείται η ΠτΔ για πρόωρες εκλογές. Θέλω να αναδείξω στον κ Μητσοτάκη ποιες είναι οι πολιτικές εναλλακτικές για να εκλεγεί εύκολα ΠτΔ το 2020. Εάν δεν θελήσει, τότε θα είναι δική του η ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί-που χωρίς καμία συνεννόηση μαζί τους πρότεινα- έχουν αναδειχθεί από την παράταξη μας και παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, έχουν πραγματικά προσφέρει στον τόπο. Ουσιαστικά με την πρόταση μου αυτή φωνάζω ότι δεν μπορεί άλλο να λοιδορείται και να απαξιώνεται η προσφορά της παράταξης και μάλιστα από υποκριτές.

* Οι φωτογραφίες είναι από το facebook του Γιάννη Ραγκούση

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις