Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αφηγητής στο νέο φιλμ του Τάσου Μπουλμέτη "1968" ο Πατρινός αθλητικογράφος Βασίλης Γεωργίου

Αφηγητής στο νέο φιλμ του Τάσου Μπουλμέτ...

Η ταινία μιλά για τον θρίαμβο της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ που είχε σχολιάσει ο Β. Γεωργίου

Ο σκηνοθέτης της πολύ επιτυχημένης «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά» Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει τον φετινό χειμώνα με μία ολοκαίνουρια ταινία, με τίτλο «1968» που μάλιστα έχει και Πατρινό ενδιαφέρον. Όπως διαβάσαμε στην ειδική έκδοση του περιοδικού Αθηνόραμα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς 2017-2018, η νέα δημιουργία του Τάσου Μπουλμέτη είναι βασισμένη σε μία αληθινή, αθλητικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος ιστορία και συνδυάζει στοιχεία ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, ιστορικού δράματος και αθλητικής κωμωδίας.

Το «1968» όπως ο ίδιος ο κ. Μπουλμέτης αναφέρει είναι κάτι περισσότερο από μία ΑΕΚτζίδικη ή μία αθλητική ταινία. Αναβιώνει ένα κομμάτι της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας και συνδέεται άμεσα με τις 2 προηγούμενες ταινίες του. «Με αυτήν κλείνει η τριλογία της νοσταλγίας», όπως είπε ο κ. Μπουλμέτης χαρακτηριστικά.

Το κεντρικό θέμα της ταινίας που αναμένεται να βγει στις αίθουσες στις 25 Ιανουαρίου 2018, είναι ο θρυλικός αγώνας και νίκη της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ στις 4 Απριλίου 1968, όταν και στέφθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης. Ήταν 4 Απρίλη του 1968 όταν η ΑΕΚ έγινε η «Βασίλισσα» της Ευρώπης, κατακτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο για τη χώρα μας.

Είχε καταφέρει να κερδίσει στο Καλλιμάρμαρο στάδιο την ομάδα της Σλάβια Πράγας με σκορ 89-82 ενώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επόμενη μέρα έγραφαν στα πρωτοσέλιδα τους ότι η Αθάνατη ΑΕΚ χάρισε στην Ελλάδα την παγκόσμια δόξα!

Όπως έγραψε το Αθηνόραμα και μας χαροποίησε ιδιαίτερα, ο Πατρινός αθλητικογράφος και παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Βασίλης Γεωργίου που ήταν ο θρυλικός ραδιοσχολιαστής του τελικού εκείνου της ΑΕΚ, (μάλιστα η περιγραφή του είχε κυκλοφορήσει και σε δίσκο 45 στροφών που για όσους τον έχουν είναι συλλεκτικός) έχει το ρόλο ενός εκ των δύο αφηγητών της ταινίας.

Ο άλλος είναι ένας εισπράκτορας τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Μανόλης Μαυροματάκης. Εκτός του αγώνα, ο Βασίλης Γεωργίου που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον χώρο του αθλητισμού και στην Πατρινή κοινωνία, περιγράφει στο φιλμ και όλα τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία αναφέρονται.

«Αυτή τη στιγμή λήγει ο αγών. Είμαστε Πρωταθλητές Ευρώπης. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι γίνεται. Κλαίμε όλοι. Οι χιλιάδες των Ελλήνων φιλάθλων κλαίνε. Χιλιάδες κεριά έχουν ανάψει. Χιλιάδες φωτοβολίδες. Βαρελότα. Η ατμόσφαιρα είναι φανταστική. Κλαίει ο κόσμος, κλαίει ο ελληνικός κόσμος. Είτε έβλεπε, είτε δεν έβλεπε. Για να δώσει το Κύπελλο στην ΑΕΚ. Έρχεται ο Σαπόρτα.

Να δώσει το Κύπελλο Ευρώπης στην ομάδα μας. Στα παιδιά μας. Στους ήρωές μας. Και το παίρνουνε και κάνουνε το γύρο του θριάμβου. Όλη η Ελλάς τους αποθεώνει. Η ΑΕΚ είναι η «Βασίλισσα» της Ευρώπης. Το όνειρο έγινε πραγματικότης. Η Ελλάς ενίκησε. Η ΑΕΚ ενίκησε. Και το τρίπτυχο, που μέσα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο διεμορφώθη είναι «ΑΕΚ, Ελλάς, Ευρώπη».

Αυτή ήταν η αποφώνηση του συγκλονιστικού τελικού ΑΕΚ - Σλάβια Πράγας από τον Βασίλη Γεωργίου που πέρασε στην ιστορία.

Στο φιλμ παίζουν ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Γιώργος Μητσικώστας, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Γιάννης Βούρος, ο Στέλιος Μάινας, κ.α.

Τη μουσική έχει γράψει η Αχαιή Ευανθία Ρεμπούτσικα, μόνιμη πλέον συνεργάτιδα του Τάσου Μπουλμέτη.

Η φωτ. του Βασίλης Γεωργίου είναι από το sdna.gr.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. είναι από το σάιτ της ΑΕΚ.

Η φωτ. είναι από το σάιτ της ΑΕΚ.

Η φωτ. είναι από το σάιτ της ΑΕΚ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture