Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό – Το 75% θέλει να επιστρέψει - Τα αποτελέσματα έρευνας της braingain με συνιδρυτή Πατρινό

 Γιατί φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό –  ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Tο θέμα απασχόλησε συνεδρία στο πλαίσιο του Προσυνεδρίου της ΝΔ

Περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και σύμφωνα με έρευνα περίπου το 1/4 έχει ρίξει «μαύρη» πέτρα πίσω του και δεν επιθυμεί να επιστρέψει. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Έλληνες έφυγαν κυρίως γιατί  δεν υπάρχουν, αξιοκρατία, προοπτικές εξέλιξης ή οι θέσεις εργασίας που θέλουν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό φεύγει  προκειμένου να διευρύνει τους ορίζοντές του και για να δει κάτι καινούργιο. Αυτό ανέφερε ο Φωκίων Σίνης, από την Πάτρα, ο οποίος ζει και εργάζεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, εδώ και τρία χρόνια, ως διευθυντής φαρμακευτικής εταιρείας. Ο ίδιος μαζί με άλλους Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες  του  εξωτερικού δημιούργησαν την πρωτοβουλία braingain.gr .

Στόχος της  είναι η μετατροπή του brain drain σε brain gain. Δηλαδή η επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού, στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα που παρουσίασε  στο πλαίσιο του Προσυνεδρίου της ΝΔ στην Πάτρα, οφείλονται σε έρευνα που έκανε το braingain.gr

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 115 της οικονομικής ελευθερίας σύμφωνα με report, και κατατάσσεται  ανάμεσα στη Νιγηρία και το  Μπαγκαλντές.

«Όσο είμαστε εκεί όχι μόνο δεν θα γυρίσει κανείς, αλλά θα φύγουν κι άλλοι τόσοι. Η βάση των πολιτικών που θα μπουν στο πρόγραμμα της ΝΔ θα πρέπει να είναι η οικονομική ελευθερία, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Οι συνήθεις χώρες που επιλέγουν οι Έλληνες για να ζήσουν και να εργαστούν είναι oι:  Αγγλία, Γερμανία,  Αμερική Αυστραλία, Δανία , Σουηδία, Ελβετία, Σιγκαπούρη Χογνκ – Κονγκ, Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,που σύμφωνα με το ίδιο report είναι στο top 15 της οικονομικής ελευθερίας, διευκρίνισε ο κ. Σίνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει όχι μόνο να αποφασίσουμε τις αλλαγές, αλλά και να τις υλοποιήσουμε.

Ο κ. Σίνης είπε ότι το ¼ αυτών που έφυγαν δεν επιθυμεί να επιστρέψει. Υπάρχει όμως ένα 75% που θέλει να γυρίσει στην πατρίδα.

Στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίας την οποία συντόνιζε ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, για την εμπειρία της μίλησε και η Ελευθερία Κατσαμάνγκου, γιατρός, Παθολογοανατόμος που αποφάσισε να επιστρέψει με την οικογένειά της από το εξωτερικό.

 

 

Η κ. Κατσαμάνγκου εργάστηκε σε νοσοκομείο της Βόρειας Δανίας. Η απόφαση της φυγής όπως είπε δεν ήταν εύκολη. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της δεν ήταν άνεργοι όταν έφυγαν από τη χώρα,  όμως οι συνθήκες εργασίας ήταν δύσκολες και έγιναν δυσκολότερες όταν απέκτησαν οικογένεια.  Η κ. Κατσαμάνγκου είναι μητέρα  τριών παιδιών. Για 8 χρόνια εργαζόταν σκληρά στον ιδιωτικό τομέα.

«Οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Δούλεψα σκληρά.  Είχα αναγνώριση. Αλλά δεν άντεχα πλέον. Επίσης , τα έξοδα που είχαμε ήταν δυσανάλογα των αμοιβών και των ωρών εργασίας μας. Ήρθαν τα παιδιά μας και νιώσαμε μια αβεβαιότητα για το μέλλον μας. Έχουμε εξασφάλιση στον τομέα της υγείας; Δυστυχώς το ένα παιδάκι μας γεννήθηκε πρόωρα και έχει μια μικρή κινητική αναπηρία. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τους ασφαλιστικούς φορείς, τις φυσιοθεραπείες κλπ. Αρχίσαμε να αιμορραγούμε οικονομικά. Γιατί το κράτος που θα έπρεπε να μας εξασφαλίζει τις θεραπείες του παιδιού μας και όντως θεωρητικά τις εξασφαλίζει, αναγκαζόμασταν να  τις πληρώνουμε από την τσέπη μας και να περιμένουμε δύο και πλέον χρόνια για να πάρουμε πίσω τα χρήματα.Αυτή ήταν μία έμμεση μείωση του εισοδήματός μας», περιέγραψε στο ακροατήριο.

Πρόσθεσε πως ήθελαν περαιτέρω επιμόρφωση για τους ίδιους και να εξελιχθούν ως επιστήμονες αλλά δεν ήταν το ίδιο εύκολο στην Ελλάδα, ενώ επιθυμούσαν ένα βελτιωμένο δημόσιο σχολείο για τα παιδιά τους «Γι αυτό όταν ήρθε η πρόταση για το εξωτερικό, το αποφασίσαμε».

Πάρα ταύτα η κ. Κατσαμάγκου είπε πως η Δανία δεν είναι ο παράδεισος , πως υπάρχουν μειονεκτήματα , όμως η Ελλάδα σε ατομικό επίπεδο είναι καλύτερη, έχει καλύτερο επίπεδο ζωής. Και ως επιστήμονες οι Έλληνες είναι πολύ ανταγωνιστικοί και καλύτεροι από τους Δανούς. Η Δανία όμως είναι ένας καλός ομαδικός παίκτης ,με τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό για τους πολίτες της, αφού γνωρίζει πώς να οργανώνει τη χώρα της, το κράτος της».

Η οικογένεια της κ. Κατσαμάνγκου αποφάσισε μετά από κάποια χρόνια να γυρίσει. Η ίδια βρήκε εργασία. Εξήγησε την απόφασή τους με το σκεπτικό ότι δεν είναι από την Ελλάδα, αλλά είναι μέρος της Ελλάδας. «Είμαστε η Ελλάδα και θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.  Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ευκαιρίες εργασίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καλύτερη παιδεία, στήριξη της δημόσιας υγείας και της οικογένειας για να μπορώ ως μητέρα τριών παιδιών να εργάζομαι. Ονειρεύομαι μια Ελλάδα να πρωτοπορεί και όχι μια Ελλάδα ζητιάνα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις